Ενας καθηγητής Μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στην υπέροχη βυζαντινή χορωδία της στέψης του Καρόλου [video]

Ο καθηγητής Θ. Προδρομάκης, δεύτερος από αριστερά. Screenshot via Youtube @Ascetic Aesthetic




Εντυπωσίασε το επταμελές Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών υπό τον Δρα Αλέξανδρο Λίγκα που έψαλλε κατά την τελετή ενθρόνισης του βασιλέως Καρόλου τους πρώτους επτά στίχους από τον 71ο Ψαλμό του Δαυίδ.

Το  Σύνολο των Βυζαντινών Ψαλτών διήθυνε ο Δρ. Αλέξανδρος Λίγκας, ο οποίος σχημάτισε το σύνολο ειδικά για τη στέψη.

Το σύνολο αποτελείται από έμπειρους ψαλμωδούς που έχουν υπηρετήσει ως ιεροψάλτες σε καθεδρικούς ναούς και ενορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

Ανάμεσα στους ψαλμωδούς μάλιστα και ένας άνθρωπος των θετικών επιστημών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Θέμης Προδρομάκης, η επιστημονική ειδίκευση του οποίου είναι η Ηλεκτρολογική Μηχανική.

 

Υπό τους ήχους της βυζαντινής ψαλμωδίας το «Κεκοσμημένο Ξίφος της Προσφοράς» – που αντιπροσωπεύει στην τελετή τα υπόλοιπα βασιλικά ξίφη – τοποθετήθηκε στο δεξί χέρι του βασιλιά με την «εντολή» από τον Αρχιεπίσκοπο να χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση του καλού και την τιμωρία του κακού.

 

Οσον αφορά στον μαέστρο, Αλέξανδρος Λίγκας γεννήθηκε στο Κάνσας, στις ΗΠΑ, από Έλληνα πατέρα (από τα Μαζέικα των Καλαβρύτων, όπου υπάρχει ακόμα το πατρικό του σπίτι) και μητέρα από τον Καναδά. Ο ίδιος ωστόσο μετακόμισε στη Βρετανία, όπου ίδρυσε τη χορωδία Capella Romana. Σήμερα είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ψάλτης στην ενορία του στην Οξφόρδη.

 

Η δισκογραφία του μετρά πάνω από τριάντα άλμπουμ, δεκάδες εμφανίσεις σε όλο τον πλανήτη, μακροχρόνια έρευνα και κορυφαίες συνεργασίες με καλλιτέχνες. Έχει αναδειχθεί, κατά κάποιον τρόπο, σε διεθνή πρέσβη της βυζαντινής και ελληνορθόδοξης μουσικής παράδοσης.

Από την Ελισάβετ στον Κάρολο: Τι άλλαξε, τι παρέμεινε ίδιο στο πέρασμα του χρόνου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: