Η Πάφος τίμησε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Μνημόσυνο και εκδηλώσεις

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο τελέσθηκε το θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας. Φωτογραφία Δήμος Πάφου μέσω Pontownws




Ο Δήμος Πάφου οργάνωσε και φέτος εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου Πάφου, την Κυριακή στις 8.30 π.μ. τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο το θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Σωκράτης Αγγελίδης, διδάκτορας Ιστορίας, ενώ ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού. Στεφάνι κατατέθηκε και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το παρών τους έδωσαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, οι αρχές της Πάφου, η Αστυνομία, κόμματα και οργανώσεις. Τις εκδηλώσεις στηρίζουν τα οργανωμένα σύνολα των ομογενών από τον Πόντο που εδρεύουν στην Πάφο.

Η πρόεδρος του Σωματείου Ελληνοποντίων Άγιος Γεώργιος Μάγια Καριμπίδη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Άγιος Τρύφωνας Ραούλ Τσαχίδης αναφέρθηκαν στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στις σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923.

Είπαν ακόμη πως η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους αναγνωρίστηκε επισήμως το 1994 με νόμο από τη Βουλή και έκτοτε η 19η Μαΐου τιμάται ως ημέρα μνήμης.

Ακολούθως τηρήθηκε επίσης σιγή ενός λεπτού για όλους αυτούς που σφάχθηκαν και ξεριζώθηκαν απ’ τον Πόντο, ενώ η λιτή εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή 19 Μαΐου στο Πάρκο Γενοκτονίας των Ποντίων (Λεωφόρος Ευαγόρα Παλληκαρίδη).

Ηχηρό μήνυμα Κύπρου – Ισραήλ με την διεθνή άσκηση «ΙΑΣΩΝ-1/2023 – BLUE SUN» [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: