Η μόνη ελπίδα του Ερντογάν: Προσβλέπει στην υποστήριξη της τουρκικής διασποράς για να παραμείνει στην εξουσία, λένε οι Financial Times

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the debut of the Century of the Future at the headquarters of the Turkish Aerospace Industries in Kahramankazan, Ankara. Photo via Turkish Presidency




Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη συρρέουν στις κάλπες για τις τουρκικές εκλογές από το Σαββατοκύριακο, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Laura Pitel), με τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) να υπολογίζει στην υποστήριξη της διασποράς καθώς αγωνίζεται να προσκολληθεί στην εξουσία.

Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν για ρεκόρ προσέλευσης μεταξύ των 3,4 εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων στο εξωτερικό, καθώς τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κύριες εκλογές της 14ης  Μαΐου.

Στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdoğan  εκφράζουν την εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη προσέλευση θα τους ωφελήσει, δεδομένου ότι τα μέλη της διασποράς που έχουν δικαίωμα ψήφου έχουν υποστηρίξει σθεναρά τον πρόεδρο στο παρελθόν.

Αλλά η άποψη ότι η υψηλότερη προσέλευση θα ωφελήσει τον πρόεδρο βρίσκει αντίθετο τον Hülya Coşkun, περιφερειακό στέλεχος του γερμανικού σκέλος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP), ο οποίος υποστηρίζει ότι η υψηλή κινητοποίηση αφορά τους υψηλού μορφωτικού επιπέδου υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, όπως είπε, ενίοτε απείχαν από τις εκλογές.

Επισημαίνεται πάντως ότι σύμφωνα με τους ειδικούς,  ο αντίκτυπος της διασποράς, της οποίας οι ψήφοι αποτελούσαν το 3 % του συνόλου στις τελευταίες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2018, μερικές φορές υπερεκτιμάται.

Ωστόσο, η κατηγορία αυτή  είναι σε θέση να επηρεάσει την κατανομή των βουλευτικών εδρών  και, σε μια προεδρική αναμέτρηση όπου οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο Erdoğan και ο κύριος αντίπαλός του Kemal Kılıçdaroğlu μάχονται στήθος με στήθος, κάθε ψήφος μετράει.

Σημειώνεται ότι πουθενά δεν είναι πιο κρίσιμο το αποτέλεσμα από τη Γερμανία, όπου ζει μια τουρκική διασπορά 3 εκατομμυρίων, από την οποία το 1,5 εκατομμύριο είναι Τούρκοι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται ότι ο Erdoğan έχει κινητοποιήσει τεράστιους πόρους στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 900 τζαμιών που χρηματοδοτούνται και διευθύνονται από το τουρκικό κράτος, προσθέτει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Laura Pitel – Erdoğan courts German Turks as he fights to hold on to power

Μετά από πρόσκληση του στρατηγού Φλώρου: Συμμετοχή της κυπριακής Εθνικής Φρουράς στις Πολυεθνικές Ασκήσεις «Ηνίοχος 2023» και «Ωρίων 2023»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: