Η Τουρκία καλεί για εξηγήσεις το Γερμανό Πρέσβη μετά από αστυνομική επιχείρηση στο κρατίδιο της Έσσης: Στo σπίτια δημοσιογράφων της εφημερίδας Sabah

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλεί… Φωτογραφία Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Μετά από έρευνα στην κατοικία δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας Sabah στο κρατίδιο της Έσσης, η Τουρκία κάλεσε τον Γερμανό Πρέσβη για εξηγήσεις.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Αφορμή απετέλεσε «η αδικαιολόγητη σύλληψη από τη γερμανική Αστυνομία εκπροσώπων του γραφείου της Sabah στη Φρανκφούρτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αρμόδια Εισαγγελία δήλωσε στο DPA -όπως γράφει η εφημερίδα WELT– ότι δεν έγιναν συλλήψεις. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται επιπλέον ότι η Εισαγγελία της πόλης Darmstadt και η Αστυνομία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έρευνα στα διαμερίσματα δύο δημοσιογράφων 46 και 51 ετών στην πόλη Mörfelden-Walldorf της Νότιας Έσσης.

Σύμφωνα με τις ανακριτικές Αρχές, υπάρχει η υπόνοια της «επικίνδυνης διάδοσης προσωπικών δεδομένων», αδικήματος που ορίζεται στο Άρθρο 126α του γερμανικού Ποινικού Κώδικα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων και άλλα στοιχεία. Οι ανακριτικές Αρχές δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της συνέχισης των ερευνών.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα αβάσιμης καταγγελίας μέλους της Οργάνωσης Gülen. Η Τουρκία θεωρεί ότι το λεγόμενο Κίνημα Gülen κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και το κατατάσσει μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Συνέδεσε επίσης το περιστατικό με τις Βουλευτικές και Προεδρικές Εκλογές της Κυριακής. Το γεγονός ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών αποτελεί «σκόπιμη ενέργεια».

Κατά τις Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία την περασμένη Κυριακή, ο νυν Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) έχασε για πολύ λίγο την απόλυτη πλειοψηφία και καλείται να αντιμετωπίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kilicdaroglu) στο δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου. 

Το ρεπορτάζ του Γερμανού με τουρκική καταγωγή δημοσιογράφου Deniz Yücel (σ.σ.: ο οποίος έχει κρατηθεί επί ένα χρόνο σε τουρκική φυλακή με την κατηγορία της διάδοσης προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας) αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην WELT:

Κατά την αστυνομική επιχείρηση έγινε έρευνα στην οικία του İsmail Erel, ο οποίος είναι υπεύθυνος της Sabah για τη Γερμανία, καθώς και στην οικία του Cemil Albay, του επικεφαλής των Τμήματος Ειδήσεων. Αυτό επιβεβαίωσε η αρμόδια Εισαγγελία στη WELT. Το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu ανέφερε καταρχήν την πραγματοποίηση της επιχείρησης, χωρίς όμως να δώσει καμία άλλη ουσιαστική πληροφορία.

Το φερόμενο υπόβαθρο της υπόθεσης: Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η Sabah δημοσίευσε τη διεύθυνση στη Γερμανία του δημοσιογράφου Cevheri Güven και άλλων επικριτών του Erdogan που ζουν στη χώρα. Ο Güven ήταν Αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού περιοδικού Nokta, συνελήφθη το 2015 μετά από μια φωτογραφία στο εξώφυλλο που επέκρινε τον Erdogan και πέρασε αρκετούς μήνες στη φυλακή. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η κυκλοφορία του εντύπου απαγορεύτηκε, όμως ο Güven κατόρθωσε να διαφύγει στη Γερμανία.

Από εκεί συνέχισε τη δημοσιογραφική του δράση με βίντεο στο YouTube. Ο δημοσιογράφος- ερευνητής θεωρείται επικριτής του Erdogan και συνδέεται με την οργάνωση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Fethullah Gülen«Πιστεύω ότι οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες έδωσαν τη διεύθυνσή μου στους δημοσιογράφους», είπε σε συνομιλία του με τη WELT μετά από το σχετικό ρεπορτάζ της Sabah«Πιστεύω μάλιστα ότι οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες τράβηξαν τις φωτογραφίες που με απεικονίζουν». Ο Güven βρίσκεται στη Γερμανία υπό την προστασία της Αστυνομίας.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η οποία έχει ταχθεί στον αγώνα για την Ελευθερία του Τύπου, ζήτησε πρόσφατα να σταματήσει «η επί χρόνια αφόρητη παρενόχληση των εξόριστων Τούρκων δημοσιογράφων».

Η Sabah διαδραματίζει κομβικό ρόλο μεταξύ των πολλών φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ στην Τουρκία. Ο Όμιλος ΜΜΕ ελέγχεται από τον Serhat Albayrak, αδελφό του γαμπρού του Erdogan και πρώην Υπουργού Berat Albayrak. Τούρκοι δημοσιογράφοι που επικρίνουν την κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι η Sabah δεν ασκεί δημοσιογραφία, αλλά επιδίδεται σε προπαγάνδα και ρητορική μίσους, στοχοποιεί επικριτές του καθεστώτος και δυσφημεί αντιπαθείς στην κυβέρνηση δημοσιογράφους ως «τρομοκράτες».

Τίτλος: «Αστυνομική έρευνα σε βάρος Τούρκων δημοσιογράφων στην Έσση – Η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις το Γερμανό Πρέσβη»
Υπότιτλος: «Έρευνα πραγματοποιήθηκε στα διαμερίσματα δύο Τούρκων δημοσιογράφων της φιλοκυβερνητικής ε/φ Sabah στην πόλη Mörfelden-Walldorf. Η Εισαγγελία ερευνά την υπόνοια “επικίνδυνης διάδοσης προσωπικών δεδομένων”. Η Τουρκία αντέδρασε καλώντας για εξηγήσεις το Γερμανό Πρέσβη»

Αυτό που θέλει να ξεχνάει η κυρία Έλενα Ακρίτα: Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις και το «ανορθόδοξο ρο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: