Ατενίζω την κατεχόμενη Αμμόχωστο από τα υψώματα της Δερύνειας: Αυτή είναι η αλήθεια και πονά πολύ: Η πόλη εγκαταλείφθηκε και χάθηκε το 1974…

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση διαμαρτυρίας του Δήμου Αμμοχώστου με τίτλο «Είμαστε Αμμόχωστος», στη Δερύνεια. Ελληνοκύπριος πολίτης της κατεχομενης Αμμοχώστου ατενίζει τη νεκρή πόλη. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Είμαι εκτοπισμένος από την Αμμόχωστο και κατοικώ στο Παραλίμνι. Ατενίζω τακτικά την Αμμόχωστο από τα υψώματα της Δερύνειας και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Από το 1974 μέχρι το 2003 συνόδεψα πολλές φορές ομάδες Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, που φιλοξενούσε ο Δήμος Παραλιμνίου και μαζί ατενίζαμε την έρημη πόλη.

Τους εξηγούσα για την κατοχή της από τα τουρκικά στρατεύματα και τους έκανα να νιώσουν το διεθνές έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Ποτέ δεν πέρασα από το οδόφραγμα στην κατεχόμενη περιοχή, ούτε για να δω το σπίτι μου που βρίσκεται στην πρώτη γειτονιά της Αμμοχώστου, όταν πλησιάζεις από τη Δερύνεια. Θέλω να πω μερικές πραγματικότητες για την Αμμόχωστο, χωρίς συναισθηματισμούς και σύγχυση της έντονης επιθυμίας για επιστροφή με την πραγματικότητα.

Την Αμμόχωστο δεν την χάσαμε ούτε το 1978, ούτε το 2004, ούτε το 2017, ή το 2020. Αυτό θέλουν να πιστεύουν, όσοι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν μια κακή λύση, ικανοποιώντας την δίκαιη επιθυμία τους να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο.

  • Την Αμμόχωστο την χάσαμε το 1974, όπως χάσαμε την Κερύνεια, την Μόρφου, την Καρπασία, την Λάπηθο, τον Καραβά, την Λύση και όλα τα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου. Με μια διαφορά. Την Κερύνεια, την Μόρφου και τις άλλες περιοχές τις κατέκτησαν τα τουρκικά στρατεύματα με την εισβολή τους. εξουδετερώνοντας την προδομένη αντίσταση.

Η χουντική Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.) δυστυχώς εγκατέλειψε την Αμμόχωστο και την παρέδωσε στους Τούρκους, χωρίς καμιά αντίσταση. Την εγκατέλειψαν στα χέρια των Τούρκων, που την κατέκτησαν, όταν είδαν ότι ήταν αφύλακτη. Όλοι ξέρουμε ότι τα διχοτομικά τους σχέδια δεν περιλάμβαναν την Αμμόχωστο.

Ουδέποτε μας επέστρεφαν οι Τούρκοι την Αμμόχωστο και ουδέποτε αρνήθηκε η ηγεσία μας να πάρει την Αμμόχωστο. Μπορεί οι Τούρκοι να άφηναν τους ξένους να την χρησιμοποιούν ως δέλεαρ και κίνητρο, για να αποδεχτούμε απαράδεκτη λύση.

Οι Τούρκοι για να έδιναν την Αμμόχωστο, ήθελαν τέτοια συμφωνία, που θα καταργούσε την Κ.Δ., θα αναγνωριζόταν η νομιμότητα του παράνομου κράτους τους, θα νομιμοποιούνταν δηλαδή τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής.

Και όσοι πιστεύουν ότι οι Κυβερνήσεις της Κ.Δ. δεν ενδιαφέρθηκαν να πάρουν την προσφερόμενη κατά περιόδους Αμμόχωστο, χωρίς να το δηλώνουν, εννοούν ότι η πλευρά μας δεν έκαμε τις παραχωρήσεις που απαιτούσε η Τουρκία για να επιστρέψει μέρος της πόλης. Ιδιαίτερα αναφέρεται μόνο η περίκλειστη περιοχή της πόλης.

Είναι φανερό έστω κι αν πολλοί δεν θέλουν να το παραδεχτούν, ότι η Τουρκία μόνο υπό μια προϋπόθεση είναι δυνατόν να επιστρέψει την Αμμόχωστο. Μόνο αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις και απαιτήσεις της και εγκριθεί σε δημοψήφισμα η τελική λύση της αρεσκείας της.

Και είναι φανερό ότι η Τουρκία μόνο τότε, μπορεί να συναινέσει σε λύση αν η Κ.Δ. υποβιβαστεί σε συνιστώσα πολιτεία μιας ΔΔΟ που δεν θα είναι ομοσπονδία, αλλά συνομοσπονδία δύο κρατών με τη δική τους κυριαρχία, τη δική τους διεθνή υπόσταση και την δική τους υπηκοότητα.

Η Τουρκία κατάφερε όχι μόνο να κάνει σαλαμοποίηση του Κυπριακού, αλλά πέτυχε να σαλαμοποιήσει και το θέμα της Αμμοχώστου. Σήμερα όσοι μάταια αναμένουν την επιστροφή της πόλης, μιλούν για το περίκλειστο τμήμα, που περιλαμβάνει την παραλιακή περιοχή με την τουριστική υποδομή και μια περιοχή γύρω από τη δημοτική αγορά της πόλης.

  • Καμιά νύξη δεν γίνεται για τις περιοχές Αγίου Μέμνονα, Αγίας Ζώνης, Φάραγγα, Αγίας Αικατερίνης, Κάτω Βαρωσίων και Αγίου Λουκά, που αποτελούν την τεράστια έκταση της πόλης, πολύ μεγαλύτερη από την περίκλειστη περιοχή.

Κάθε Βαρωσιώτης μπορεί εύκολα από το Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια να ατενίσει μόνιμες κατασκευές που έγιναν στην πόλη. Με απόγνωση αναφέρω ένα μεγάλο τέμενος, με δύο ψηλούς μιναρέδες, που ανέγειραν στην περιοχή «Πέντε Πιθάρια».

Αυτό το τέμενος φυσικά δεν το έκτισαν για να μας τιμωρήσουν που δεν αποδεχόμαστε την επιστροφή της πόλης. Η κατασκευή του δείχνει ακριβώς, ότι με τίποτε δεν αποδέχονται επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου.

Για τούτο και με το μαχαίρι έκοψαν το σαλάμι της πόλης και χώρισαν την περίκλειστη περιοχή, που την χρησιμοποιούν ως δέλεαρ και πρόκληση για διάσπαση των προσφύγων και κάμψη του φρονήματος μας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Κύπρος δεν έχει θέση στο «αντι-τρομοκρατικό» λόμπι: Η κυπριακή Δικαιοσύνη δεν μπορεί να στείλει τον Κενάν στο τουρκικό «στόμα του λύκου»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: