Αυτοσυνειδησία ή μεταμέλεια; Στη Χιροσίμα συνεδριάζουν οι ηγέτες της G7 για τον πόλεμο: Οι επιβιώσαντες τους ζητούν να ενωθούν κατά των ατομικών όπλων [videos]

FILE PHOTO People offer prayers before paper lanterns to comfort souls of victims of the 06 August 1945 atomic bombing, at Hiroshima Peace Memorial Park in Hiroshima, western Japan, EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/




Το χτύπημα στο κεφάλι πιθανότατα έσωσε τη ζωή της  Park Namjoo. Η 13χρονη μαθήτρια, όπως και πολλά άλλα παιδιά στη Χιροσίμα εν καιρώ πολέμου, βοηθούσε στην κατεδάφιση κτιρίων για να προληφθούν πυρκαγιές τον Ιούλιο του 1945 όταν ένα κομμάτι ξύλο τη χτύπησε στο κεφάλι.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 8:15 π.μ. της 6ης Αυγούστου, είπε στους γονείς της ότι δεν ήθελε ακόμα να πάει σχολείο. Καθώς αυτή και ο μικρότερος αδελφός και η αδερφή της ταξίδευαν με ένα τραμ κοντά στο σπίτι τους, το Enola Gay, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29, έριξε μια πυρηνική βόμβα 15 κιλοτόνων στην πόλη.

«Φάνηκεε μια φωτεινή λάμψη και ένας δυνατός κρότος», είπε η Park, 91 ετών. «Έμοιαζε σαν μια βολίδα να διέσχιζε ολόκληρο το τραμ. Ο κόσμος ούρλιαζε και φώναζε στους άλλους επιβάτες να πηδήξουν έξω. Κράτησα σφιχτά τα χέρια του αδελφού και της αδερφής μου. Ξαφνικά είχε σκοτεινιάσει έξω… ένιωθα πολύ περίεργα. Κανείς δεν είχε ιδέα τι είχε συμβεί».

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες αργότερα, καθώς το φάσμα των πυρηνικών όπλων επιστρέφει – αυτή τη φορά στην Ουκρανία – οι επιζώντες των ατομικών βομβαρδισμών, γνωστοί ως hibakusha, προτρέπουν τους ηγέτες της G7 να εκδώσουν μια ισχυρή δήλωση κατά της χρήσης ατομικών όπλων όταν συναντηθούν στη Χιροσίμα αργότερα αυτό. εβδομάδα.

«Η Χιροσίμα μπόρεσε να μεταμορφωθεί στην πόλη που έχουμε σήμερα μόνο επειδή ζήσαμε περισσότερα από 70 χρόνια ειρήνης», είπε ο Ριοχέι Τανάμπε, ένας επιζών της Χιροσίμα.

«Οι ηγέτες της G7 πρέπει να το καταλάβουν αυτό», πρόσθεσε ο Tanabe.

Υπολογίζεται ότι 60.000 με 80.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία στην επίθεση. Μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των νεκρών είχε αυξηθεί σε 140.000, καθώς περισσότεροι υπέκυψαν σε εγκαύματα και ασθένειες που προκλήθηκαν από την έκθεση στην ακτινοβολία.

Αν ήταν αρκετά καλά για να βρεθεί με τους συμμαθητές της, η Παρκ, μια Κορεάτισσα Ζαϊνίτσι, κάτοικος Ιαπωνίας, σχεδόν σίγουρα θα είχε πεθάνει. «Οι περισσότεροι φίλοι μου πέθαναν, γι’ αυτό υπάρχουν τόσο λίγοι άνθρωποι της ηλικίας μου στη Χιροσίμα», είπε. «Αν δεν είχα φύγει από το σχολείο εκείνο το πρωί, θα ήμουν μαζί τους».

Τοπικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι όταν οι ηγέτες της G7 δουν τους σημερινούς χώρους πρασίνου και τις φαρδιές λεωφόρους της Χιροσίμα, θα σκεφτούν την καταστροφή που προηγήθηκε, που τώρα αντιπροσωπεύεται από το κέλυφος του θόλου της βόμβας Α.

«Η σύνοδος κορυφής της G7 εδώ είναι τεράστιας συμβολικής σημασίας», δήλωσε ο Toshihiro Toya, αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Ειρήνης της Χιροσίμα. «Εάν ο επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων ακούσει τις φωνές των επιζώντων, τότε ελπίζουμε ότι αυτό θα τους ωθήσει να επιδείξουν περισσότερη ηγεσία στον πυρηνικό αφοπλισμό».

Ενώ οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει το πρόγραμμα , οι ηγέτες της G7 φέρεται ότι θα βάλουν λουλούδια στο κενοτάφιο, το οποίο περιέχει το όνομα καθενός από τα 333.907 άτομα των οποίων οι θάνατοι έχουν αποδοθεί στον βομβαρδισμό Α –ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο– και θα συναντηθούν επιζώντες.

«Οι άνθρωποι στο Enola Gay έριξαν τη βόμβα από μεγάλο ύψος, έτσι δεν μπορούσαν να δουν τους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάτω», είπε ο Shintaro Fukuhara, ο οποίος διοργανώνει περιηγήσεις με ποδήλατο σε τοποθεσίες A-bomb. «Αν μπορούσαν να δουν τα πρόσωπα των ανθρώπων, αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαν να το έχουν κάνει».

«Σαν να προσπαθούσε ο ουρανός να μας συντρίψει»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κράτησε ανοιχτές όλες τις στρατιωτικές επιλογές στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία, φέρνοντας μέρος του οπλοστασίου της πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η δυνατότητα για πυρηνική ανταλλαγή, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά τη Χιροσίμα, αναμένεται να ωθήσει το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της G7 εν μέσω πιέσεων από αντιπυρηνικές ομάδες και τον οικοδεσπότη της συνόδου, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida, ο οποίος εκπροσωπεί μια εκλογική περιφέρεια στην Χιροσίμα.

Ενώ περισσότερες από 60 χώρες έχουν επικυρώσει μια συνθήκη του 2021 για την απαγόρευση της κατοχής και χρήσης πυρηνικών όπλων, δεν περιλαμβάνουν καμία από τις αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένων τριών κρατών μελών της G7 – ή χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, που εμπίπτουν στην πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ .

«Ελπίζω ότι τα κράτη με πυρηνικά όπλα θα κατανοήσουν την απανθρωπιά των πυρηνικών όπλων και θα λάβουν υπόψη το πνεύμα της Χιροσίμα και την επιθυμία της για έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτά τα όπλα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Καζούμι Ματσούι, σε συνέντευξή του στον Guardian.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση για να εμβαθύνουν την κατανόησή τους για την πραγματικότητα των ατομικών βομβαρδισμών και να αναγνωρίσουν ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων και να διασφαλιστεί η ευημερία τους είναι η κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Εάν το κάνουν αυτό, νομίζω ότι η σύνοδος κορυφής θα έχει επιτυχία».

Η Παρκ, οι γονείς της οποίας μετακόμισαν στην Ιαπωνία από την επαρχία Νότια Γκιονγκσάνγκ της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν μίλησε δημόσια για τον βομβαρδισμό για μισό αιώνα, αλλά αποφάσισε να μοιραστεί τις εμπειρίες της αφού μίλησε με μια ομάδα μαθητών.

Η συνταξιούχος νοσοκόμα δεν επέστρεψε ποτέ στο σχολείο. Ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επίθεση, αφήνοντας την οικογένεια χωρίς εισόδημα εκτός από τα χρήματα που έβγαζαν πουλώντας γλυκοπατάτες σε Ιάπωνες στρατιώτες που επέστρεφαν από το μέτωπο.

Θυμήθηκε πώς εκείνη και τα μικρότερα αδέρφια της είχαν περπατήσει τα 100 μέτρα από το καμένο τραμ μέχρι το σπίτι τους. Καθώς ένα μείγμα βροχής και πυκνής, μαύρης στάχτης έπεφτε στην πόλη, είδε ανθρώπους να περιφέρονται στο δρόμο, με τα χέρια τους απλωμένα για να αποτρέψουν τις λιωμένες πτυχές του δέρματος – «κρεμασμένες σαν μανίκια κιμονό» – να κολλήσουν στα ρούχα τους.

«Ήταν σαν κόλαση στη γη… ένιωθα σαν ο ουρανός να προσπαθούσε να μας συντρίψει», είπε. «Οι άνθρωποι παραπονέθηκαν για τη ζέστη και παρακαλούσαν για νερό. Μόλις τους έδωσαν νερό, πέθαναν. Όλα τα σπίτια στην πορεία είχαν ισοπεδωθεί. Σταμάτησα και στάθηκα σε ένα ανάχωμα ποταμού, κοίταξα την πόλη και πάγωσα από φόβο. Η Χιροσίμα είχε εξαφανιστεί».

Τα αρχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν ότι περίπου 118.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι ως επιζώντες της βομβιστικής επίθεσης στη Χιροσίμα, με μέσο όρο ηλικίας τα 84. «Όλοι γερνάμε», είπε η Παρκ, η οποία έχει λάβει θεραπεία για καρκίνο του μαστού, του στόματος και του δέρματος. «Ακόμα δεν μπορώ να κοιμηθώ όταν θυμάμαι τα φουσκωμένα, μαυρισμένα σώματα. Αλλά πάνω από όλα έμαθα ότι οι άνθρωποι είναι δυνατοί. Ήθελα να ζήσω… αν αποφασίσεις ότι θέλεις να ζήσεις, τότε έχεις μια ευκαιρία».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ο θρυλικός Λουνκίτο ήταν μόνο η αρχή του ανορθόδοξου πολέμου: 10 ακόμη άγρια λιοντάρια έπεσαν νεκρά από λόγχες των Μασάι στην Κένυα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: