Ο δρόμος που οδηγεί στην ανατροπή του Ερντογάν και τα σενάρια εκτροπής εάν χάσει: Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τουρκικές εκλογές

FILE PHOTO: People hold placards and shout slogans near a picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan during a May Day celebration rally in Istanbul, Turkey, 01 May 2023.




Η προοπτική της εκλογικής ήττας Ερντογάν, οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα και η διαφαινόμενη μη αποδοχή του από τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας στην  περίπτωση που δεν ευνοεί, εξετάζονται σε ανάλυση του αμερικανικού CNN.

Eπιχειρώντας μια τομή στο τουρκικό προεκλογικό τοπίο, το CNN αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις που θα μπορούσαν να τερματίσουν τη διακυβέρνησή του των δύο δεκαετιών .

Οι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες στις 14 Μαΐου, για να αποφασίσουν για την τύχη της δημοκρατίας της Τουρκίας λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και εκτόπισε περισσότερα από 5,9 εκατομμύρια στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται επίσης εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης και με εμπεδωμένη την διάβρωση της δημοκρατίας από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ρεκόρ προσέλευσης ψηφοφόρων φέτος και κούρσα στήθος με στήθος  μεταξύ του Ερντογάν και του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και προεδρικού υποψηφίου για το μπλοκ των έξι κομμάτων της “Εθνικής Συμμαχίας”.

  • Τα δημογραφικά στοιχεία της Τουρκίας αναμένεται επίσης να παίξουν ρόλο.

Οι περισσότερες από τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό του Φεβρουαρίου ήταν προπύργια του Ερντογάν και του κόμματός του ΑΚΡ. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) Αχμέτ Γενέρ είπε τον περασμένο μήνα ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι στις σεισμόπληκτες ζώνες αναμένεται να μην ψηφίσουν φέτος εν μέσω εκτοπισμού.

Και ακόμη κι αν ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές , ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν μπορεί να μην παραδώσει την εξουσία στον διάδοχό του αμαχητί.

 

Τί ρόλο θα παίξουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την Προεδρία;

Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τις φετινές προεδρικές εκλογές. Εκτός από τον Ερντογάν και τον Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος είναι επίσης ο ηγέτης του κεντρώου Κόμματος “Πατρίδα”,  Μουχαρέμ Ιντζέ και ο υποψήφιος της δεξιάς “Συμμαχίας Προγόνων”,  Σινάν Ογκάν.

Δεύτερος υποψήφιος για την προεδρία που έχασε έναντι του Ερντογάν το 2018 , ο Ιντζέ αποσχίστηκε από το CHP τον Μάρτιο και εξασφάλισε αρκετές υπογραφές για να συμμετάσχει στην προεδρική κούρσα, παρά το γεγονός ότι το κόμμα τού ζήτησε να αποσυρθεί.

Ο Μουράτ Σόμερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Koc της Κωνσταντινούπολης, είπε στο CNN ότι ο Ιντζέ, ο οποίος είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Κιλιτσντάρογλου, πιθανόν να έθεσε υποψηφιότητα για να τονώσει τη δημοτικότητά του, παρόλο που γνωρίζει ότι είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές.

  • Μπορεί, ωστόσο, να ανατρέψει την ισορροπία αρκετά ώστε να οδηγήσει τις εκλογές σε μια δεύτερη ψηφοφορία, πρόσθεσε ο Σόμερ. Η υποστήριξη του Ιντζέ βρίσκεται περίπου στο 5% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με έρευνα της MetroPoll.

Ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε στο CNN ότι οι προεδρικές εκλογές είναι πιθανό να περάσουν σε δεύτερη ψηφοφορία, κυρίως εάν ο Ιντζέ διατηρήσει το μέτριο αλλά ισχυρό επίπεδο υποστήριξής του.

 

 

Τι θα συμβεί αν χάσει ο Ερντογάν;

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι εάν ο Ερντογάν χάσει την ψήφο με μικρή διαφορά, θα του δοθεί η δυνατότητα να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Και αν η εμπειρία του παρελθόντος είναι ένα μέτρο, τότε ο πρόεδρος του ΑΚΡ μπορεί να μην δεχθεί την ήττα χωρίς αντίσταση.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα το 2019, το Κόμμα του Ερντογάν έχασε τον έλεγχο του οικονομικού κέντρου και της πρωτεύουσας της χώρας, με αποτέλεσμα στελέχη του κόμματος και από τις δύο πόλεις να απορρίψουν τα αποτελέσματα , επικαλούμενοι παρατυπίες στην ψηφοφορία.

Το προβάδισμα του CHP στην Κωνσταντινούπολη ήταν ιδιαίτερα περιορισμένο και τελικά οδήγησε στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) υπέρ της επανάληψης , στην οποία η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε έντονα.

  • Στη συνέχεια, ο υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές,  προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στον Ερντογάν. Τώρα, ενόψει προεδρικών εκλογών,  ο Ιμάμογλου είναι “δεξί χέρι” του Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ούλγκεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου , λέγοντας ότι μπορεί να ενδώσει σε πιθανές απαιτήσεις για ανακαταμέτρηση των ψήφων. Όμως, αυτό το Συμβούλιο   θα είναι ο απόλυτος διαιτητής του αγώνα, είπε.

Μια έκθεση του 2023 από το Freedom House ανέφερε ότι οι δικαστές του YSK, οι οποίοι επιβλέπουν όλες τις εκλογικές διαδικασίες, «διορίζονται από δικαστικά σώματα που κυριαρχούνται από το AKP και συχνά συμμορφώνονται στις αποφάσεις τους με τις επιθυμίες του AKP ».

Η «θεσμική κυριαρχία» του Κόμματος Ερντογάν στα μέσα ενημέρωσης και σε άλλους κλάδους της κοινωνίας «γέρνει επίσης τον εκλογικό αγωνιστικό χώρο» υπέρ του Ερντογάν, δήλωσε η ομάδα υπεράσπισης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Ρεκόρ ψηφοφόρων αναμένεται να προσέλθει στις εκλογές του Μαΐου, προβλέπει η έρευνα Metropoll .

Σχεδόν 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψηφίζουν για πρώτη φορά –  οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν γνωρίσει άλλον ηγέτη πέραν του Ερντογάν  –  δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Γενέρ τον περασμένο μήνα.

Η έρευνα του Metropoll έδειξε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών, οι ψηφοφόροι είναι πιο πιθανό να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου , με τον Ερντογάν να έρχεται δεύτερος, ακολουθούμενος από τους Ιντζέ και Ογκάν.

Η υποστήριξη του Κιλιτσντάρογλου διαμορφώθηκε στο 42,6% και του Ερντογάν στο 41,1%. Εάν ο Ιντζέ αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, περισσότεροι ψηφοφόροι είναι πιθανό να στραφούν στον Κιλιτσντάρογλου παρά στον Ερντογάν.

Με τα χρόνια, η κυβέρνηση του Ερντογάν φίμωσε τους διαφωνούντες και συνέλαβε πλήθος επικριτικών του, ειδικά εκείνους από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με την κατηγορία της σχέσης του με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη Ένωση θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Το HDP δεν έχει έθεσε δικό του υποψήφιο για την προεδρία, αλλά την περασμένη Παρασκευή ενέκρινε επισήμως τον Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να ανατραπεί ο Ερντογάν,  λέγοντας ότι το κόμμα εκπληρώνει το «ιστορικό του καθήκον τόσο για την παράδοσή μας όσο και για τη μελλοντική γενιά».

  • Οι αναλυτές αναμένουν ότι η βάση ψηφοφόρων του HDP θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές, πιθανώς να ανατρέψει αρκετά την ισορροπία υπέρ του Κιλιτσντάρογλου. Η έρευνα του Metropoll τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του HDP είναι πιθανό να ψηφίσει τον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν.

 Με πληροφορίες από CNN

 

Στη Σιβηρία με αγάπη: Η ερωμένη του Πούτιν στην «εξορία» ψάχνει πολιτικό ρόλο στη μετά Πούτιν εποχή* Έχασε τη χλιδή της Ελβετίας λόγω κυρώσεων [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: