Ηνίοχος, Ωρίωνας, Stolen Cerberus: Μεγαλειώδης αυλαία με πτήση πάνω από την Ακρόπολη ενώ η Ελλάδα αποκτά εμπειρίες και αίγλη συμμαχικού στρατηγείου

Η άσκηση “κλεμμένος κέρβερος” για την ελληνική πλευρά είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία διαλειτουργικότητας ανάμεσα στην πολεμική αεροπορία και τη διοίκηση ειδικού πολέμου, ενώ παράλληλα στην φετινή άσκηση τα βλέμματα ιπταμένων και μηχανικών συγκεντρώθηκαν στα μεταφορικά C-130J των ΗΠΑ μιας και η χώρα μας έχει ήδη θέσει το ερώτημα για νέα αεροσκάφη αυτού του τύπου με σκοπό να ξεπεράσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον συγκεκριμένο στόλο. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Όπως έγινε με την άσκηση «Ηνίοχος», με τον ίδιο τρόπο θα ρίξει αυλαία και η «Stolen Cerberus», η οποία έρχεται ως η τρίτη κατά σειρά πολυεθνική άσκηση που διοργανώνεται από το ελληνικό επιτελείο.

Τα μεταφορικά αεροσκάφη Ελλάδας, C-130H & C-27J Spartan αλλά και τ’ αμερικανικά «Super Hercules» θ’ απαθανατιστούν εν πτήσει πάνω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Την Πέμπτη ο «κλεμμένος κέρβερος» ολοκληρώνεται μετά από δύο εβδομάδες. Και αν υπολογίσουμε τις ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη βλέπουμε πως αυτή η άσκηση συμπίπτει τόσο με εκείνη των ειδικών επιχειρήσεων «Ωρίων 2023» αλλά και με τον μεγαλειώδη «Ηνίοχο».

Δηλαδή από τα μέσα Απριλίου έως και σήμερα η χώρα μας έχει μετατραπεί σ’ ένα πολυεθνικό πεδίο ασκήσεων αλλά και στρατηγείο στο οποίο οι σύμμαχοι, ενώ ασκούνται, παράλληλα βλέπουν, αξιολογούν και καταγράφουν τον τρόπο δράσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μέσα από πολυσύνθετα σενάρια που εμπεριέχουν ένα εύρος αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών.

Δέκα χώρες μαζί με την Ελλάδα πήραν μέρος στον «Ηνίοχο». Εννέα στον «Ωρίωνα» και η «Stolen Cerberus» είναι διμερής σε επίπεδο Αθήνας- Ουάσιγκτον.

  • Και οι ασκήσεις αυτές αποτελούν ένα είδος προπαρασκευής των μεταγενέστερων Συμμαχικών αξιολογήσεων που πρόκειται να γίνουν για μια σειρά από μονάδες αλλά και διατιθέμενα οπλικά συστήματα.

Παράλληλα όμως δεν είναι λίγα και τα συμπεράσματα που υπάρχουν ήδη στα ελληνικά χέρια. Κυρίως για τον Ηνίοχο που έχει μετατραπεί μέσα από την σκληρή δουλειά των αεροπόρων σε μια άσκηση υψηλών απαιτήσεων κατά την οποία άνθρωποι και μηχανές αγγίζουν τα όριά τους. Τα Rafale & F-16 Viper έδειξαν ήδη τους νέους ορίζοντες τακτικής και πάνω σ’ αυτούς πολλά αναπροσαρμόζονται και στους τρεις κλάδους.

Την ίδια στιγμή στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα η συνύπαρξη αμερικανικών πληρωμάτων με αυτά της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Ηρακλής», φέρνει ολοένα και περισσότερες γνώσεις για την τελευταία γενιά των C-130. Άλλωστε το επίσημο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από την ελληνική πλευρά για τα C-130J δίνει τη δυνατότητα στους Αμερικανούς που μετέχουν στον «κλεμμένο κέρβερο» να δείξουν περισσότερες πληροφορίες προς τους ενδιαφερόμενους.

Μάλιστα η «Stolen Cerberus» διεξάγεται την ώρα που δημοσιοποιήθηκαν οι πληροφορίες, προερχόμενες από τις ΗΠΑ, περί αποδέσμευσης δύο μεταφορικών C-130H από εκείνα που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις της USAF.

Σε ό,τι αφορά αμιγώς την άσκηση αυτή που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια, η μίξη του αεροπορικού στοιχείου με εκείνο των ειδικών επιχειρήσεων είναι έντονη. Τα μεταφορικά αεροσκάφη Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών γράφουν δεκάδες ώρες πτήσεις για ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, ρίψεις εφοδίων σε ξηρά ή θάλασσα. Παράλληλα τα μεταφορικά αεροσκάφη επειδή ακριβώς έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ως «από μηχανής Θεοί» στην χώρα μας στο παρελθόν, δεν ήταν λίγα και τα σενάρια στα οποία εξετάστηκαν νέες μέθοδοι σ’ ότι έχει να κάνει με την έρευνα και διάσωση αλλά βεβαίως και τις αεροδιακομιδές.

Σε όλα τα παραπάνω η κοινή συνύπαρξη της πολεμικής αεροπορίας με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ ήταν αυτή που υλοποίησε ένα βαρύ πρόγραμμα της αναθεωρημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί άλλωστε έχουν δείξει με πολλούς τρόπους ότι θέλουν να βρίσκονται στην χώρα μας και ν’ αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους, οι οποίες ασκούνται συχνά μαζί με ελληνικά τμήματα.

Σημαντικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά σε γεωστρατηγικό επίπεδο είναι πως εκτός από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής που διεξήχθη και ο «Κλεμμένος Κέρβερος», αποστολές έγιναν και στο αν. Αιγαίο, τόσο στον βόρειο όσο και στο νοτιοανατολικό τομέα του Αρχιπελάγους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Αναμονή για το επίσημο “Ναι” από το Κογκρέσο: Το μεγάλο στοίχημα «αναπαλαίωσης» της Ανδραβίδας για τη μελλοντική υποδοχή των stealth F-35

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: