Απελπισία και παράνοια: Ο Πούτιν ακυρώνει εορτασμούς Πρωτομαγιάς και Πατριωτικής Νίκης για «λόγους ασφαλείας»: Η αλήθεια είναι πολύ πιο ταπεινωτική [videos]

Περαστικοί μπροστά από περίπτερο διακοσμημένο με αφίσα που απεικονίζει σοβιετικό στρατιώτη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ενόψει της 9ης Μαϊου – Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα, Ρωσία, 02 Μαΐου 2023. ΕPA, YURI KOCHETKOV




Ο Μάιος  είναι παραδοσιακά ένας μήνας για δημόσιους εορτασμούς στη Ρωσία, με μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις και πορείες την 1η Μαΐου για την Ημέρα των Εργατών και στρατιωτικές παρελάσεις στις 9 Μαΐου για την Ημέρα της Νίκης, μια γιορτή για τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Όμως όλα αυτά δεν ισχύουν για το έτος 2023.

Το μεγαλύτερο [κρατικά ελεγχόμενο] συνδικάτο της Ρωσίας ακύρωσε τις παραδοσιακές του συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά λόγω «αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικής δραστηριότητας», ενώ περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα ακύρωσαν τις παρελάσεις της Ημέρας της Νίκης για να «μην προκαλέσουν» τον ουκρανικό στρατό!

Η ρωσική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους πολίτες σε όλη τη χώρα να μείνουν μακριά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις την Ημέρα της Νίκης, ενώ το εξαιρετικά δημοφιλές Immortal Regiment, μια εκδήλωση κατά την οποία απλοί πολίτες σε όλη τη Ρωσία παρελαύνουν με πορτρέτα συγγενών που πέθαναν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα εξελιχθεί διαδικτυακά….

Φύλαγε τα ρούχα σου…

Υποτίθεται ότι η «τρομοκρατική» απειλή προέρχεται από την Ουκρανία – τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις 24 Απριλίου ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βρέθηκε 30 χιλιόμετρα από τη Μόσχα – αλλά φαίνεται δύσκολο να αποδεχτεί κανείς ότι η ρωσική αεράμυνα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του ουρανού της Μόσχας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης πατριωτικής γιορτής της χώρας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο Πούτιν εξάπτει τα ρωσικά εθνικιστικά αισθήματα για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

  • Μια ουκρανική επίθεση με drone στην Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της Ημέρας της Νίκης θα ήταν ταπεινωτική για τον Πούτιν, αλλά φαίνεται πιο πιθανό ο απολυταρχικός ηγέτης του Κρεμλίνου  να ανησυχεί για τον πιθανό εξευτελισμό που θα δεχόταν αν χιλιάδες πολίτες παρέλαυναν με τα πορτρέτα των γιων και των συζύγων που έπεσαν στην Ουκρανία.

Ενώ τα επίσημα ρωσικά στοιχεία αναφέρουν λιγότερες από 6.000 στρατιωτικές απώλειες στην Ουκρανία, το Κίεβο και οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν ότι περίπου 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί.

  • Ακόμη και οι πιο συντηρητικές δυτικές εκτιμήσεις κυμαίνονται γύρω από το όριο των 60.000 – υπερτριπλάσιος αριθμός δηλαδή  από τους 15.000 σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον 10ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ομως κι οι παρελάσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς ενέχουν τα δικά τους ρίσκα.  Παρά την ακύρωση των επίσημων εκδηλώσεων, την 1η Μαΐου πραγματοποιήθηκαν μερικές μικρές σποραδικές συγκεντρώσεις σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία, στις οποίες εμφανίστηκαν και αντιπολεμικά πανό.

Στην Αγία Πετρούπολη ένας 76χρονος συνελήφθη επειδή κουβαλούσε μια σανίδα με το παραδοσιακό σύνθημα της Πρωτομαγιάς «Ειρήνη, Εργασία, Μάιος», παρότι είχε προσθέσει το πολεμικό σύμβολο της ρωσικής εισβολής, το Ζ . Στο Εκατερίνμπουργκ μια γυναίκα φέρεται να συνελήφθη με ένα πανό που έγραφε ένα άλλο παραδοσιακό σύνθημα της Πρωτομαγιάς, «Ειρήνη στην Ειρήνη».

Η απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια των εορτών του Μαΐου είναι λιγότερο πιθανό να οφείλεται στις ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών και περισσότερο στην παρανοϊκή εμμονή του Πούτιν να κλείσει οποιοδήποτε κανάλι κριτικής για τον πόλεμο του, ακόμα κι αν η ανοιχτή υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι μικρή και η απειλή μιας λαϊκής εξέγερσης πολύ απομακρυσμένη.

Οι διαφωνίες εντός των τειχών…

Την ίδια στιγμή που η δημόσια διαμαρτυρία καταστέλλεται προληπτικά, η διαφωνία και οι συγκρούσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στους στρατιωτικούς κύκλους.

Σε μια 90λεπτη συνέντευξη με έναν στρατιωτικό blogger στις 29 Απριλίου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν,  ο de facto ηγέτης της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, θρήνησε για την καταστροφική κατάσταση του ρωσικού στρατού και είπε ότι «ήρθε η ώρα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ψέματα στον πληθυσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας λέγοντας ότι όλα είναι εντάξει». Σαρκάστηκε την απαγόρευση του Πούτιν να λέγεται πόλεμος [ κι όχι ειδική επιχείρηση] ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας.

Ο Πριγκόζιν επέκρινε επίσης το υπουργείο Άμυνας για την απόκρυψη πυρομαχικών και απείλησε να αποσύρει τους άνδρες του από την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να πάρει εδώ και εννέα μήνες.

  • Οι συγκρούσεις δεν εμφανίζονται μόνο μεταξύ των ιδιωτικών στρατών της Ρωσίας και του υπουργείου Άμυνας, αλλά και μεταξύ των ίδιων των ιδιωτικών στρατών. 

Στις 25 Απριλίου, στρατιώτες από τον ιδιωτικό στρατό της Gazprom, Potok, έστειλαν ένα βίντεο στον Πούτιν παραπονούμενοι ότι είχαν μεταφερθεί σε άλλο ιδιωτικό στρατό (Redut) και στη συνέχεια απειλήθηκαν από μισθοφόρους της ομάδας Wagner, ότι θα τους πυροβολούσαν εάν υποχωρούσαν από τις θέσεις τους.

Στις αρχές Απριλίου, νεοσύλλεκτοι του τακτικού στρατού στην περιοχή του Λουχάνσκ (στην ρωσοκρατούμενη Ουκρανία) εξαφανίστηκαν, έχοντας πει σε συγγενείς ότι είχαν πουληθεί στην ομάδα Wagner από τον διοικητή τους. Όταν ο Πριγκόζιν καταγγέλλει την καταστροφική κατάσταση του ρωσικού στρατού, ξέρει τι λέει.

Και φίλια πυρά…

Ρώσοι εθνικιστές φιλοπολεμικοί στρατιωτικοί μπλόγκερ επικρίνουν επίσης τον Πούτιν.

Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Igor Girkin (AKA Strelkov), ο οποίος καταδικάζει ανοιχτά την έλλειψη αποφασιστικότητας του Πούτιν να χρησιμοποιήσει την πλήρη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας στην Ουκρανία και δίνει ταυτόχρονα μια ρητορική –προς το παρόν– μάχη με τον Πριγκόζιν.

Στις 2 Απριλίου, όταν ένας άλλος διαβόητος στρατιωτικός blogger, ο Vladlen Tatarsky , δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση σε καφέ της Αγίας Πετρούπολης που ανήκε στον Prigozhin, η ρωσική κυβέρνηση έριξε την ευθύνη σε Ουκρανούς «τρομοκράτες».

  • Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η επίθεση πιθανότατα προκλήθηκε από εσωτερικές διαμάχες μεταξύ αυτών τους οποίους αποκάλεσε Ρώσους ριζοσπάστες.

Ο Πούτιν δεν αντέδρασε δημόσια σε κανέναν από τους στρατιωτικούς μπλόγκερ ή ιδιωτικούς στρατούς –όλοι ένοπλοι και βίαιοι άνδρες– που επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος.

Αντίθετα, το να περπατάς με μια χάρτινη πινακίδα που καλεί για ειρήνη μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή σύλληψη και το να είσαι διανοούμενος κατά του πολέμου ενέχει τον κίνδυνο ποινής φυλάκισης 25 ετών.

Η Ρωσία δεν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας λαϊκής επανάστασης, αλλά ο Πούτιν εξακολουθεί να αισθάνεται αρκετά απειλούμενος από τις δημόσιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις ώστε να καταφύγει στην καταστολή με το πρώτο σημάδι ειρηνικής πολιτικής διαφωνίας.

Αυτό προδίδει έναν θεμελιώδη φόβο να δείξει οποιαδήποτε αδυναμία που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι ένοπλοι επικριτές του.

Το κύριο μήνυμα εδώ είναι σαφές: αν θέλετε να είστε ασφαλείς στη σημερινή Ρωσία , κουβαλήστε ένα όπλο. Ακόμα καλύτερα, δημιουργήστε έναν ιδιωτικό στρατό. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να επιβιώσετε την ημέρα που θα πέσει ο ισχυρός άνδρας…

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Στη Σιβηρία με αγάπη: Η ερωμένη του Πούτιν στην «εξορία» ψάχνει πολιτικό ρόλο στη μετά Πούτιν εποχή* Έχασε τη χλιδή της Ελβετίας λόγω κυρώσεων [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: