Γιγάντια θανατηφόρα τσουνάμι από την Ανταρκτική φέρνει η κλιματική αλλαγή: Όπως πριν από 3 και 15 εκατ. χρόνια [videos]

File Photo epa02688558 A round haul netter from Iwaki, Fukushima Prefecture, is ashore in the tsunami and fire-devastated Shikaori district of fishery port city of Kesennuma, Miyagi Prefecture, northern Japan, 15 April, 2011. EPA/KIMIMASA MAYAMA




Οι ολισθήσεις στο ίζημα κάτω από τον βυθό της Ανταρκτικής θα μπορούσαν να προκαλέσουν γιγάντια τσουνάμι καθώς οι ωκεανοί ζεσταίνονται. Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εξαπολύσει γιγάντια τσουνάμι στον Νότιο Ωκεανό προκαλώντας υποθαλάσσιες κατολισθήσεις στην Ανταρκτική, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Όπως σημειώνει ο Μπεν Τέρνερ στο Live Science

Με διάτρηση σε πυρήνες ιζημάτων εκατοντάδες πόδια κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων υπερθέρμανσης του πλανήτη -πριν από 3 εκατομμύρια και 15 εκατομμύρια χρόνια- σχηματίστηκαν χαλαρά στρώματα ιζήματος και γλίστρησαν για να στείλουν τεράστια κύματα τσουνάμι που τρέχουν στις ακτές της Νότιας Αμερικής, Νέα Ζηλανδία και Νοτιοανατολική Ασία.

Και καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει τους ωκεανούς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα αυτά τα τσουνάμι να εξαπολυθούν για άλλη μια φορά. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στις 18 Μαΐου στο περιοδικό Nature Communications.

«Οι υποβρύχιες κατολισθήσεις είναι ένας μεγάλος γεωκίνδυνος με τη δυνατότητα να προκαλέσουν τσουνάμι που μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστιες απώλειες ζωών», δήλωσε η Jenny Gales, λέκτορας υδρογραφίας και εξερεύνησης ωκεανών στο Πανεπιστήμιο του Plymouth στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν πώς πρέπει επειγόντως να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το πώς η παγκόσμια κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα αυτών των περιοχών και τις πιθανότητες για μελλοντικά τσουνάμι».

Οι ερευνητές βρήκαν για πρώτη φορά στοιχεία αρχαίων κατολισθήσεων στα ανοιχτά της Ανταρκτικής το 2017 στην ανατολική Θάλασσα Ρος. Παγιδευμένα κάτω από αυτές τις κατολισθήσεις υπάρχουν στρώματα ασθενούς ιζήματος γεμάτα με απολιθωμένα θαλάσσια πλάσματα γνωστά ως φυτοπλαγκτόν.

Οι επιστήμονες επέστρεψαν στην περιοχή το 2018 και τρύπησαν βαθιά στον πυθμένα της θάλασσας για να εξαγάγουν πυρήνες ιζήματος – μακρούς, λεπτούς κυλίνδρους του φλοιού της Γης που δείχνουν, στρώμα προς στρώμα, τη γεωλογική ιστορία της περιοχής.

Αναλύοντας τους πυρήνες των ιζημάτων, οι επιστήμονες έμαθαν ότι τα στρώματα ασθενούς ιζήματος σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια δύο περιόδων, η μία πριν από περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια στη θερμή περίοδο του μέσου Πλειόκαινου και η άλλη περίπου πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια του βέλτιστου κλίματος του Μειόκαινου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εποχών, τα νερά γύρω από την Ανταρκτική ήταν 5,4 βαθμούς Φαρενάιτ (3 βαθμοί Κελσίου) θερμότερα από σήμερα, οδηγώντας σε εκρήξεις από άνθη φυκιών που, αφού πέθαναν, γέμισαν τον πυθμένα της θάλασσας κάτω από ένα πλούσιο και ολισθηρό ίζημα – καθιστώντας την περιοχή επιρρεπή σε κατολισθήσεις.

«Κατά τα επόμενα ψυχρά κλίματα και τις εποχές των παγετώνων, αυτά τα ολισθηρά στρώματα επικαλύπτονταν από παχιά στρώματα χονδροειδούς αμμοχάλικου που παραδίδονταν από παγετώνες και παγόβουνα», δήλωσε ο Robert McKay , διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου της Ανταρκτικής στο Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington και επικεφαλής επιστήμονας του International Ocean Discovery Program. Η Expedition 374 – η οποία εξήγαγε τους πυρήνες των ιζημάτων το 2018 – είπε στο Live Science σε ένα email.

Το ακριβές έναυσμα για τις προηγούμενες υποβρύχιες κατολισθήσεις της περιοχής δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα, αλλά οι ερευνητές βρήκαν έναν πιθανό ένοχο: το λιώσιμο των πάγων του παγετώνα από ένα θερμαινόμενο κλίμα. Το τέλος των περιοδικών παγετώνων της Γης προκάλεσε τη συρρίκνωση και την υποχώρηση των φύλλων πάγου, ελαφρύνοντας το φορτίο στις τεκτονικές πλάκες της Γης και κάνοντάς τις να αναπηδήσουν προς τα πάνω σε μια διαδικασία γνωστή ως ισοστατική ανάκαμψη.

Αφού τα στρώματα ασθενούς ιζήματος είχαν συσσωρευτεί σε επαρκείς ποσότητες, η ηπειρωτική ανάδυση της Ανταρκτικής προκάλεσε σεισμούς που προκάλεσαν το χοντρό χαλίκι στην κορυφή των ολισθηρών στρωμάτων να γλιστρήσει από την άκρη της υφαλοκρηπίδας – προκαλώντας κατολισθήσεις που εξαπέλυσαν τσουνάμι.

Η κλίμακα και το μέγεθος των αρχαίων κυμάτων του ωκεανού δεν είναι γνωστά, αλλά οι επιστήμονες σημειώνουν δύο σχετικά πρόσφατες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που προκάλεσαν τεράστια τσουνάμι και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες ζωών:

  • Το τσουνάμι του Grand Banks του 1929 που δημιούργησε κύματα ύψους 42 ποδιών (13 μέτρα). και σκότωσε περίπου 28 άτομα στα ανοιχτά της ακτής της Νέας Γης του Καναδά, και
  • Το τσουνάμι της Παπούα Νέας Γουινέας το 1998 που εξαπέλυσε κύματα ύψους 49 ποδιών (15 μέτρα) που στοίχισαν 2.200 ζωές.

Με πολλά στρώματα ιζήματος θαμμένα κάτω από τον βυθό της Ανταρκτικής και τους παγετώνες στην κορυφή της ξηράς να λιώνουν αργά, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι -αν έχουν δίκιο ότι η τήξη των παγετώνων τους προκάλεσε στο παρελθόν- μελλοντικές κατολισθήσεις και τσουνάμι, θα μπορούσαν συμβαίνει ξανά.

«Τα ίδια στρώματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην εξωτερική υφαλοκρηπίδα – επομένως είναι «προετοιμασμένο» για να εμφανιστούν περισσότερες από αυτές τις διαφάνειες, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν το έναυσμα για τα γεγονότα εξακολουθεί να παίζει». είπε ο ΜακΚέι.

«Προτείναμε την ισοστατική ανάκαμψη ως λογικό δυνητικό έναυσμα, αλλά θα μπορούσε να είναι τυχαία αποτυχία ή κλιματικές αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα που δρουν για να διαβρώσουν τα ιζήματα σε βασικές τοποθεσίες της υφαλοκρηπίδας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστοχία κλίσης. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μοντέλα υπολογιστών για αξιολόγηση σε μελλοντικές μελέτες».

Με πληροφορίες από Live Science.com / Μπεν Τέρνερ

Ανοίγει ο δρόμος για επαναστατική γενιά φαρμάκων: Η Τεχνητή Νοημοσύνη «γέννησε» αντιβιοτικό που εξολόθρευσε ανίκητο μέχρι σήμερα υπερβακτήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: