Ένα άλλα ντ’ άλλων δημοσίευμα του Politico για τα F-16 που ζητά να αγοράσει η Τουρκία: Δέχεται, πάντως, ότι οι νομοθέτες δεν συμφωνούν στην πώληση…

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Michael McCaul, Ρεπουμπλικανός από το Τέξας. Photo via Manatos & Manatos, 38th Cyprus and Hellenic Leadership Conference, flickr




Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής λέει ότι είναι γενικά ανοιχτός στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ακόμη και αν ο ισλαμιστής πρόεδρος της, Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει την επανεκλογή του την Κυριακή.

Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή για τον βουλευτή Μάικλ ΜακΚολ και η μεταστροφή του από το «όχι» στο «ναι» φέρνει τη πώληση των όπλων πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, ισχυρίζεται η ιστοσελίδα Politico.

Παρόλο που υποστηρίζεται πλήρως από τον Λευκό Οίκο, οι τέσσερις ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας πρέπει όλοι να δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συναλλαγής των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια σημαντική διευκρίνηση, αναφέρει το Politico: Ο κ. ΜακΚολ έσπευσε να προσθέσει ότι και οι τέσσερις νομοθέτες συμφωνούν επί του παρόντος στην απαγόρευση της πώλησης. Αλλά ο Τεξανός βουλευτής είπε ότι πιστεύει ότι η μεταφορά των F-16 θα εγκριθεί μόλις η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και μετά την πρόσφατη έγκριση της αγοράς μαχητικών F-35 και της αναβάθμισης των F-16 από την Ελλάδα.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από τον νικητή, ότι η Σουηδία θα αναγνωριστεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ΜακΚολ.

Όμως, ο βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έχει πιο ευρείς όρους από τον κ. ΜακΚολ, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ανάσχεση της πολεμικής συμπεριφοράς της Άγκυρας προς την Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μετά το πέρας των τουρκικών εκλογών.

«Μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν είμαι υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία”, δήλωσε ο κ. Μικς και πρόσθεσε: “Θέλω αυτές οι εκλογές να φτάσουν στο τέλος και μετά πρέπει να δω κάποια κίνηση από την Τουρκία. Χωρίς αυτή την κίνηση, είμαι αντίθετος. Το μπλοκάρισμα της Σουηδίας είναι μία από αυτές τις ενέργειες που περιμένω να δω -είναι μία- και υπάρχουν και κάποιες άλλες».

Αυτό ευθυγραμμίζει τον κ. Μικς με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει ριζικά την εξωτερική της πολιτική πριν από την παράδοση.

Δεν είναι μόνο το ζήτημα της Σουηδίας γι ‘αυτόν, αλλά και ο τερματισμός της επιθετικότητας προς την Ελλάδα -έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ-, η παύση της υποστήριξης προς το Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας και η απελευθέρωση των δημοσιογράφων και των αντιφρονούντων από τη φυλακή.

Θα αλλάξει γνώμη ο Μενέντεζ; ερωτά το Politico. Αυτοί που είναι μέσα στα πράγματα εμφανίζονται διχασμένοι.

Ερωτηθείς για το εάν ο Μενέντεζ θα μπορούσε να αλλάξει πορεία μετά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ένα πολιτικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο είπε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια μετατόπιση».

Άλλα στελέχη και από τα δύο κόμματα επιμένουν ότι ο γερουσιαστής έδωσε λίγο περιθώριο στον εαυτό του για να υποχωρήσει μετά από αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η ιστοσελίδα μας Hellas Journal πληροφορήθηκε ότι ο κ. Μενέντεζ επιμένει στην αποδοχή των σκληρών όρων του από την Τουρκια, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε πώληση των αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι δεν γνωρίζει για το εάν υπάρχει η οποιαδήποτε διαβεβαίωση για μια μετεκλογική αλλαγή στην στάση του Κογκρέσου για το θέμα της έγκρισης της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Αλλά η πώληση μπορεί επίσης να εξαρτάται περισσότερο από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από εκείνες της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση «θα θέλει να ευχαριστήσει τον Ερντογάν με κάποιο τρόπο για να προσπαθήσει να αποκαταστήσεις τις κακές σχέσεις… Τα F-16 είναι κάτι που πιστεύουν ότι είναι πολύ εφικτό», υποστήριξε η αναλυτής Merve Tahiroglu του Project on Middle East Democracy

«Ο Λευκός Οίκος μπορεί να ασκήσει αρκετή πίεση στον Μενέντεζ γιατί, στο τέλος της ημέρας, είναι πραγματικά ο μόνος που έχει απομείνει που έχει αυτή τη θέση», τονίζει.

Η Hellas Journal επικοινώνησε με στελέχη που γνωρίζουν τις διαθέσεις του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, και η απάντηση ήταν αρνητική. Όχι, δεν έχει αλλάξει θέση ο γερουσιαστής, τονίστηκε εμφαντικά.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Politico – Κείμενο: JOE GOULDALEXANDER WARDMATT BERG και ARI HAWKINS

Μα πόσο, τέλος πάντων, φοβούνται τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ οι Τούρκοι; Έθεσαν θέμα στο Λευκό Οίκο για το απαγορευτικό στα F-16 που ζητούν (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: