Μεγάλες στιγμές: Πούτιν, Ορμπάν, μουλάδες και Μαδούρο έσπευσαν πρώτοι να συγχαρούν τον ισόβιο Σουλτάνο Ερντογάν

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin, Iranian President Ebrahim Raisi and Turkish President Recep Tayyip Erdogan pose for a picture during a trilateral summit on Syria in Tehran, Iran, 19 July 2022. T EPA, SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL




Μεγάλες… δημοκρατικές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής ήταν -μεταξύ άλλων- οι πρώτες που επέδειξαν σπουδή να συγχαρούν τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας για την επανεκλογή του.

Εννοείται ότι μόλις επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα, τα συγχαρητήρια προς τον Ερντογάν θα είναι σχεδόν καθολικά όπως επιβάλλει άλλωστε το πρωτόκολλο (και) των διεθνών σχέσεων.

Αξίζει όμως να δούμε ποιοί έσπευσαν για «συχαρίκια» στον Ερντογλαν και μάλιστα με κολακευτικά σχόλια.

Ο εισβολέας (και όχι μόνο) Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας:

«Η νίκη στις εκλογές ήταν φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας (sic) ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, σαφής απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειές σας να ενισχύετε την κρατική κυριαρχία και να ασκείτε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Πούτιν στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Εκτιμάμε ιδιαιτέρως την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των φιλικών ρωσοτουρκικών σχέσεων και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς», κατέληξε.

Κατάρ
Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ευχήθηκε στον Ερντογάν επιτυχία στη νέα του θητεία.

«Αγαπητέ μου αδερφέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Σας εύχομαι επιτυχία στη νέα σας θητεία και να επιτύχετε μέσω αυτής ό,τι φιλοδοξεί ο τουρκικός λαός όσον αφορά την πρόοδο και την ευημερία, καθώς και την πρόοδο και την ανάπτυξη για τις ισχυρές διμερείς μας σχέσεις».

Λιβύη
Ο [μεταβατικός] πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibah περιέγραψε την «εκλογική νίκη» του Ερντογάν ως ανανέωση της εμπιστοσύνης του τουρκικού λαού στα επιτυχημένα έργα και πολιτικές του προέδρου.

Η επιλεγόμενη ως «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» του Ντμπέιμπα που εδρεύει στην Τρίπολη υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Από τους πρώτους ο Ορμπάν

Με ένα ένα tweet, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχάρη τον Ερντογάν «για την αδιαμφισβήτητη εκλογική του νίκη!».

 

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh επαίνεσε τον Ερντογάν και τον τουρκικό λαό για την «εκλογική νίκη».

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανιέ δήλωσε: «Συγχαίρω τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη νίκη και επικροτώ την πολιτισμένη στάση του [τουρκικού] λαού. Ανυπομονούμε για την υποστήριξή τους για τον σκοπό μας και την Ιερουσαλήμ μας».

Αζερμπαϊτζάν

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ συνεχάρη επίσης τον Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία και τον κάλεσε στο Μπακού.

Σερβία
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεχάρη τον Ερντογάν και τον τουρκικό λαό για την «εκλογική τους νίκη».

Ιράν
Ο Πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi, χαρακτήρισε την επανεκλογή του Ερντογάν «ένα σημάδι της συνεχιζόμενης πολύτιμης εμπιστοσύνης του τουρκικού λαού».

«Η σχέση μας με την Τουρκία στο επόμενο στάδιο θα συνεχιστεί στη βάση της καλής γειτονίας και των κοινών συμφερόντων», πρόσθεσε.

Αφγανιστάν
Ο Maulvi Abdul Kabir, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, δήλωσε: «Συγχαίρω τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη νίκη στις τουρκικές εκλογές και για την εκλογή μου ως πρόεδρος της Τουρκίας».

Σουδάν
Ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, ο στρατιωτικός διοικητής που ηγείται του στρατού εναντίον της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νέα θητεία του.

Μάλτα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Ian Borg δήλωσε: «Τα θερμά μας συγχαρητήρια για αυτή τη σημαντική νίκη για τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Πακιστάν
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε σε tweet ότι η επανεκλογή του Ερντογάν ήταν «ιστορική».

 

«Υπήρξε πυλώνας δύναμης για τους καταπιεσμένους μουσουλμάνους και ένθερμη φωνή για τα αναφαίρετα δικαιώματά τους», είπε.

Αλγερία
Ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νέα θητεία του.

Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δήλωσε ότι εόρτασε τον «θρίαμβο» του «αδερφού και φίλου» Ερντογάν.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο Πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν ήταν μεταξύ των ηγετών που συνεχάρη τον Ερντογάν στη Μέση Ανατολή, όπου έχει επιβεβαιώσει την τουρκική επιρροή, κατά καιρούς με στρατιωτική ισχύ.

Με πληροφορίες από Al Jazzera

Ανάλυση-κόλαφος από τις ΗΠΑ: Οι ιστορικοί πυλώνες της σχέσης Ουάσιγκτον και Άγκυρας έχουν καταρρεύσει, οι δύο χώρες βρίσκονταν ήδη σε διαδικασία αποσύνδεσης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: