Μετά την επιτυχία της ExxonMobil στον “Γλαύκο”: Ο αμερικανικός κολοσσός επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ, στο τεμάχιο 5 (video)

FILE PHOTO: Η τότε Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου επισκέφθηκε το πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth» για ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο της γεώτρησης αξιολόγησης «Γλαύκος-2», μαζί με την τότε Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Judith Garber, την τότε Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα Νιόβη Παρισινού, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Μάριο Παναγίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ExxonMobil Cyprus κ. Βαρνάβα Θεοδοσίου. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Η ανακάλυψη του “Γλαύκου” στο τεμάχιο 10, το 2019, η οποία εκτιμάται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμύριων κυβικών ποδιών, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της ExxonMobil για την κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα την ανατολική μεσόγειο, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.

Ο αμερικανικός κολοσσός, ετοιμάζει τα πλάνα του για επιστροφή στις γεωτρητικές δραστηριότητες, όχι μόνο στο 10, αλλά και στο γειτονικό 5, για το οποίο έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τζόν Άρντιλ «Μετά την ανακάλυψη του Γλαύκου το 2019, έχουμε ολοκληρώσει τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κύπρου και δισδιάστατες ανοιχτά της Κρήτης. Η εταιρεία σχεδιάζει γεωτρήσεις στην περιοχή τέλη του 2024 ή αρχές του 2025».

Ο αμερικανικός κολοσσός είναι μεταξύ των εταιρειών που προσκλήθηκαν και θα παραστούν στις 29 του μήνα, στο εργαστήρι που διοργανώνει η δημοκρατία, προς επίσημη παρουσίαση της πρότασής της, δημιουργία αγωγών για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και δημιουργία τερματικού για σκοπούς εξαγωγών.

Και η ExxonMobil έχει γνώση των προγραμματισμών της δημοκρατίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επιλογές για το τερματικό.

Ο Αντιπρόεδρο της ExxonMobil τόνισε ότι «η Κύπρος χαρακτηρίζεται από μεσαίου μεγέθους ανακαλύψεις και υπάρχουν πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης, μεταξύ αυτών ένα τερματικό στο νησί ή ένα πλωτό τερματικό».

Η προτεραιότητα, ωστόσο, της εταιρείας όπως λέει, είναι να έχει πλήρη εικόνα των αποθεμάτων της ανατολικής μεσογείου και μετά να επιλέξει τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: Χριστίνα Μαύρου, κανάλι Omega

Χαστούκι σε όσους αντιδρούν, στην Ιταλία, για τον αγωγό East Med: Ψήφος εμπιστοσύνης από το Ιταλικό Κοινοβούλιο για το σημαντικό ενεργειακό έργο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: