Η Κύπρος δεν έχει θέση στο «αντι-τρομοκρατικό» λόμπι: Η κυπριακή Δικαιοσύνη δεν μπορεί να στείλει τον Κενάν στο τουρκικό «στόμα του λύκου»

FILE PHOTO: Ο ΚυπροΚουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης – Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» πραγματοποίησε συγκέντρωση με θέμα τη μη έκδοση του Κούρδου Κενάν Αγιαζ στη Γερμανία μπροστά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Λευκωσία 20 Μαρτίου 2023. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Ο Κούρδος Κενάν Αγιάς κατηγορείται για «τρομοκρατία». Κανένα στοιχείο δεν συνοδεύει την κατηγορία αυτή και το αίτημα του Βερολίνου για έκδοση του δεν τεκμηριώνει τούτο.

Ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατίας «φοριέται» συχνά και αποτελεί αφήγημα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αντιμετωπίζουν εθνικοαπελευθερωτικά Κινήματα. Τρομοκράτες κατηγορούνταν, μεταξύ άλλων,  το ΕΛΑΣ από τους Γερμανούς, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ από τους Βρετανούς, το ANC από το ρατσιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής, οι Παλαιστίνιοι από τους Ισραηλινούς, οι Κούρδοι από την κατοχική Τουρκία.

Στην περίπτωση των Κούρδων και συγκεκριμένα του Κενάν, το Βερολίνο, που υπέβαλε την αίτηση και μέσω αυτού η Άγκυρα, χαρακτηρίζουν τον αντικατοχικό αγώνα τρομοκρατική δράση.

Ο Κενάν Αγιάς, δεν είναι τρομοκράτης, έχει έλθει στην Κύπρο μέσω Συρίας για να σωθεί από το τουρκικό καθεστώς, του παραχωρήθηκε το καθεστώς διεθνούς προστασίας και είναι αναγνωρισμένος από την Κυπριακή Δημοκρατία ως πολιτικός πρόσφυγας.

  • Όταν του παραχωρείτο αυτό το καθεστώς παραμονής στη χώρα μας, προφανώς και η περίπτωση του εξετάστηκε. Δεν παραχωρήθηκε σε τρομοκράτη το καθεστώς της διεθνούς προστασίας. Δόθηκε σε άνθρωπο, που διωκόταν για την εθνική του καταγωγή.

Η ιστορία του είναι λίγο-πολύ γνωστή.  Έμεινε φυλακισμένος στα μπουντρούμια των τουρκικών φυλακών για δώδεκα χρόνια, επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση ενώ ο αδελφός του πέθανε από βασανιστήρια. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του και όλοι οι σύντροφοι τους, χωρίς δεύτερη σκέψη βαπτίστηκαν «τρομοκράτες».

Και επειδή η κατοχική Τουρκία ενοχλείται από τη δράση του Αγιάς, κι όλων των άλλων, επιδιώκει και μέσω τρίτων χωρών, να τους «επαναπατρίσει» και να τους ρίξει στις… φιλόξενες φυλακές της. Οι Κούρδοι ήταν και παραμένουν κόκκινο πανί για την κατοχική δύναμη, γιατί ο αγώνας τους της χαλά τους επεκτατικούς σχεδιασμούς και την «καλή εικόνα».

Όπως είναι γνωστό, ο Κενάν Αγιάς, είχε συλληφθεί, στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και στη δίκη το επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ενέκρινε το αίτημα της Γερμανίας για έκδοσή του.

Ο Δικαστής είχε αναφέρει στην απόφασή του ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διασφαλίσει ότι σε περίπτωση ποινής του εκζητούμενου, αυτή θα εκτελεστεί στην Κύπρο. Ακόμα, το Δικαστήριο με βάση τις ανησυχίες του εκζητούμενου επιβάλλεται να θέσει ως όρο τη μη επαναπροώθηση του ή την έκδοση του στη χώρα καταγωγής του, δηλαδή την Τουρκία».

Αυτά, όμως, είναι αναφορές παρηγοριάς και άλλοθι για την απόφαση. Προφανώς και δεν δεσμεύεται η Γερμανία να ικανοποιήσει τις κυπριακές… ανησυχίες. Κι αυτό προφανώς το γνωρίζουν οι Δικαστές κι θα το δούμε στην πράξη, εάν τελικά εκδοθεί.

  • Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο Εφετείο και αναμένεται η απόφαση. Εάν η προσφυγή απορριφθεί, τότε ο Αγιάς θα παραδοθεί στη Γερμανία και κανείς δεν μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα εάν ο τελικός προορισμός του δεν θα είναι η Τουρκία. Εάν η προσφυγή απορριφθεί, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα στείλει στο «στόμα του λύκου» έναν άνθρωπο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρεί- γιατί δεν είναι- το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν τρομοκρατική οργάνωση. Γι αυτό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ένας Κούρδος ως να είναι τρομοκράτης. Και δεν μπορεί να αποδέχεται το αφήγημα που αναπτύσσεται στην Τουρκία και στο τουρκικό λόμπι στην Ευρώπη για τον κουρδικό αγώνα.

Ο Κενάν Αγιάς βρίσκεται σε απομόνωση στις κεντρικές φυλακές, στερούμενος τα δικαιώματα του. Βρίσκεται εδώ και μέρες σε απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος για την παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Ο άνθρωπος αυτός ζήτησε προστασία από τη χώρα μας, επειδή διωκόταν από ένα φασιστικό καθεστώς. Του προσφέρθηκε αυτή η προστασία, αλλά το πρωτόδικο Δικαστήριο αποφάσισε να του αφαιρεθεί. Αποφασίστηκε με το… πρώτο νεύμα  της Γερμανίας  η έκδοση του.

Ας ελπίσουμε ότι το Εφετείο θα απορρίψει το γερμανικό αίτημα. Ας ελπίσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπει στο λόμπι, που θεωρεί την όποια αντικατοχική δράση τρομοκρατική και το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα οργάνωση τρομοκρατών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα ψυχολογικά των Κυπρίων «εμποδίζουν» τη λύση! Ο Δένδιας ανακάλυψε την «εσωτερική ψυχική ατζέντα» του κυπριακού κράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: