Δημοσιεύουμε τον απίθανο διάλογο (μέσω τηλεφώνου) του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας με τον Χουλουσί Ακάρ: Κοίτα Νίκο ποιον έχω δίπλα μου… (video)

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομολογό του Χουλουσί Ακάρ, μεταβαίνουν με ελικόπτερο στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, την Τρίτη 4 Απριλίου 2023. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Με τίτλο «Καλησπέρα Νίκο, κοίτα ποιος είναι μαζί μου» δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Fatih Cekirge στην φιλοκυβερνητική ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας Hürriyet, στο οποίο καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, τα κάτωθι:

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar) πηγαίνει από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι στο Kayseri εδώ και μέρες. Αγκαλιάζει ο ένας τον άλλον. Μιλάει ως ένας προς έναν ειδικά με τους νέους.

Εχθές (προχθές) επισκέφτηκε την Kayserispor σε ένα τέτοιο ταξίδι. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Kayserispor Ali Çamlı, τον τεχνικό διευθυντή Çağdaş Atan και τον αρχηγό της ομάδας Δημήτρη Κολοβέτσιο.

Γνωρίζω την ευαισθησία του Akar για την Ελλάδα. Δίνει τις πιο σκληρές απαντήσεις, όταν χρειάζεται, αλλά και η φιλία τους είναι μόνιμη. Επιπλέον, ανοίγει κάθε θετικό δρόμο για λύση. Όταν βλέπει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, γελάει ξανά και λέει:

«Κοίτα Δημήτριε, σε ποιον τηλεφωνώ τώρα» και καλεί στο τηλέφωνο. Οι παρακάτω συνομιλίες εξελίσσονται ως εξής:

[Akar] «Γεια σου Νίκο»… (Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Ο Akar τον αποκαλεί Νίκο λόγω της οικειότητας του με τον Έλληνα Υπουργό).

[Παναγιωτόπουλος] «Γεια, πώς είσαι;»

[Akar] «Είμαι πολύ καλά, κοίτα, τώρα είμαι στο κτίριο της Kayserispor. Η Kayserispor είναι μια πολύ καλή ομάδα στην Τουρκία. Είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Ελπίζω να πάρουν μια θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

[Παναγιωτόπουλος] «Ναι, ξέρω και την Τραπεζούντα. Δεν πήραν το πρωτάθλημα πρόσφατα;»

[Akar] Ναι το έκαναν. Αλλά κοίτα, εδώ έχουμε τον πρόεδρο, τον προπονητή, τους μάνατζερ της ομάδας. Όλοι στέλνουν τους χαιρετισμούς τους. Και κοίτα ποιος είναι μαζί μου Νίκο, ήθελα να μιλήσεις μαζί του…»

Ο αρχηγός της ομάδας Kayserispor, Δημήτριος, ξαφνικά βρίσκεται ενώπιον του Έλληνα Υπουργού Άμυνας. Του εύχεται καλημέρα στα ελληνικά. Ο Υπουργός του εύχεται καλή επιτυχία. Έχουν μια σύντομη συνομιλία.

Τότε ο Akar παίρνει το τηλέφωνο: «Σε ευχαριστώ Νίκο, πρόσεχε».

[Παναγιωτόπουλος] «Ευχαριστώ, ευχές και από εμένα».

Ο Hulusi Akar κάνει ένα μικρό σχόλιο, αφού έκλεισε το τηλέφωνο: «Οι φίλοι, οι ποδοσφαιριστές είναι οι εκπρόσωποι της ειρήνης στις χώρες. Χάρη σε αυτούς οι σχέσεις είναι πιο ομαλές…».

Ο Hulusi Akar γνωρίζει τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο από το Γενικό Επιτελείο. Υπάρχει μια παλιά φιλία μεταξύ τους.

Αυτός ο μικρός διάλογος μπορεί να ακούγεται σαν ένα συνηθισμένο τηλεφώνημα, αλλά είναι πολύ σημαντικό οι υπουργοί Άμυνας δύο γειτονικών χωρών, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, που έχουν συνεχώς κλιμακούμενα προβλήματα, να είναι τόσο ειλικρινείς σε ένα τηλεφώνημα. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια σκηνή γειτονίας που μου λείπει.

Για παράδειγμα, ενώ βουτούσα μέτρα βαθιά στο Υποβρύχιο Πρέβεζας, το οποίο επισκεφτήκαμε μετά από πρόσκληση του Akar, έγραψα τα μηνύματα του Υπουργού ως εξής:

«Στην τελευταία συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μιλήσαμε με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας. Εξηγήσαμε τα γεγονότα και τις σκέψεις μας, όπως είναι».

Μετά ολοκλήρωσα το άρθρο με το δικό μου σχόλιο ως εξής: «Νίκο, ας μιλήσουμε ειλικρινά για αυτά τα προβλήματα μεταξύ μας. Ή έλα εσύ ή θα έρθω εγώ εκεί…» σου είπα.

Παρά όλες τις κρίσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μια τέτοια φιλία μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας είναι ένα πολύτιμο επίτευγμα.

ΠΗΓΗ: εφημερίδας Hürriyet, Fatih Cekirge

Πόσο ρόλο έπαιξε η στάση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ατζέντα και τα εξοπλιστικά για την τελική διαφορά: Τα ταμπού και οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: