Ντινγκ Λίρεν: Σοκ στην παγκόσμια ελίτ του σκακιού * Πρώτη φορά στην ιστορία Κινέζος ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής [videos]

Η φωτογραφία από την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού FIDE για την ανάδειξη του Ντινγκ Λίρεν ως 17ου Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Photo via Twitter@FIDE_chess




Ο Ντινγκ Λίρεν έγινε ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής σκακιού της Κίνας, αφού νίκησε τον Ρώσο Ίαν Νεπομνιάχτσι  στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIDE 2023 στο Καζαχστάν.

Ο 30χρονος Ντινγκ, μετά από μια ισοπαλία 7-7, στο τάι μπρέικ των 4 παρτίδων γρήγορου χρόνου (rapid)εκμεταλλεύτηκε την πίεση χρόνου του αντιπάλου και κέρδισε με τα μαύρα την τελευταία παρτίδα.

Διαδέχεται τον Νορβηγό Μάγκνους Κάρλσεν, τον πέντε φορές πρωταθλητή – τον αποκαλούμενο “Μότσαρτ του σκακιού” – ο οποίος είχε δηλώσει πριν την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος ότι δεν θα υπερασπιστεί εκ νέου τον παγκόσμιο τίτλο του, επειδή  «δεν είχε κίνητρο», κάτι που εκλήφθηκε από την αφρόκρεμα του διεθνούς σκακιού ως έμμεση αναφορά στο “χαμηλότερο επίπεδο” των διαγωνιζομένων.

Ο Ντινγκ προσκλήθηκε στο Παγκόσμιο τουρνουά μόνο την τελευταία στιγμή για να αντικαταστήσει τον Ρώσο Σεργκέι Καριάκιν, τον οποίο η διεθνής σκακιστική ομοσπονδία (FIDE) απέκλεισε για την υποστήριξή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως και να’ χει, η νίκη του Ντινγκ τον κάνει τον 17ο Παγκόσμιο Πρωταθλητή του  σκακιού, ενώ ο Νεπομνιάχτσι, ο οποίος είχε προηγουμένως κάνει έναν μεγάλο τελικό, έχασε λίγο πριν το τέλος, για δεύτερη φορά.

Ο Ντινγκ δήλωσε «αρκετά ανακουφισμένος» μετά τη νίκη του, σύμφωνα με σχόλια που κοινοποίησε η FIDE, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού.

“Η στιγμή που ο Ίαν παραιτήθηκε από το παιχνίδι ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή. Δεν μπορούσα να ελέγξω τα συναισθήματά μου. Ξέρω τον εαυτό μου, θα κλάψω και θα ξεσπάσω σε δάκρυα. Ήταν ένα δύσκολο τουρνουά για μένα.”

Η νίκη του γιορτάστηκε από λάτρεις τους λάτρεις του  σκακιού στην Κίνα, η οποία είναι μια μια διαρκώς αυξανόμενη σκακιστική δύναμη.

“Ένας Ντινγκ για να τους κυβερνήσει όλους”, έγραψε στο Twitter ο συνάδελφός του γκρανμάστερ Ανις Γκίρι μετά τη νίκη του Ντινγκ.

Η Γενική Διοίκηση Αθλητισμού της Κίνας δημοσίευσε επίσης ένα θερμό συγχαρητήριο μήνυμα, επαινώντας τον Ντινγκ γιατί  «κέρδισε δόξα για την πατρίδα και τον λαό της».

Καταγόμενος από την Ουεντσού, την «σκακιστικής πόλη» της Κίνας, ο Ντινγκ θριάμβευσε υπό  δραματικές συνθήκες στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Τα αρχικά 14 παιχνίδια διεξήχθησαν σε τρεις εβδομάδες. Ο Ντινγκ και ο Νεπομνιάτσχι, κέρδισαν από τρεις, με οκτώ ισοπαλίες.

Για το τάι μπρέικ, κάθε παίκτης είχε μόνο 25 λεπτά για να κάνει τις κινήσεις του, συν επιπλέον 10 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση που έπαιζε. Ο Ντινγκ πέτυχε τη νίκη κερδίζοντας το τέταρτο παιχνίδι rapid.

Το χρηματικό έπαθλο των 2 εκατομμυρίων ευρώ ( 2,2 εκατομμύρια δολάρια) θα μοιραστεί 55%-45% μεταξύ των δύο παικτών.

Ο Ντινγκ μπόρεσε να ανταγωνιστεί τη Νεπομνιάχτσι λόγω της αποχής του Κάρλσεν. Είχε  τερματίσει δεύτερος στο Τουρνουά Υποψηφίων, το οποίο οι παίκτες πρέπει να κερδίσουν για να προκαλέσουν τον παγκόσμιο πρωταθλητή.

Το 2009, έγινε ο νεότερος πρωταθλητής σκακιού της Κίνας σε εθνικό επίπεδο.

Μέσα σε 12 χρόνια, είχε γίνει ο κορυφαίος Κινέζος παίκτης στην παγκόσμια κατάταξη, φτάνοντας στη δεύτερη θέση.

Ο Ντινγκ ήταν αήττητος στο κλασικό σκάκι επί 100 αγώνες από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2018. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο αήττητο σερί στην ιστορία του σκακιού ανωτάτου επιπέδου έως ότου ο Κάρλσεν το ξεπέρασε το 2019.

Ο θρίαμβος του αντανακλά την ανάπτυξη της Κίνας στην παγκόσμια σκακιστική σκηνή.

Η Κίνα κυριαρχεί στα γυναικεία τουρνουά σκακιού από τη δεκαετία του 1990, όταν ο Xie Jun έγινε η πρώτη Κινέζα που διεκδίκησε παγκόσμιο τίτλο το 1991 στο γυναικείο παιχνίδι.

Κανένας Κινέζος παίκτης δεν είχε κερδίσει ποτέ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού, στο οποίο μπορούν να αγωνιστούν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ειδικά μέτρα για το ντέρμπι της Λεωφόρου: Από το μεσημέρι της Τρίτης θα διατίθενται τα εισιτήρια του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: