Εκρηξη επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια μετά το σοκ της Ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία-Ιστορική πρωτιά ηλιακής ενέργειας έναντι πετρελαίου[videos]

Renewable energy Image by Maria Maltseva from Pixabay




Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βοήθησε να πυροδοτηθεί μια έκρηξη στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας που θα ξεπεράσουν σημαντικά τις δαπάνες για ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Μια έκθεση από τον IEA διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια πρόκειται να φτάσουν τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα, πυρηνική ενέργεια, δίκτυα, αποθήκευση και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα αυξηθούν σε κάτι περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ανέφερε ο IEA.

Η υπηρεσία που εδρεύει στο Παρίσι διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια έχουν ενισχυθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περιόδων ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και ασταθών τιμών των ορυκτών καυσίμων, καθώς και αυξημένες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Fatih Birol, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε: «Η καθαρή ενέργεια κινείται γρήγορα – πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Αυτό είναι σαφές στις επενδυτικές τάσεις, όπου οι καθαρές τεχνολογίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα.

«Με πολύ απλούς, αλλά πολύ εντυπωσιακούς όρους, πριν από πέντε χρόνια οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ενέργεια ήταν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ήταν για καθαρή ενέργεια και 1 τρις ​​δολάρια για ορυκτά καύσιμα. Σήμερα, 1 τρις ​​δολάρια είναι για ορυκτά καύσιμα και 1,7 τρις ​​δολάρια για καθαρή ενέργεια. Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή που θα έχει συνέπειες για τις ενεργειακές αγορές και την κλιματική αλλαγή. Κατά την άποψή μου, είναι πολύ συναρπαστικό».

Η έκρηξη της καθαρής ενέργειας είναι ιδιαίτερα εμφανής στις επενδύσεις ηλιακής ενέργειας, είπε ο Birol. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, το ύψος των επενδύσεων που προορίζονται για την ηλιακή ενέργεια είναι υψηλότερο από το ποσό που προορίζεται για την παραγωγή πετρελαίου. Μπορεί να είναι συμβολικό, αλλά είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει την παλίρροια να γυρίζει», είπε.

Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές προσπάθησαν να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Αντίθετα, οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν οι σοβαροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί προκάλεσαν πτώση της ζήτησης για καύσιμα μεταφορών, οδηγώντας σε κατάρρευση των τιμών των ενεργειακών εμπορευμάτων.

Η έκθεση του IEA έδειξε ότι οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια έχουν επιταχυνθεί πολύ πέρα ​​από τις δαπάνες για φυσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο, καθώς οι κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ανάπτυξη ασφαλών, εγχώριων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, η έκθεση του IEA προειδοποίησε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επίσης προκαλέσει αυξημένες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% το 2023 σε μια επιστροφή στα επίπεδα του 2019.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2022, εν μέρει λόγω των ρεκόρ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν ωθήσει τις εκτιμώμενες επενδύσεις άνθρακα για φέτος σε σχεδόν έξι φορές τα επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους του 2030.

Ο Birol είπε ότι το μοναδικό πιο σημαντικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει τα προβλήματα με τα έργα να μπορούν να συνδεθούν με δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

«Βλέπουμε έναν αγωγό έργων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία και την Αφρική όπου το δίκτυο είναι το κύριο πρόβλημα. Εάν δεν μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο αδειοδότησης, δεν θα μπορέσουμε να δούμε την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραπονέθηκαν ότι αναγκάστηκαν να περιμένουν για περισσότερο από μια δεκαετία για να συνδεθούν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Με πληροφορίες απο theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Φόρος τιμής στη «βασίλισσα του ροκ»: Διάσημοι καλλιτέχνες αποχαιρετούν την Τίνα Τέρνερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: