Είναι το βίντεο που τρέμει ο Ταγίπ Ερντογάν και ίσως να θέλει να ξεχάσει ο κ. Μπάιντεν: Ανησυχώ πολύ, πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, ομολόγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ (video)

epa10632971 US President Joe Biden delivers remarks during the 2023 Emily’s List Gala at The Anthem in Washington, DC, USA, 16 May 2023. EPA, Sarah Silbiger, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, είχε καθίσει με ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας New York Times, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης, που περιλάμβανε τα πάντα.

Συμφωνήθηκε να μαγνητοσκοπηθεί και να δημοσιευθεί στην ολότητα της από την εφημερίδα, στη διαδικτυακή της έκδοση, όπως και έγινε στις 17 Ιανουαρίου 2020. Δύο ημέρες μετά δημοσιεύθηκε και στην κανονική εφημερίδα.

Ο κ. Μπάιντεν, όπως φαίνεται και από το βίντεο, ήταν ευδιάθετος και απάντησε χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας (ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ).

Όπως δεν ανέμεναν πολλοί, ο μετέπειτα πρόεδρος της Αμερικής, ρωτήθηκε και για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, τον προβληματικό και παραβατικό Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μπάιντεν δεν έκρυψε τα λόγια του. Καθώς είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς στην Αμερική που γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, οι απόψεις του σοκάρουν.

  • Τον γνωρίζει πολύ καλά. Χρειάστηκε να τον καλμάρει όταν δρούσε αντιαμερικανικά και αντιδυτικά και το 2014 του είχε απολογηθεί όταν θεωρήθηκε ότι πρόσβαλε το Ισλάμ.

Ξανά, το 2016, αναγκάστηκε να ταξιδεύσει στην Τουρκία, ως αντιπρόεδρος επί προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα, για να τον διαβεβαιώσει ότι η Αμερική δεν βρισκόταν πίσω από το «πραξικόπημα» της 15ης Ιουλίου, του ίδιου έτους. Άλλωστε οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι ήταν ένα σικέ πραξικόπημα, το οποίο δεν θα αποτύγχανε αν το είχαν σχεδιάσει οι ίδιοι.

Το παραπάνω βίντεο όπως το παρουσίασε το τουρκικό κανάλι TRT που εκφράζει τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τότε και δηλώσεις, μετά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν, στις οποίες ήταν απόλυτος για τη μη συμμετοχή της Ουάσιγκτον.

Από τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους της εφημερίδας, είναι φανερό ότι δεν έχει την παραμικρή αγάπη για τον πρόεδρο της Τουρκίας. Και ομολογεί ότι πρέπει να ανατραπεί, αλλά μέσω εκλογών, όχι με πραξικόπημα. Το τονίζει μάλιστα δύο φορές.

Σαν πρόεδρος της Αμερικής δεν τον προσκάλεσε ποτέ να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο. Δεν γνωρίζουμε αν θα το πράξει στην περίπτωση που ο Ερντογάν επανεκλεγεί στις 28 Μαίου.

Όμως, τον συνάντησε σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπου οι διαφωνίες τους δεν κρύβονταν, αν και πάντα οι αμερικανικές ανακοινώσεις δεν έλεγαν την αλήθεια, εκτός μίας περίπτωσης στη Ρώμη. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ομολόγησε ότι η σχέση με τον Ερντογάν είναι δύσκολη.

Στην ενημέρωση ανώνυμου αξιωματούχου, που όλοι γνώριζαν πως ήταν ο κ. Σάλιβαν, ακούστηκαν αρνητικά σχόλια για τον Ερντογάν. Οι Αμερικανοί είχαν αποφασίσει να μην συγκρουστούν κατά μέτωπο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά και να μην τον χαϊδεύουν.

  • Ταυτόχρονα πήραν την απόφαση να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα στον ύψιστο βαθμό. Ακόμα, επανήλθαν δυναμικά στην ανατολική Μεσόγειο εμπλέκοντας και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο των ερωτο-απαντήσεων διότι είναι αποκαλυπτικές (και απολαυστικές). Μαζί με τις δηλώσεις δημοσιεύουμε και το επίμαχο βίντεο:

NEW YORK TIMES: Αισθάνεστε άνετα με το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν πυρηνικά όπλα στην Τουρκία, δεδομένης της συμπεριφοράς του Ερντογάν; [ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 50 πυρηνικά όπλα με βάση την Τουρκία. Αυτό άρχισε να προκαλεί δημόσιο διάλογο μετά την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία τον Οκτώβριο].

ΜΠΑΙΝΤΕΝ: Η απάντηση είναι ότι το επίπεδο άνεσής μου έχει μειωθεί πολύ. Έχω περάσει πολύ χρόνο με τον Ερντογάν. [ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Μπάιντεν έπρεπε να προσφέρει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια επίσημη συγγνώμη το 2014 μετά τα σχόλια που έκανε ότι η Τουρκία έπαιξε ρόλο στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), προκαλώντας διπλωματικές εντάσεις].

Περισσότερο από οποιονδήποτε στην κυβέρνησή, διότι ο Ερντογάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μιλούσε μαζί μου μόνο επειδή πίστευε ότι δεν ήμουν κατά του Ισλάμ. Θυμηθείτε όταν έκανα εκείνη την ομιλία στο ΝΑΤΟ λέγοντας, όταν εξελέγη (οΕρντογάν): «Έπρεπε να απλώσεις το χέρι.

Αυτή είναι μια ευκαιρία να φέρουμε ακόμα μια άλλη μουσουλμανική χώρα». Και ξέρατε γιατί ενεργούσαν όπως έκαναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να μην απλώσουν καθόλου το χέρι για τις πρώτες εκλογές. Είχαμε –

NEW YORK TIMES: Εννοείτε λόγω αντιμουσουλμανικής προκατάληψης.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ: Ναι. Έχω περάσει πολύ χρόνο μαζί του. Είναι αυταρχικός. Είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας και πολλά άλλα. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση απέναντί του τώρα, καθιστώντας σαφές ότι υποστηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης.

Καθιστώντας σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια θέση όπου έχουμε έναν τρόπο που εργαζόταν για λίγο για να ενσωματώσει τον κουρδικό πληθυσμό που ήθελε να συμμετάσχει στη διαδικασία στο κοινοβούλιο τους κ.λπ. Επειδή πρέπει να μιλήσουμε για το τι πιστεύουμε στην πραγματικότητα είναι λάθος.

Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα. Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για το αν θα συνεχίσουμε ή όχι να του πουλάμε ορισμένα όπλα. Στην πραγματικότητα, αν έχει το σύστημα αεράμυνας στο οποίο πετούν τα F-15 (σ.σ.: εννοεί τα F-35) για να δουν πώς μπορούν να προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς να το κάνουν.

Οπότε με απασχολεί πολύ. Ανησυχώ πολύ για αυτό. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν επρόκειτο να εμπλακούμε πιο άμεσα όπως έκανα εγώ μαζί τους, ότι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε εκείνα τα στοιχεία της τουρκικής ηγεσίας που εξακολουθούν να υπάρχουν και να πάρουμε περισσότερα από αυτά και να τα ενθαρρύνουμε να μπορέσουν να αναλάβουν και να νικήσoυν τον Ερντογάν. Όχι με πραξικόπημα, όχι με πραξικόπημα, αλλά με την εκλογική διαδικασία.

Ξεπετάχτηκε. Ξεσπάθωσε στην Κωνσταντινούπολη, ξέσπασε στο κόμμα του. Λοιπόν τι κάνουμε τώρα; Απλώς καθίσαμε εκεί και υποχωρήσαμε. Και το τελευταίο πράγμα που θα έκανα είναι να υποχωρήσουμε σε σχέση με τους Κούρδους. Είναι το απόλυτο τελευταίο πράγμα.

Είχα μερικές από αυτές τις συναντήσεις μαζί του σχετικά με τους Κούρδους, και δεν πέτυχαν εκείνη τη στιγμή. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αν το θέλουν, γιατί, στο τέλος της ημέρας, η Τουρκία δεν θέλει να χρειαστεί να βασιστεί στη Ρωσία.

Είχαν μια μπουκιά από αυτό το μήλο εδώ και πολύ καιρό. Αλλά κατάλαβαν ότι δεν θα συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί τους όπως έχουμε. Οπότε ανησυχώ πολύ. Ανησυχώ πολύ. Ανησυχώ πολύ για τα αεροδρόμιά μας και την πρόσβαση σε αυτά επίσης.

Και νομίζω ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να βρεθούμε μαζί με τους συμμάχους μας στην περιοχή και να (τον) αντιμετωπίσουμε, να απομονώσουμε τις ενέργειές του στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με το πετρέλαιο και μια ολόκληρη σειρά άλλα πράγματα στα οποία χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναφερθούμε. Αλλά η απάντηση είναι ναι, ανησυχώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή ήταν η κατάληξη των δηλώσεων εκείνων του σημερινού Προέδρου της Αμερικής. Και ο κάθε σοβαρός αναλυτής σκέφτεται το ίδιο όπως οι κανονικοί άνθρωποι. Γιατί να έχει αλλάξει η γνώμη του Τζο Μπάιντεν για τον Ταγίπ Ερντογάν;

Βεβαίως, δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η ίδια. Οπότε, εάν επανεκλεγεί ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, όπως φαίνεται, και εάν παραμείνει ο ίδιος, όπως μέχρι σήμερα, θα γίνουμε μάρτυρες ενός ενδιαφέροντος πολιτικού και διπλωματικού “ματς”, που όμοιο του ίσως να μην έχουμε ξαναδεί…

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τον κ. Μπάιντεν ότι συνωμοτεί με την τουρκική αντιπολίτευση για να τον ανατρέψουν. Βασικά είναι αυτό που πιστεύει. Δεν πρόκειται να βγάλει ποτέ από το μυαλό του αυτό που πραγματικά πιστεύει: ότι η χριστιανική Αμερική είναι εχθρός της μουσουλμανικής Τουρκίας…

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ New York Times, στα αγγλικά ΕΔΩ – ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΛΙΝΚ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗς ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Με το φυσικό αέριο έδειξαν το δρόμο προς τους Έλληνες πολιτικούς το Ισραήλ και η Κύπρος: Από το Κάιρο στην Ιερουσαλήμ, γιατί όχι και στην Αθήνα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: