Δικαστική χούντα στήνει ο Ερντογάν: Μετά τη νίκη θέλει να στείλει φυλακή τον Κιλιτσντάρογλου και όλους τους ηγέτες της Αντιπολίτευσης που μένουν χωρίς ασυλία

epa10660918 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses supporters outside his house following the second round of presidential elections, in Istanbul, Turkey, 28 May 2023. The second round of presidential elections between Turkish President Recep Tayyip Erdogan and his challenger Kemal Kilicdaroglu, the leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), was held on 28 May. EPA/TOLGA BOZOGLU




Η νίκη του αποθράσυνε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ο οποίος επιχειρεί τώρα μέσω της πλήρους ελεγχόμενης Δικαιοσύνης να τελειώσει μια για πάντα με όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους στέλοντας τους στη φυλακή.

Μετά το απολύτως διχαστικό λόγο που εκφώνησε το ίδιο βράδυ της επανεκλογής του μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες αλλαλάζοντες οπαδούς του που ζητούσαν την εκτέλεση του φυλακισμένου Ντεμιρτάς αποκαλύπτεται τώρα το σχέδιο να σύρει στα δικαστήρια σύσσωμη της ηγεσία της ενωμένης αντιπολίτευσης. Τελικός του στόχος είναι να ξεμπερδέψει μια και καλή μαζί τους και να επανακτήσει μέσω υποψήφιων πλήρως ελεγχόμενων από αυτόν την εξουσία σε μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου 10 μήνες.

40 κατηγορίες κατά Κιλιτσντάρογλου

Η ασυλία του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αρθεί επειδή δεν έθεσε υποψηφιότητα ως βουλευτής για την παρούσα περίοδο και δεν εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Η τρέχουσα ασυλία του θα λήξει επισήμως μόλις οι νεοεκλεγέντες βουλευτές ορκιστούν στο κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 2 Ιουνίου.

Ο Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει 40 ποινικές καταγγελίες, οι 16 από τις οποίες βασίζονται στην κατηγορία της «προσβολής, απειλής και συκοφαντίας του Προέδρου», σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.

Εάν αυτές οι ποινικές καταγγελίες γίνουν δεκτές από την εισαγγελία, ο Κιλιτσντάρογλου θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Μεταξύ των άλλων κατηγοριών εναντίον του Κιλιτσντάρογλου είναι οι εξής: «απόπειρα επηρεασμού του δικαστικού σώματος, εξύβριση, συκοφαντία, απειλή, προσβολή δημοσίων λειτουργών, παραβίαση του απορρήτου της έρευνας».

Μεταξύ των κατηγοριών κατά του Κιλιτσντάρογλου είναι μία που αφορά ένα φυλλάδιο του 2020 που περιγράφει λεπτομερώς τη διασύνδεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το δίκτυο Γκιουλέν.

Στο φυλλάδιο με το όνομα «Η πολιτική βάση της FETÖ σε 21 ερωτήσεις», χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν μαζί.

Πηγές προσκείμενες στον Κιλιτσντάρογλου ανέφεραν ότι εάν ξεκινήσει επίσημα διαδικασία μήνυσης σχετικά με αυτό το φυλλάδιο, ο ηγέτης του ΛΡΚ θέλει να έρθει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και να μιλήσει για τη σχέση του δικτύου AKP-Gülen.

Αλλά και οι άλλοι ηγέτες της Εθνικής Συμμαχίας (της αντιπολίτευσης) δεν θα μπορούν επίσης να υπηρετήσουν ως βουλευτές καθώς ήταν υποψήφιοι αντιπρόεδροι της Συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου, η ηγέτης του Καλού Κόμματος Μεράλ Ασκενέρ, ο αρχηγός του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, ο αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Γκιουλτεκίν Ουισάλ και ο αρχηγός του Κόμματος Ευτυχίας Τεμέλ Καραμολάογλου θα χάσουν επίσης την ασυλία τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγγελείς θα μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε δικαστική έρευνα εναντίον τους.

Την ίδια στιγμή, εφετείο εξακολουθεί να εξετάζει την ποινή φυλάκισης και την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας που επιβλήθηκε στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου πέρυσι με την κατηγορία της «προσβολής» των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).

Εάν η ποινή επικυρωθεί από το εφετείο, τότε ο Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Ιμάμογλου κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε 11 μέλη του YSK ενώ μιλούσε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ακυρώσει και να επαναλάβει τις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019.

Γιατί κέρδισε ο Ερντογάν

Η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ταγίπ Ερντογάν διασφάλισε 323 από τις 600 έδρες στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Ας σημειωθεί ότι η νέα βουλή είναι η πιο συντηρητική, εθνικιστική και ισλαμιστική των τελευταίων δεκαετιών.

«Παρά τις πολλαπλές κρίσεις, από την οικονομία μέχρι τους σεισμούς, οι ψηφοφόροι επέλεξαν πρόεδρο που βρισκόταν στην εξουσία όσο αυτές εξελίσσονταν», υπενθυμίζει η πολιτική επιστήμονας Εβρέν Μπαλτά από το Πανεπιστήμιο Εζιεγκίν της Κωνσταντινούπολης: «Από τη μία πλευρά η επανεκλογή Ερντογάν αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, από την άλλη ήταν αναμενόμενη. Διότι σε περιόδους κρίσης οι ψηφοφόροι τείνουν συχνά να επιλέγουν πολιτικούς που γνωρίζουν. Πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ερντογάν έχει υποχωρήσει, ωστόσο οι ψηφοφόροι προτίμησαν να τον ψηφίσουν αντί να πειραματιστούν με έναν νέο πολιτικό χωρίς κυβερνητική εμπειρία».

Στόχος ο αποπροσανατολισμός

Όπως όλα δείχνουν ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνείδηση του τι συμβαίνει. Ίσως για αυτό μετά την εκλογική του νίκη εξέφρασε στην ομιλία του μεγάλη ευγνωμοσύνη στους υποστηρικτές του. Την ίδια στιγμή όμως παρέμεινε αμείλικτος με τους πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς διάθεση συμφιλίωσης.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι παίρνει εντολές από το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να αφήσει ελεύθερο τον πρώην πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν στους πάνω από 350.000 υποστηρικτές του. Ο Ντεμιρτάς, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος, είναι τρομοκράτης, τον οποίο δεν θα αφήσει ποτέ ελεύθερο. Απαντώντας οι συγκεντρωμένοι οπαδοί ζήτησαν εν χορώ τη θανατική ποινή για τον πρώην πρόεδρο του HDP.

Ο Ιμπραήμ Ουσλού, δημοσκόπος και ειδικός σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας, θεωρεί δεδομένο ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει τη σκληρή ρητορική. Θεωρεί πως ο Ερντογάν δεν βλέπει κανένα λόγο για να αλλάξει στάση, διότι θεωρεί την εκλογική νίκη επιβεβαίωση της μέχρι τώρα πορείας του.

«Σε δέκα μήνες διεξάγονται στην Τουρκία δημοτικές εκλογές. Η χώρα θα μπει επομένως και πάλι σε προεκλογική περίοδο λίγες εβδομάδες από σήμερα», εκτιμά ο Ιμπραήμ Ουσλού: «Ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει στην πόλωση για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα, όπως την παραπαίουσα οικονομία και τις κοινωνικές ανισότητες. Αν ο Ταγίπ Ερντογάν προωθούσε τη συμφιλίωση, ο πληθυσμός θα άρχιζε να αμφισβητεί τον ίδιο και την κυβέρνηση. Θεωρώ κατά συνέπεια δεδομένο ότι η ρητορική του διχασμού θα συνεχιστεί μέχρι και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2024».

Με πληροφορίες από ertnews.gr /Γιάννης Μανδαλίδης, Αριάννα Φερεντίνου και DW / Ελμάς Τοπσού

Ντεμιρτάς προς Ερντογάν για θανατική ποινή: «Είμαι απόγονος του κατακτητή της Ιερουσαλήμ – Δεν μπορείς να κρεμάσεις ούτε το σακάκι μου – Όταν έρθει η ώρα θα είμαι δίκαιος μαζί σου»

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: