Μπόρνχολμ, το νησί που τρέμει: Μυστήριο με βαθύ βουητό, τρέμουλο και κροτάλισμα

Αποψη του λιμανιού του Bornholm. EPA/HANNIBAL HANSCHKE




Προβληματίζουν τους επιστήμονες οι μικροδονήσεις που καταγράφονται από το Σάββατο στο νησί της Δανίας Μπόρνχολμ (Bornholm) στη Βαλτική, με τη νεότερη εξήγηση να κάνει λόγο για «κύματα ακουστικής πίεσης» που προέρχονται «από άγνωστη πηγή».

Αρχικά οι δονήσεις θεωρούνταν ότι προκλήθηκαν από σεισμούς. Στη συνέχεια, οι σεισμολόγοι θεώρησαν ότι προήλθαν από ελεγχόμενες εκρήξεις στην Πολωνία, δηλαδή από απόσταση πάνω από 140 χιλιόμετρα προς νότον.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, η Γεωλογική Υπηρεσία της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS), ο επίσημος φορέας που παρακολουθεί το υπέδαφος, δήλωσε ότι οι δονήσεις «δεν προκλήθηκαν από σεισμούς, αλλά από κύματα πίεσης που προκλήθηκαν από κάποιο γεγονός στην ατμόσφαιρα». Ωστόσο, η πηγή του γεγονότος παρέμενε «άγνωστη».

«Οι σεισμολόγοι είναι σε θέση να αναφέρουν ότι οι δονήσεις είναι απίθανο να προέρχονται από την ελεγχόμενη έκρηξη στην Πολωνία, η οποία είχε λάβει χώρα λίγο πριν από τις πρώτες αναφορές για δονήσεις στο Μπόρνχολμ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το σώμα γνωστό ως GEUS.

Το Σάββατο, o GEUS δήλωσε ότι είχε λάβει «περισσότερες από 60»  ειδοποιήσεις από ανθρώπους στο Μπόρνχολμ ότι γίνονται «σεισμικές δονήσεις».
  • Πώς περιγράφονται; Ως ένα βαθύ βουητό, τρέμουλο και κροτάλισμα μαζί, σαν μεταβαλλόμενη πίεση στο αυτί.

Τραυματισμοί βεβαίως δεν υπήρξαν αλλά τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας ανέφεραν ότι οι δονήσεις προκάλεσαν ρωγμή στον τοίχο ενός σπιτιού.

Το GEUS δήλωσε ότι οι σεισμικές δονήσεις μετρήθηκαν σε μέγεθος 2,3 Ρίχτερ.

Οι πολωνικές αρχές παρεδέχθησαν ότι υπήρξε έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης Anakonda23 στην Ούστκα, στη βόρεια Πολωνία, με μαχητικά αεροσκάφη και ανταλλαγή πραγματικών πυρών πυροβολικού.

Στο Μπόρνχολμ, ζουν σχεδόν 40.000 άνθρωποι. Είναι ένα βραχώδες νησί στη Βαλτική Θάλασσα, νότια της Σουηδίας, βορειοανατολικά της Γερμανίας και βόρεια της Πολωνίας.

Πάντως, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας, DMI, παρουσίασε πληροφορίες που κάνουν λόγο για ένα ειδικό καιρικό φαινόμενο το οποίο σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Πολωνία μπορέι να μετέφερε τον ήχο στο φιλήσυχο δανέζιο νησί.

Αυτό το στρώμα ονομάζεται «στρώμα αναστροφής» και μπορεί να λειτουργήσει ως «καπάκι» που αντανακλά τα ηχητικά κύματα και τα στέλνει πίσω στο έδαφος.

«Φαίνεται ότι υπήρχε ένα τέτοιο στρώμα αναστροφής πάνω από την Πολωνία μεταξύ 2.800 και 3.600 μέτρων το Σάββατο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ κατανοητό μια αντανάκλαση να έχει έχει συμβεί σε αυτό το ύψος εάν ακουστεί δυνατός ήχος από έκρηξη ή κάτι παρόμοιο στην Πολωνία», λέει ο υπεύθυνος του DMI.

Μια μέτρηση από έναν πολωνικό παράκτιο σταθμό δείχνει ότι το στρώμα αναστροφής βρισκόταν για περίπου. 3.600 μέτρα υψόμετρο Σάββατο στο 2 μ.μ. Δηλαδή, περίπου μία ώρα πριν οι κάτοικοι του Μπόρνχoλμ, αρχίσουν να νιώθουν τα «τρέμολα». 

Με πληροφορίες από Associated Press, Jyllands-Posten

Παγκόσμιος συλλογικός μύθος ο κατακλυσμός του Νώε: Δεν έγινε ποτέ λένε οι επιστήμονες, δεν υπάρχει τόσο νερό πουθενά [videos, παραπομπές]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: