Αρχισαν τα όργανα στην Τουρκία: Περιορισμοί στις αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες, ιστορικό χαμηλό για την λίρα, εξανεμίζονται τα συναλλαγματικά αποθέματα

FILE PHOTO: Ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




Σε νέα οικονομική περιδίνηση -και μάλιστα προτού επιβεβαιωθεί η διαφαινόμενη νίκη Ερντογάν -εισέρχεται η Τουρκία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και προεξοφλώντας ίσως τα χειρότερα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επέβαλε περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές κάρτες, όπως και σε αναλήψεις προκαταβολής μισθού.

Αυτό το είδος κεφαλαικών ελέγχων (capital controls) έρχεται λίγες ημέρες μετά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να πουλήσει 9 δισ. δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αποθέματα της Τουρκίας σε συνάλλαγμα και χρυσό υποχώρησαν κατά 17 δισ. δολάρια κατά τις έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ειδικότερα, το συνάλλαγμα στα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας υποχώρησε κατά 9,5 δισ. δολάρια από το τέλος Μαρτίου έως τις 12 Μαΐου, ενώ τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν κατά 7,9 δισ. δολάρια, σε μια πτώση της τάξης του 15%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να στηρίξει τη λίρα ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών, με νέους κανονισμούς που στοχεύουν να αποδυναμώσουν τη ζήτηση για δολάριο.

Την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα ημερήσια όρια για αγορά συναλλάγματος από τις εγχώριες τράπεζες στη διατραπεζική αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκλιμακωθεί η πίεση στο τουρκικό νόμισμα.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα από 177 δισ. δολ. για τη στήριξη της λίρας από τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε έτι περαιτέρω την Πέμπτη σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στις 19,8050 λίρες ανά δολάριο, λίγες ημέρες μετά την πρωτιά του Ταγίπ Ερντογάν στην εκλογική αναμέτρηση.

Η λίρα έχει χάσει άνω του 1%  από τις εκλογές της 14ης Μαΐου μέχρι σήμερα, έχοντας χάσει 44% της αξίας της το  2021 και άλλο 30% το 2022, κυρίως λόγω των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών του προέδρου της Τουρκίας, τις οποίες μάλιστα έχει έμμεσα επιβάλει και στην κεντρική τράπεζα της χώρας, βλέπε χαμηλά επιτόκια σε περιβάλλον υψηλότατου πληθωρισμού.

Με πληροφορίες από Financial Times

Στη Δύση προετοιμάζονται για μια πενταετία «άβολης συγκατοίκησης» με τον Ερντογάν: Οι αναταράξεις στις σχέσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: