Οι Αμερικανοί μπαίνουν χοντρά στο παιγνίδι: «Ναι» στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16* Θα προκαλέσουμε στρατιωτική λιμοκτονία στη Ρωσία λέει το G7

FILE PHOTO: Tornado jet και στο βάθος F16 EPA/OLIVER WEIKEN




Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της «Ομάδας των Επτά» που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής *G7) που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F-16, μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση συνιστά μια δραματική αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον, η οποία στο παρελθόν είχε παρουσιάσει την χορήγηση F16 στην Ουκρανία ως ανέφικτη. Η ταχύτητα της μεταστροφής αιφνιδίασε ορισμένους συμμάχους, σημειώνει ο Guardian.

Υπήρχαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ θα έδιναν το πράσινο φως σε άλλα κράτη να προετοιμαστούν για την προμήθεια στην Ουκρανία δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά ακόμη και πλέον στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών δεν αμέμεναν ότι ο Μπάιντεν θα στήριζε την άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

«Τα πράγματα προχωρούν πολύ γρήγορα στην Ιαπωνία. (Ταχύτερα ακόμη και από ό,τι είχαμε τολμήσει να ελπίζουμε», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής καθώς προσβλέπει στο να συνεχίσει τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες κατά των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεση. Λέει ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα.

Ο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πότε, πόσα και ποιος θα παράσχει τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε το AP, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, ανέφερε το AP.

Οι δυτικές κυβερνήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό. Επίσης, απέφυγαν να στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα μια αφορμή να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Nωρίτερα σε ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες της Ομάδας του G7 δήλωσαν αποφασισμένοι να προκαλέσουν στρατιωτική λιμοκτονία στη Ρωσία όσον αφορά στην τεχνολογία, τον βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την πολεμική της μηχανή».

Τα μέτρα θα περιορίσουν την εξαγωγή υλικών που είναι «κρίσιμα για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης».

Οι κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης ομάδες που κατηγορούνται ότι μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό στο μέτωπο για τη Μόσχα.

Στεγνωτήρια, μηχανές αρμέγματος και μασέλες…

Ετσι η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε την εξαγωγή μιας σειράς καταναλωτικών προϊόντων στη Ρωσία και πρόσθεσε 71 εταιρείες στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου, την ίδια ώρα που η G7 ανακοίνωνε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι απαγορεύσεις αφορούν συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του ρωσικού στρατού, ακόμη και είδη καθημερινής χρήσης, όπως στεγνωτήρια ρούχων, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανές αρμέγματος. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, για να στηρίξουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

«Δεν μπορείτε πλέον να στείλετε ούτε φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου» είπε ο δικηγόρος Κέβιν Γουλφ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, αφού εξέτασε τους νέους κανόνες. «Θα ήταν απλούστερο να περιγράψουν τα αντικείμενα για τα οποία επιτρέπεται η εξαγωγή στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Στη «μαύρη λίστα» μπήκαν άλλες 69 ρωσικές εταιρείες, μία από την Αρμενία και μία από το Κιργιστάν. Μεταξύ αυτών είναι εταιρείες που ασχολούνται με τις επισκευές αεροσκαφών, την κατασκευή εξαρτημάτων για εργοστάσια τρακτέρ και αυτοκινήτων, ναυπηγεία και άλλες.

Ο Νταγκ Τζέικομπσον, ένας δικηγόρος ειδικευμένος στο εμπορικό δίκαιο, σημείωσε ότι κάποια από τα αντικείμενα για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή, είναι αμφιλεγόμενα. «Απαιτείται πλέον άδεια για την εξαγωγή αντικειμένων όπως είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας, οι μασέλες, οι τεχνητές αρθρώσεις».

Ο Μάθιου Άξελροντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, τόνισε ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να επιβάλει ελέγχους στα αντικείμενα που συμβάλουν στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων της Ρωσίας, όπως πυραύλων και δρόνων. Όταν μια εταιρεία διαπιστωθεί ότι παρακάμπτει το εμπάργκο «θα χρησιμοποιούμε κάθε δυνατότητά μας (…) για να την κλείσουμε», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με πληροφορίες από ΑFP, (μέσω AΠΕ – ΜΠΕ) και The Guardian, BBC

«Ανεπιθύμητη» και η Greenpeace για το Κρεμλίνο: Είναι απειλή και ξένος πράκτορας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: