Επιστρέφει η Ελλάδα στην πολιτική αστάθεια; ερωτά η Le Figaro: Ο “δεισιδαίμονας” Μητσοτάκης και μια χώρα που ευνοεί τα πιο παράλογα σενάρια…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετάει κόσμο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του προεκλογικής συγκέντρωσης στο Θησείο, Παρασκευή 19 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η δημοσιόγραφος Alexia Kefalas, διερωτάται στην εφημερίδα Le Figaro για το «αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να είναι δεισιδαίμονας», με την επιλογή του να κάνει τη συγκέντρωση στην ίδια πλατεία, όπως το 2019.

Παραθέτει άποψη 45χρονης χειρουργού οδοντιάτρου επονομαζόμενης Σοφίας, για την οποία, η συνοικία του Θησέα, γιου του Αιγαίου, βασιλιά της Αθήνας, φωλιασμένη στη σκιά της Ακρόπολης, είναι «ένας συμβολισμός ακόμα πιο δυνατός για έναν απερχόμενο πρωθυπουργό, που εκφράζεται στο ηλιοβασίλεμα, μπροστά στον Παρθενώνα, ένα ναό αφιερωμένο στην Αθηνά, θεά της σοφίας και του πολέμου.»

Σημειώνει ότι «οι αναλυτές φοβούνται μια αποχή ρεκόρ, ακολουθούμενη από πολιτικό αδιέξοδο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής», υπογραμμίζεται σε ανταπόκριση από Αθήνα, που δημοσιεύεται με τίτλο: « Στην Ελλάδα η επιστροφή της πολιτικής αστάθειας»

Ωστόσο, κατά την δημοσιογράφο, υπάρχουν πολλά άλλα μέρη στην Ελλάδα, για να μεταδοθεί ένα υποσυνείδητο μήνυμα ενός πολέμαρχου, αλλά και ενός πολιτικού, σημειώνει, κατά την οποία, η δεισιδαιμονία μπορεί επίσης να  συγκριθεί με το παιχνίδι των προβλέψεων, τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να αποδεχτεί, όπως πριν από τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, είναι παράδοση στην Ελλάδα, μια χώρα που ευνοεί τα πιο παράλογα σενάρια. Κατά την ίδια, αυτές οι πεποιθήσεις, παράλογες, ίσως παρεμβαίνουν για να κατευνάσουν τους φόβους του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως και η πλειοψηφία της πολιτικής τάξης, πιστεύει, ότι η εβδομάδα που θα ακολουθήσει αυτή την εκλογική Κυριακή θα είναι για κάποιους τόσο επώδυνη, όσο και απρόβλεπτη.

Επισημαίνοντας, ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, που το ελληνικό κοινοβουλευτικό σύστημα υπόκειται σε απλή αναλογική, παραθέτει άποψη του Αντώνη Παπαργύρη, διευθυντή ερευνών στο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων GPO, ο οποίος αναφέρει: \

«Αυτό το είδος διαδικασίας οδηγεί αναμφισβήτητα στο γεγονός, ότι κανένα πολιτικό κόμμα, που ανταγωνίζεται σε μια δημοκρατική χώρα, δεν μπορεί να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (46% των ψήφων). Απαιτεί σχηματισμό συνασπισμού για να κυβερνήσει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.»

Yπογραμμίζεται, ότι οι τελευταίες εγκεκριμένες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν χθες, δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία, το «συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη», να προηγείται της ριζοσπαστικής αριστεράς του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά 6 μονάδες, με τον Αντώνη Παπαργύρη ωστόσο να σημειώνει:

«Κανείς δεν έχει ανοσία σε εκπλήξεις, επειδή δυσκολευόμαστε πραγματικά να μετρήσουμε το ποσοστό των αναποφάσιστων και ιδιαίτερα της αποχής. Ωστόσο, το τελευταίο θα είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται, ότι είναι υψηλότερο από το 2019, που είχε φτάσει στο 37,5%.» 

«Πρέπει να πούμε, ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση μονίμων κρίσεων, εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Παλεύει να ανακάμψει μετά από δέκα χρόνια οικονομικής, πολιτικής και δημοσιονομικής κρίσης, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες πολιτικές λιτότητας (2008-2018), ακολουθούμενη από την κρίση του Covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό, ο οποίος ακόμη βρίσκεται στο 11%», τονίζει η δ/φος, με τον Αντώνη Παπαργύρη της GPO, να αναφέρει σχετικά:

«Προφανώς οι τιμές αυξήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, όχι όμως και οι μισθοί. Αλλά στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά για υψηλά έξοδα.

Άλλα γεγονότα σημάδεψαν τους Έλληνες, όπως η σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου, που σκότωσε 57 ανθρώπους και αποκάλυψε την έλλειψη εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών υποδομών, ή το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά το υψηλό κόστος ζωής είναι το πρωταρχικό μέλημα των ψηφοφόρων.

Αποτέλεσμα, οι πιο παραιτημένοι θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τους στο συντηρητικό κόμμα, οι πιο επιθετικοί θα εκφραστούν με ψήφο διαμαρτυρίας και οι πιο απελπισμένοι θα πάνε για ψάρεμα. Είναι μια αξιοθρήνητη δημοκρατική παρακμή στη χώρα γέννησής του, η οποία όμως μπορεί να παρατηρηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.»

Kατά την κα Kefalas, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα εξηγούσαν την αποθάρρυνση των Ελλήνων να ψηφίσουν. Υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο διερευνητικών, τονίζει, ότι «ορισμένοι πρωτοστατούν και ήδη αρχίζουν να αλλάζουν τα λεγόμενά τους».

Ανέφερε, ότι τις τελευταίες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας, υπεύθυνος για την απλή αναλογική, άφησε ανοιχτή την πόρτα να σχηματίσει συνασπισμό με όλα τα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, και Mera25 (ή Diem25), του «ταραχοποιού» Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην υπουργός Οικονομικών επί Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας μάλιστα έτοιμος να εγκαταλείψει τη θέση του πρωθυπουργού «υπέρ μιας προσωπικότητας über alles , εάν επιτευχθεί συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης».   

Μία κίνηση που εξέπληξε ορισμένους από τους παρατηρητές, βλέποντας τον πρώην αριστερό πρωθυπουργό να τείνει χέρι σε αντισυστημικά πολιτικά κόμματα (ΚΚΕ και Mera25), αντίθετα στο ευρώ, τη στιγμή που  τον Ιούλιο του 2015 άφησε στην άκρη τις πεποιθήσεις του, αποδεχόμενος ένα ακόμη σχέδιο λιτότητας, ώστε η χώρα του να μην υποστεί «Grexit», παρατηρεί η δ/φος.

Παρατίθεται άποψη του πολιτικού αναλυτή Ανδρέα Δρυμιώτη, ο οποίος αναφέρει:  

«Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα βρισκόταν σε αναταραχή και η χώρα είχε χάσει περίπου 200 δις ευρώ σε έξι μήνες, επειδή ο Γιάνης Βαρουφάκης ήθελε να σταθεί απέναντι στους πιστωτές της χώρας, που απειλούσαν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών της χώρας και στην αδυναμία ανάληψης άνω των 60 ευρώ την ημέρα και ανά άτομο.

Η πίεση ήταν τέτοια, που ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε να ποδοπατήσει τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και να αποδεχτεί το δόγμα της αυστηρότητας, με ένα πολύ πιο δραστικό σχέδιο.» «Η εξέταση ενός τέτοιου συνασπισμού σήμερα προκαλεί σύγχυση και οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα διστάσουν να μας ακολουθήσουν ξανά», τονίζει.

Τις τελευταίες ώρες, οι δημοσκόποι παρατηρούν μία αυξανόμενη ανησυχία σε έναν αριθμό Ελλήνων να δουν την Τουρκία να επανεκλέγει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) την Κυριακή 28 Μαΐου, σημειώνει η δ/φος, ως προς το οποίο, ο Αντώνης Παπαργύρη αναφέρει:

«Η Τουρκία θα έχει τότε κυβέρνηση και η Ελλάδα όχι. Ο φόβος λοιπόν είναι, ότι η Άγκυρα θα εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία και θα συνεχίσει την πολεμική ρητορική της. Οι πιο προσεκτικοί Έλληνες λοιπόν θα παραταχθούν για αυτό, που θεωρούν χρήσιμη ψήφο. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να είναι το συντηρητικό κόμμα.» 

Tέλος, αναφέρεται, ότι αν κανένα πολιτικό κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει συνασπισμό, οι Έλληνες θα κληθούν ξανά στις κάλπες στις αρχές Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Alexia Kefalas En Grèce, le retour de l’instabilité politique

Όταν ο ευρωβουλευτής του κ. Βελόπουλου ψηφίζει αδιάντροπα υπέρ του …Πούτιν: Η επiτυχία αυτών των εκλογών θα είναι ο αποκλεισμός των “ψεκασμένων” (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: