Διχάζουν τη Γαλλία τα σχέδια για το μεγαλύτερο χερσαίο εκτροφείο σολομού στην Ευρώπη: «Μπλόκο» ακτιβιστών στις ρυπογόνες υδατοκαλλιέργειες [video]

Σολομοί κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα. Photo screenshot via youtube, FRANCE 24 (https://www.youtube.com/watch?v=jeMr7Q7A5lk&t=371s&ab_channel=FRANCE24)




Τα σχέδια για το μεγαλύτερο χερσαίο εκτροφείο σολομού της Ευρώπης στη νοτιοδυτική Γαλλία, που θεωρούνται «παράλογα και δυσανάλογα» από ακτιβιστές, βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου.

Το γαλλικό έργο, που προορίζεται για το Verdon-sur-Mer, δρομολογήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς η Επιτροπή Αναφορών (PETI) διεξήγαγε ακρόαση εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων ΜΚΟ στις 23 Μαρτίου.

Όμως η Esther Dufaur, εκπρόσωπος της συλλογικότητας Eaux Secours Agissons, λέει ότι το έργο στις εκβολές της Gironde είναι αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ.

«Πρόκειται για ένα παράλογο και δυσανάλογο έργο που θα περιλαμβάνει υφιστάμενες και μελλοντικές παραβιάσεις από το γαλλικό κράτος 18 ευρωπαϊκών οδηγιών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για τους οικοτόπους, τα πτηνά, τα ύδατα και τα νιτρικά», δήλωσε η ίδια.

Το έργο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, με επικεφαλής την πολυεθνική Pure Salmon, θα μπορούσε να δει το φως της δημοσιότητας το 2024 και θα είναι το μεγαλύτερο ιχθυοτροφείο στην Ευρώπη, με στόχο την παραγωγή περίπου 10.000 τόνων ετησίως.

Οι Γάλλοι καταναλώνουν 200.000 τόνους σολομού κάθε χρόνο

Οι Γάλλοι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές σολομού στην Ευρώπη, καθώς καταναλώνουν περίπου 200.000 τόνους σολομού κάθε χρόνο. Ωστόσο, ενώ σχεδόν όλος ο σολομός που καταναλώνουν οι Γάλλοι προέρχεται από τη Νορβηγία ή τη Σκωτία, η Γαλλία φιλοξενεί μια φάρμα στη Νορμανδία που εκτρέφει κορυφαίο σολομό «made in France» από τα γλυκά νερά της Μάγχης.

Σε αντίθεση με τα ψάρια από τη Νορμανδία, εκείνα από τη φάρμα Verdon-sur-Mer θα εκτρέφονται στη στεριά σε τεράστιες λεκάνες που τροφοδοτούνται με υπόγεια ύδατα.

«Η μέθοδος αυτή αποφεύγει τις αρνητικές επιπτώσεις της θαλάσσιας εκτροφής. Εξασφαλίζουμε ότι τα ψάρια έχουν τη βέλτιστη ποιότητα νερού, ελέγχουμε την ανάπτυξη και αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα», δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας ο Paul Miliotis, επικεφαλής του έργου για την 8F, τον κύριο επενδυτή.

Η διαδικασία, που χρησιμοποιείται ήδη στη Νορβηγία, θα καταστήσει δυνατή την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για την προσφορά σολομού αυθημερόν σε σουπερμάρκετ που βρίσκονται έως και 600 χιλιόμετρα μακριά, δήλωσε ο επικεφαλής του έργου.

Ρύπανση των υδάτων

Εδώ και μήνες, οι αντίπαλοι του έργου έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους αυτού του είδους παραγωγής που προκαλούνται από τη γεωγραφική του θέση και την τεράστια ποσότητα σολομού που θα παραχθεί.

Αυτό περιλαμβάνει τη ρύπανση του Ζιρόντ, της τελευταίας άγριας εκβολής της Ευρώπης, που βρίσκεται σε έναν βιομηχανικό θύλακα στο λιμάνι του Μπορντό. Περιβάλλεται από περιοχές που προστατεύονται από εθνικούς νόμους ή οδηγίες της ΕΕ λόγω των πλούσιων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της.

«Αν η φάρμα παρέμενε αποκλειστικά στη βιομηχανική της περιοχή, θα ήταν μια χαρά. Αλλά το έργο θα επηρεάσει τις προστατευόμενες περιοχές και θα μολύνει τις εκβολές του ποταμού. Αυτό θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες χρηματοδότησης για την προστασία τους», δήλωσε ο Dufaur στη EURACTIV Γαλλίας.

Σύμφωνα με την ένωση, το νερό από την επιφάνεια για την τροφοδοσία των λιμνών θα διοχετεύεται στο περιβάλλον φορτωμένο με αυξητικές ορμόνες και άλλα ιατρικά υπολείμματα.

Τα τελευταία θα μπορούσαν να μολύνουν μακροπρόθεσμα τις εκβολές του ποταμού, όπως και το κάδμιο, ένα βαρύ μέταλλο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους στρειδοκαλλιεργητές της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον», διαβεβαίωσε ο Miliotis, η εταιρεία του οποίου αρνείται ότι χρησιμοποιεί ορμόνες, αντιβιοτικά και εμβόλια, προσθέτοντας: «Θα απορρίπτουμε μόνο το 0,008% της ημερήσιας ροής των εκβολών του ποταμού Ζιρόντ ανά ημέρα».

Η Pure Salmon επιμένει στον «έλεγχο» των εισροών και εκροών, εξηγώντας ότι είναι ζήτημα τιμής να προσφέρει στα ψάρια άψογη ποιότητα νερού και να τα επιστρέφει χωρίς ρύπους.

Τα άλλα παράπονα των περιβαλλοντολόγων αφορούν την υψηλή κατανάλωση ενέργειας και τις κακές συνθήκες διαβίωσης των σολομών.

20.000 τόνοι σολομού στη Γαλλία έως το 2027

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σχέδιο για τον σολομό που βρίσκεται στη γαλλική ατζέντα.

Η τοπική Océan θέλει να παράγει 9.000 τόνους σολομού στην ξηρά της Boulogne-sur-Mer, ενώ η Smart Salmon σκοπεύει να παράγει 8.000 τόνους στο Plouisy στην Côtes-d’Armor.

Στο σχέδιο υδατοκαλλιέργειας για το μέλλον, η Γαλλία αναγνωρίζει τις «ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης» του τομέα και στοχεύει στην παραγωγή 20.000 τόνων σολομού ετησίως, από 1.000 τόνους που είναι σήμερα, γεγονός που απαιτεί τη δημιουργία τέτοιων εκτροφείων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε πρόσφατα τη λύπη του για το γεγονός ότι η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας στην Ένωση αντιπροσωπεύει μόνο το 10% της ζήτησης και προέτρεψε την Επιτροπή – η οποία θεωρεί την εκτροφή ως μέσο «πιο κυκλικής διαχείρισης των πόρων» – να «αντιστρέψει την τρέχουσα τάση».

Αλλά παντού, το μέγεθος αυτών των «εργοστασιακών φάρμεων» προκαλεί αντιπαραθέσεις.

«Δεν είμαστε κατά της υδατοκαλλιέργειας, αλλά κατά της εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτά τα μοντέλα είναι περιβαλλοντικά καταστροφικά. Η υδατοκαλλιέργεια είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία μετά την κτηνοτροφία», δήλωσε ο Dufaur.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν την ανάγκη για διατροφική και βιομηχανική κυριαρχία, καθώς η ΕΕ εισάγει πάνω από το 70% των θαλασσινών που καταναλώνει.

<iframe width=”853″ height=”480″ src=”https://www.youtube.com/embed/jeMr7Q7A5lk” title=”Barrages : sauver les derniers saumons • FRANCE 24″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Όριο στην παραγωγή

Το έργο Verdon-sur-Mer, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 160 θέσεις εργασίας και σημαντικά φορολογικά έσοδα, έχει ήδη κερδίσει την έγκριση πολλών τοπικών εκλεγμένων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης.

Ωστόσο, τα ψάρια βρίσκονται ακόμη μακριά από τις λίμνες και η σκοπιμότητα του έργου και η περιβαλλοντική συμμόρφωση θα εξεταστούν τους επόμενους μήνες. Η εταιρεία πρέπει επίσης να απαντήσει σε δημόσια έρευνα.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές, ο Dufaur ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει το θέμα.

«Προς το παρόν», η Επιτροπή δεν είναι «σε θέση να εντοπίσει την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», καθώς το έργο δεν έχει ακόμη «συγκεκριμενοποιηθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, η Eaux Secours Agissons και οι πράσινοι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να επιβάλει λιγότερο επιεικείς απαιτήσεις, όπως μια ποσότητα παραγωγής που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

Σε παγκόσμια κλίμακα, εκτιμάται ότι 123 παρόμοια έργα εντατικής υδατοκαλλιέργειας βρίσκονται στα σκαριά.

Πηγή: euractiv.gr

Εριξε σκόπιμα το αεροπλάνο του για να αυξήσει τις προβολές στο YouTube: Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια [δείτε το video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: