Ο Κάλε Ροβάνπερα έγραψε ιστορία: Έγινε ο νεώτερος παγκόσμιος πρωταθλητής του WRC [photos]

epa10627822 Finnish driver Kalle Rovanpera from the Toyota team. EPA, JOSE COELHO




O 23χρονος Κάλε Ριπάνβερα (Toyota) με συνοδηγό τον Γιόνεν Χάτλουνεν, τερματίζοντας δεύτερος πίσω από τον Βέλγο Τιερί Νεβίλ (Hyundai) σε αυτόν τον προτελευταίο γύρο του WRC στο Ράλι Κεντρικής Ευρώπης (σ.σ: Τσεχία, Αυστρία και Γερμανία), εξασφάλισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή 2023.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο Ροβάνπερα έγραψε ιστορία όταν έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του WRC. Σήμερα στέκεται δίπλα σε θρυλικά ονόματα όπως ο Κάρλος Σάινθ, ο Βάλερ Ρερλ και ο Μίκι Μπιαζιόν, έχοντας καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Μπαίνοντας στο Ράλι Κεντρικής Ευρώπης με προβάδισμα 31 πόντων έναντι του οδηγού- επίσης της Toyota-, Έλφιν Έβανς, ο Ροβάνπερα έπρεπε απλώς να διατηρήσει το πλεονέκτημά του για να διεκδικήσει το στέμμα. Όταν ο Έβανς υπέστη ένα ατύχημα, πέφτοντας με το αυτοκίνητό του σε έναν αχυρώνα, το πρωί του Σαββάτου, ο δρόμος προς τη δόξα ήταν σχεδόν σίγουρος.

«Φέτος είναι ακόμα καλύτερο από πέρυσι», δήλωσε o Ροβάνπερα τον οποίο υποδέχτηκε στη γραμμή τερματισμού ο πατέρας του Χάρι, ο οποίος ήταν πρώην οδηγός ράλι. «Αισθάνομαι πολύ καλά, αλλά δεν μπορώ να πω πολλά άλλα», πρόσθεσε με φινλανδική νηφαλιότητα.

Ο Εσθονός Οτ Τάνακ (M-Sport Ford) τερμάτισε 3ος και ο Γάλλος Σεμπαστιάν Οζιέ, οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής WRC, 4ος.

Οι μέγιστοι πόντοι που μπορεί να συγκεντρώσει ένας οδηγός σε έναν γύρο είναι 30. Η προσοχή για την τελευταία διοργάνωση, στην Ιαπωνία σε τρεις εβδομάδες, θα επικεντρωθεί πλέον στον αγώνα για τη 2η θέση μεταξύ Έβανς και Νεβίλ που τους χωρίζουν μόλις 7 βαθμοί.

Η κατάταξη στις πέντε πρώτες θέσεις του Ράλι Κεντρικής Ευρώπης, 12η διοργάνωση από τις 13 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι WRC, που κέρδισε σήμερα ο Τιερί Νεβίλ (Hyundai), ενώ ο Φινλανδός Κάλε Ροβάνπερα (Toyota) στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, η βαθμολογία των οδηγών και των κατασκευαστών:

Βαθμολογία Ράλι Κεντρικής Ευρώπης

1. Τιερί Νεβίλ /Μάρτιν Βιντάγκε (Βέλγιο /Hyundai) 2:52:39,9
2. Κάλε Ροάνπερα / Γιόνε Χάλτουνεν (Φινλανδία/Toyota) +56,7
3. Οτ Τάνακ /Μάρτιν Γιαρβέογα (Εσθονία/M-Sport Ford) +1:52,8
4. Σεμπαστιάν Οζιέ / Βίνσεν Λαντέ (Γαλλία /Toyota) +2:08.6
5. Τακαμότο Τατσούτα /Άαρον τζόνστον (Ιαπωνία/Ιρλανδία/ /Toyota) +2:48,3

Βαθμολογία οδηγών παγκοσμίου πρωταθλήματος

1. Κάλε Ροάνπερα/Γιόνε Χάλτουνεν (Φινλανδία/Toyota) 235 βαθμοί ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ
2. Έλφιν Έβανς Σκοτ Μάρτιν (Μ. Βρετανία/ Toyota) 191
3. Τιερί Νεβίλ /Μάρτιν Βιντάγκε (Βέλγιο /Hyundai) 184
4. Οτ Τάνακ /Μάρτιν Γιαρβέογα (Εσθονία/M-Sport Ford)162
5. Σεμπαστιάν Οζιέ/Βίνσεν Λαντέ (Γαλλία /Toyota) 114

Βαθμολογία κατασκευαστών
1. Toyota Gazoo Racing WRT 504 βαθμοί
2. Hyundai Shell Mobis WRT 399
3.M-Sport Ford WRT 271

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: