Παγκόσμιος συλλογικός μύθος ο κατακλυσμός του Νώε: Δεν έγινε ποτέ λένε οι επιστήμονες, δεν υπάρχει τόσο νερό πουθενά [videos, παραπομπές]

Η κιβωτός του Νώε Print Screen via You Tube




Ο κατακλυσμός του Νώε είναι μια ιστορία πολύ παλαιότερη από τη Βίβλο και οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν για τις ρίζες του.

Όπως σημειώνει ο Πάτρικ Πέστερ στο Live Science

Ο κατακλυσμός του Νώε είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες ιστορίες της Βίβλου. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, «Κατά το εξακοσιοστό έτος της ζωής του Νώε, τον δεύτερο μήνα, τη δέκατη έβδομη ημέρα του μήνα, εκείνη την ημέρα έσκασαν όλες οι πηγές του μεγάλου βαθέως, και τα παράθυρα των ουρανών άνοιξαν (Γένεση 7:11, Αγγλική Πρότυπη Έκδοση).

Όπως αφηγείται το κείμενο, ο Θεός είδε την κακία μέσα στους ανθρώπους και έστειλε μια παγκόσμια πλημμύρα. Επειδή ο Νώε ήταν δίκαιος, ο Θεός του έδωσε εντολή να φτιάξει μια κιβωτό για την οικογένειά του και να σώσει δύο από κάθε θηρίο, πουλί και ερπετό. Αλλά συνέβη πραγματικά ο κατακλυσμός του Νώε;

«Το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα από τη γεωλογία είναι ότι ποτέ δεν συνέβη παγκόσμια πλημμύρα», είπε ο Ντέιβιντ Μοντγκόμερι, καθηγητής γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και συγγραφέας του «The Rocks Don’t Lie: A Geologist Investigates the Noah’s Flood» ” (WW Norton & Company, 2012).

«Αν το δεις κυριολεκτικά ως μια παγκόσμια πλημμύρα που κάλυψε τα ψηλότερα βουνά του κόσμου, λυπάμαι, απλώς δεν υπάρχει αρκετό νερό στη Γη για να γίνει αυτό», είπε στο Live Science.

Εάν οι «ουρανοί» άνοιγαν και όλο το νερό της ατμόσφαιρας έπεφτε αμέσως ως βροχή, ο πλανήτης θα βυθιζόταν – αλλά μόνο σε βάθος περίπου 1 ίντσας (2,5 εκατοστά), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι αρκετό νερό για να δικαιολογήσει ένα κανό, πόσο μάλλον μια τεράστια κιβωτό.

Τι θα γινόταν όμως αν θεωρούνταν κάτι περισσότερο από το νερό στους «ουρανούς»; Εάν έλιωναν όλοι οι παγετώνες και τα στρώματα πάγου του κόσμου, τότε η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε περισσότερο από 195 πόδια (60 μέτρα), σύμφωνα με τη NASA, το οποίο θα προσθέσει λίγο περισσότερο νερό.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience υπολόγισε ότι υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια κυβικά μίλια (22,6 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα) υπόγειων υδάτων που είναι αποθηκευμένα στα ανώτερα 1,2 μίλια (2 km) του φλοιού της Γης, τα οποία είναι αρκετά για να καλύψει τη γη σε βάθος 590 ποδιών (180 m).

Αυτό είναι πολύ νερό, αλλά υπάρχουν πόλεις χιλιάδες πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το Έβερεστ, το υψηλότερο βουνό στη Γη, είναι πάνω από 29.000 πόδια (8.849 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επιπλέον, οι γεωλόγοι δεν βλέπουν στοιχεία για μια παγκόσμια πλημμύρα στα «αρχεία» (σ.σ. ευρήματα) των βράχων.

Η βιβλική ιστορία έχει και άλλα αμφισβητήσιμα τμήματα. Για παράδειγμα, ο Νώε ήταν 600 ετών όταν ξεκίνησε η πλημμύρα -γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν ζουν τόσο πολύ- και τα περισσότερα είδη δεν θα επιζούσαν αν περιοριστούν σε μόλις δύο ζώα, καθώς δεν θα είχαν αρκετή γενετική ποικιλότητα για να δημιουργήσουν έναν βιώσιμο πληθυσμό.

Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο πώς κάθε ζώο θα ήταν ικανό να φτάσει στην κιβωτό εξαρχής – φανταστείτε πιγκουίνους να πηδάνε από την Ανταρκτική στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα, ο κατακλυσμός του Νώε είναι μια επανάληψη παλαιότερων ιστοριών και είναι πιθανότατα αλληγορική παρά μια κυριολεκτική αφήγηση ενός γεγονότος.

Ο Ήρα Σπαρ, καθηγητής αρχαίων σπουδών στο Ramapo College του New Jersey, είπε στο Live Science ότι οι βιβλικές ιστορίες στην Παλαιά Διαθήκη, οι οποίες γράφτηκαν μεταξύ 800 π.Χ. και 500 π.Χ., πιθανότατα προέρχονται από παλαιότερες προφορικές παραδόσεις και πολλαπλές πηγές.

Υπάρχουν ελαφρώς διαφορετικές αφηγήσεις για την ιστορία του κατακλυσμού του Νώε σε άλλα θρησκευτικά βιβλία, όπως το Κοράνι, ενώ προηγούμενες εκδόσεις ενός κατακλυσμικού κατακλυσμού προέρχονται από αρχαία κείμενα της Μεσοποταμίας.

Ο Spar σημείωσε ότι υπάρχει μια ιστορία πλημμύρας των Σουμερίων που καταγράφηκε σε θραύσματα που χρονολογείται από τα τέλη της τρίτης χιλιετίας π.Χ.

«Ποιος ξέρει πόσο πίσω πάει η ιστορία;» είπε ο Σπαρ.

Αν θεωρήσουμε ότι οι πηγές του κατακλυσμού του Νώε είναι περιφερειακές πλημμύρες και όχι παγκόσμιος κατακλυσμός, τότε δεν είναι τόσο τραβηγμένο. Ο Μοντγκόμερι εξήγησε ότι θα μπορούσαν να έχουν συμβεί κάποιες «γεωλογικά εύλογες» πλημμύρες που ενέπνευσαν την ιστορία.

Για παράδειγμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι ωκεανογράφοι William Ryan και Walter Pitman υπέθεσαν σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης ότι πριν από περίπου 7.500 χρόνια, η Μεσόγειος Θάλασσα άρχισε να ρέει στην τότε απομονωμένη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας τεράστιες πλημμύρες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι η απαρχή του κατακλυσμού του Νώε, ανέφερε το 1998 το περιοδικό Science.

«Αυτό θα ήταν ένα ανατρεπτικό γεγονός που πλημμύρισε ολόκληρο τον γνωστό κόσμο στους ανθρώπους που ζούσαν εκεί, και θα μπορούσε να έχει συνεχίσει να εδραιώνει την ιστορία του κατακλυσμού του Νώε με μερικούς από τους επιζώντες που κατέφυγαν στη Μεσοποταμία», είπε ο Μοντγκόμερι.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Quaternary Science Reviews (ανοίγει σε νέα καρτέλα) υποστήριξε ότι η πλημμύρα θα ήταν πολύ πιο μικρή από ό,τι πρότειναν οι Ryan και Pitman, αν συνέβαινε καθόλου. Αλλά ενώ η έμπνευση για την ιστορία του κατακλυσμού του Νώε είναι ανοιχτή σε συζήτηση, υπάρχουν πολλές άλλες ιστορίες πλημμύρας από όλο τον κόσμο που έχουν φαινομενικά εμπνευστεί από τοπικά γεγονότα.

Ο Μοντγκόμερι είπε ότι πολλές ιστορίες ιθαγενών Αμερικανών στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν πλημμύρες που μοιάζουν πολύ με τσουνάμι, με μεγάλα κύματα να πέφτουν στην ακτή. Το ίδιο ισχύει για ιστορίες από τις σεισμικά ενεργές ακτές της Νότιας Αμερικής και των νησιών του Νότιου Ειρηνικού.

Πηγή LiveScience.com

Τι κρύβει η σκόνη στους δακτύλιους του Κρόνου: Το μυστήριο με τα 7 παγωμένα «δαχτυλίδια» – Γιατί είναι πολύ νεότερα από τον ίδιο τον πλανήτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: