Πόσο ρόλο έπαιξε η στάση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ατζέντα και τα εξοπλιστικά για την τελική διαφορά: Τα ταμπού και οι «φυλές» του κόμματος του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός τόσο κατά την ελληνοτουρκική κρίση, όσο και στην κρίση του Έβρου μετέβη σε σημεία τέτοια που είχε στείλει το μήνυμα της Αθήνας. Παράλληλα και μετά την κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκε σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Πηγή: Γραφείο τύπου πρωθυπουργού




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Καιρό πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου και εν μέσω της «ναυμαχίας» που δεν σταμάτησε ποτέ για τις κορβέτες, είχαμε θέσει το ερώτημα στην Hellas Journal αν η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατά την προεκλογική περίοδο θα επενδύσει στα εθνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εξοπλιστικών.

Πρόκειται για ένα σημείο στην τετραετή διακυβέρνηση που δεν έλειπε σχεδόν σε καθημερινή βάση από τις ομιλίες του πρωθυπουργού αλλά και στις συζητήσεις όπου κι αν αυτές γίνονταν στον Τύπο.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στην τετραετία που πέρασε η Αθήνα κλήθηκε να διαχειριστεί δυο από τις μεγαλύτερες ελληνοτουρκικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Του Έβρου με το ξέσπασμα της υβριδικής απειλής και την έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis η οποία πάντως έτυχε προβληματικής διαχείρισης από την κυβέρνηση.

Την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εφόσον η ΝΔ συνεχίσει να είναι κυβέρνηση, είναι βέβαιο όπως λένε στελέχη της, ότι η Αθήνα πρέπει να εμφανιστεί πολυεπίπεδα προετοιμασμένη για τα Εθνικά θέματα. Και να συνεχιστεί το ξεδίπλωμα της εξοπλιστικής αλυσίδας της οποίας τα κομμάτια έχει ξεκινήσει αυτά τα χρόνια να ενώνει.

Άλλωστε και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου μπορεί να διατηρήθηκαν χαμηλά οι τόνοι αλλά τα εξοπλιστικά είχαν τον δικό τους ρόλο που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του τόπου.

Εξοπλιστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Το πράσινο φως μεσούσης της προεκλογικής περιόδου πήρε ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Έγιναν τα πρώτα βήματα για την αλλαγή σελίδας στην αεροπορία στρατού με τη διερευνητική επιστολή της Ελλάδας για τα Black Hawk. Το ίδιο και για τα μεταγωγικά C-130J. Προχώρησε και το μείζον θέμα των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64+ καθώς κι εκείνο των «πολύπαθων» ισραηλινών πυραύλων Spike Nlos.

Στην κορυφή της προεκλογικής περιόδου, σ’ ότι έχει να κάνει με το αύριο των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να θεωρηθεί η άφιξη των πρώτων δυο Μ-346 στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Σε όλα αυτά, την επομένη των εκλογών και μόλις αναλάβει νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι λογικό πως πρέπει να συζητηθούν πολλά. Κυρίως όλα εκείνα που έχουν να κάνουν με την συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας καθώς το συγκεκριμένο μπορεί να θεωρηθεί ένα «κόκκινο» σημείο των εξοπλιστικών που απαιτεί διορθωτικών κινήσεων και απαιτήσεων από την ελληνική πλευρά.

Τα παραπάνω δεν έτυχαν της μνημόνευσης στις ομιλίες του πρωθυπουργού που κράτησε χαμηλούς τόνους αλλά δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις φρεγάτες Belh@rra, τα Rafale, τα μελλοντικά F-35 αλλά και τις κορβέτες τις οποίες κατέταξε ως πρώτες στην επόμενη μέρα της νέας κυβέρνησης.

Μετά το μορατόριουμ, τι;

Στον αντίποδα όμως, στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επένδυση στα Εθνικά θέματα ίσως να θεωρείται μια συζήτηση «ταμπού» που συγκεντρώνει διαφορετικές προσεγγίσεις από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ο κάθε ψηφοφόρος που επιθυμεί την ασφάλεια της χώρα του το βλέπει ξεκάθαρα.

Την ίδια στιγμή το στρατιωτικό επιτελείο βρίσκεται εν αναμονή των επόμενων κινήσεων που αφορούν την μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια προηγμένη δύναμη στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η υλοποίηση περισσότερων από 150 προγραμμάτων- υποπρογραμμάτων έχει δείξει ότι ο σχεδιασμός και της επόμενης ημέρας εμπεριέχει στον σχεδιασμό τη νέα εποχή θωράκισης της χώρας, ακόμη κι αν αναζητείται το 1 δις ευρώ- σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής άμυνας- για την προσθήκη ακόμη μιας νέας φρεγάτας Belh@rra.

Πάντως η μετεκλογική περίοδος στην χώρα, αν όχι εν μέσω θέρους αλλά από το Σεπτέμβριο αναμένεται ενδιαφέρουσα. Η εθνική ατζέντα θα είναι πολύ πιο επίκαιρη αν σκεφτεί κανείς πως Αθήνα και Άγκυρα θα έχουν αφήσει πίσω τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα έσοδα της καλοκαιρινής σεζόν.

Η ολοκλήρωση του μορατόριουμ τον Σεπτέμβριο, όπως έχει συμφωνηθεί ατύπως, θα δείξει τις προθέσεις που υπάρχουν από την Τουρκία…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Περιμένοντας… την ψήφο των Ηνωμένων Πολιτειών: Για απόλυτη αυτοδυναμία στα μαχητικά F-35 πηγαίνει η Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: