Φτιάχνει την καλύτερη μπαγκέτα στο Παρίσι: Δεν είναι Γάλλος, είναι Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα * Βραβεύτηκε και θα προμηθεύει ψωμί τον Μακρόν για ένα χρόνο [videos]

Tharshan Selvarajah, winner of the 30th edition of the best baguette in Paris Screen Shot via YouTube France 24




Η ταπεινή μπαγκέτα είναι η επιτομή της γαλλικής αρτοποιίας. Η τέλεια φρατζόλα, με λεπτή κρούστα εξωτερικά, μαλακό και αέρινο εσωτερικά, από μόνη της, υποστηρίζουν πολλοί, αξίζει  τα αεροπορικά εισιτήρια για το Παρίσι…

Όμως, ενώ τα συστατικά της μπορεί να είναι απλά, η προετοιμασία της μπορεί να είναι μια μορφή τέχνης – κάτι που αναγνωρίζεται κάθε χρόνο όταν οι κριτές συγκεντρώνονται για να χρίσουν το καλύτερο ψωμί της γαλλικής πρωτεύουσας στο διαγωνισμό «Grand Prix de la Baguette de Tradition Francaise de la Ville De Paris». [Γκραν Πρι Μπαγκέτας της γαλλικής παράδοσης της Πόλης του Παρισιού]

  • Στις 10 Μαΐου, στην 30η διεξαγωγή του διαγωνισμού, αρτοποιοί ήρθαν νωρίς από όλη την πόλη για να υποβάλουν τις συμμετοχές τους. Το έπαθλο: η τιμή να προμηθεύει ο νικητής με μπαγκέτες για ένα χρόνο στο παλάτι των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου, συν 4.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός, ο παλαιότερος του είδους του στη Γαλλία, είναι «πραγματική υπερηφάνεια για εμάς», λέει ο Φραν Τομάς, πρόεδρος του συνδικάτου αρτοποιών “Syndicat des Boulangers du Grand Paris¨” πριν από την τελετή απονομής στις 13 Μαΐου.

epa10491030 French President Emmanuel Macron (C) poses with a baguette at the bakers stand in the International Agriculture Fair during the opening day in Paris, France, 25 February 2023. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL

Για τον διαγωνισμό, οι αρτοποιοί κρίνονται ειδικά με βάση την «παραδοσιακή μπαγκέτα » τους, μια ονομασία που διαφοροποιεί τα ψωμιά καλής ποιότητας από τους ανταγωνιστές τους.

«Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός διαγωνισμός γι’ αυτούς, είναι πραγματικά χειροτονία», λέει στο CNN η Ολιβιά Πολσκί , αντιδήμαρχος Παρισιού για το εμπόριο και τη βιοτεχνία.

Η Πολσκί είναι βετεράνος του διαγωνισμού του Παρισιού, έχοντας προεδρεύσει σε αυτόν για σχεδόν μια δεκαετία. «Είναι πολλές μπαγκέτες», λέει γελώντας.

Αυστηροί κανόνες

Η κρίση για την καλύτερη παραδοσιακή μπαγκέτα διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Από τις 176 μπαγκέτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2023, οι 40 πετάχτηκαν αμέσως εκτός επειδή ήταν πολύ κοντές, πολύ μακριές, πολύ βαριές, πολύ ελαφριές ή χρησιμοποιούσαν λάθος αλεύρι.

  • Έπειτα οι μπαγκέτες που κρίθηκαν άξιες για αξιολόγηση, πήραν ένα αριθμημένο χάρτινο γιακά πάνω τους και τοποθετήθηκαν ανώνυμα  ενώπιον μιας 18μελούς κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από προηγούμενους νικητές, στελέχη των συνδικάτων αρτοποιίας, food bloggers και έξι Παριζιάνους, που επιλέχθηκαν τυχαία από πάνω από 1.200 αιτούντες.

Η εμφάνιση, η μυρωδιά, η τεχνική ψησίματος και η γεύση λαμβάνονται υπόψη.

Αλλά υπάρχει πραγματικά τόση διαφορά ανάμεσα σε κάθε φρατζόλα;

  • «Ω, ναι, ω, δεν υπάρχει αμφιβολία», ψιθυρίζει η Πολσκί, αγανακτώντας με την ιδέα κάποια ψωμιά να έχουν την ίδια γεύση με άλλα.

Η Πολσκί λέει ότι θα μπορούσε να το πει τον νικητή σχεδόν αμέσως. «Ήταν  το αγαπημένο μου, γιατί το δοκίμασα στον πρώτο γύρο, είχα σημειώσει τον αριθμό που έφερε», λέει.

Ζεστό και φρέσκο

Ο νικητής ήταν η μπαγκέτα νούμερο 142, που έψησε o ο Tharshan Selvarajah από την Σρι Λάνκα .  Ήρθε στη Γαλλία το 2006, σε ηλικία 21 ετών.

Το αρτοποιείο του “Au Levain des Pyrénées”,  βρίσκεται σε μια γωνιά της γειτονιάς του 20ου διαμερίσματος του ανατολικού Παρισιού, μακριά από τα ανάκτορα που αποτελούν το κέντρο της δημόσιας ζωής της πρωτεύουσας.

Ήταν έκπληξη; Όχι πραγματικά, λέει ο Selvarajah.

  • «Ήδη το 2018 ήμασταν τρίτοι. Μετά από αυτό, πάντα πιστεύαμε ότι την επόμενη φορά θα είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε, θα έρθουμε δεύτεροι ή πρώτοι», είπε στο CNN.

Η ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής:

«Ήταν όλες [οι μπαγκέτες]  καλές και όμορφες, αλλά η δική του ήταν ιδιαίτερα πολύ όμορφη και πολύ, πολύ καλή», λέει ΄μέλος της κριτικής επιτροπής που  ισχυρίστηκε ότι είχε δοκιμάσει έως και 90 μπαγκέτες .

  • Ο Selvarajah λέει ότι το μυστικό του αρτοποιείου του είναι ότι ψήνει μια παρτίδα κάθε 20 λεπτά, έτσι ώστε το ψωμί να είναι πάντα ζεστό και φρέσκο. Παρά τη βραβευμένη του δόξα, το ψωμί του κοστίζει μόνο 1,35 ευρώ.

Η Πολσκί   λέει ότι τέτοιες μπαγκέτες υψηλής ποιότητας είναι διαθέσιμα σε φτηνές τιμές, εν μέρει λόγω του διαγωνισμού grand prix για την τοπική τεχνογνωσία στην παραγωγή ψωμιού καθώς και λόγω του βιομηχανικού ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχει ούτε μία γειτονιά σήμερα χωρίς φρέσκο ​​ψωμί, λέει η Πολσκί. Εν τω μεταξύ, «το βιομηχανικό ψήσιμο έχει σχεδόν εξαφανιστεί στο Παρίσι».

 

Με πληροφορίες από CNN

Αυτοσυνειδησία ή μεταμέλεια; Στη Χιροσίμα συνεδριάζουν οι ηγέτες της G7 για τον πόλεμο: Οι επιβιώσαντες τους ζητούν να ενωθούν κατά των ατομικών όπλων [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: