Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times για την Ελλάδα: Επικαλείται βίντεο για απώθηση μεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό

File Photo: Σκάφος του Λιμενικού σε επιχείρηση διάσωσης,. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times συνοδεύεται από βίντεο που δείχνει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους μικρά παιδιά από το Κέρας της Αφρικής να συγκεντρώνονται, να οδηγούνται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε λέμβο από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Η ταλαιπωρία τους θα μπορούσε κανονικά να παρέμενε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, όπως εκείνες τόσων άλλων αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αναφορές για κακομεταχείριση έχουν απορριφθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση. Μόνο με αυτήν την ευκαιρία, καταγράφηκε ολόκληρη (η ταλαιπωρία) σε βίντεο από ακτιβιστή που το μοιράστηκε με τους New York Times.

Έρευνα της εφημερίδας επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το βίντεο. Οι δημοσιογράφοι των ΝΥΤ πήραν επίσης συνέντευξη από 11 αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισαν σε ένα κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές.

  • Πολλοί φορούσαν ακόμα τα ίδια ρούχα που φορούσαν στο βίντεο. Έδωσαν λεπτομερείς αναφορές για το τι τους συνέβη, που ταίριαζε με τα γεγονότα στο βίντεο — προτού οι δημοσιογράφοι των ΝΥΤ τούς δείξουν το βίντεο. Το κατά προσέγγιση ύψος και το μέγεθος των ενηλίκων και των παιδιών ταίριαζαν επίσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό. Ωστόσο, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα ενόψει των εκλογών της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις «σκληρές αλλά δίκαιες» μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησής του και καυχήθηκε για πτώση 90% στην άφιξη «παράνομων μεταναστών».

Η Κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα την κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο και επισημαίνει το γεγονός ότι επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος, όσον αφορά τη διαχείριση των νέων αφίξεων στην Ευρώπη.

Αλλά το βίντεο, που δόθηκε από έναν αυστριακό ανθρωπιστή, τον Fayad Mulla, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δυόμισι ετών, δουλεύοντας στο νησί και προσπαθώντας να τεκμηριώσει τις καταχρήσεις κατά των μεταναστών, μπορεί να είναι η πιο καταδικαστική απόδειξη παραβίασης από τις ελληνικές Αρχές των διεθνών νόμων και των κανόνων της Ε.Ε. που διέπουν τον τρόπο μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο.

  • Εκτός από τις συνεντεύξεις με τους αιτούντες άσυλο στην Τουρκία, οι ΝΥΤ επαλήθευσαν το βίντεο κάνοντας ανάλυση καρέ-καρέ για να εντοπίσουν τα άτομα στο βίντεο και βασικά γεγονότα και να επιβεβαιώσουν την ώρα και την ημέρα, χρησιμοποιώντας δεδομένα θαλάσσιας κυκλοφορίας, καθώς και μια ανάλυση της θέσης του ήλιου και των ορατών σκιών.

Οι δημοσιογράφοι έδειξαν το βίντεο αυτοπροσώπως σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας πώς το είχαν επαληθεύσει. Αργότερα, σε γραπτά σχόλια, η Επιτροπή είπε ότι «ανησυχούσε για το βίντεο» και ότι, αν και δεν είχε επαληθεύσει το υλικό από μόνη της, θα συζητούσε το θέμα με τις ελληνικές Αρχές.

Η Ελλάδα «πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες ασύλου της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου», δήλωσε η Anitta Hipper, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση.

Οι ελληνικές Αρχές απέρριψαν αιτήματα να συναντηθούν αυτοπροσώπως για να εξετάσουν το βίντεο.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη στην καταστολή των μεταναστών. Η Πολωνία, η Ιταλία και η Λιθουανία άλλαξαν πρόσφατα τους νόμους τους, για να διευκολύνουν την απώθηση των μεταναστών και να τιμωρήσουν όσους τους βοηθούν.

Όμως, τα νέα βίντεο υποδηλώνουν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, καταφεύγοντας σε κρυφές εξωδικαστικές απελάσεις, που σαρώνουν ακόμη και τους πιο ευάλωτους με τη συμμετοχή των ναυτικών δυνάμεών τους.

  • Ανατομία εξώδικης απέλασης

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο οποίο επιβιβάστηκαν οι εν λόγω μετανάστες δεν έστειλε τη θέση του, σύμφωνα με την πλατφόρμα θαλάσσιων δεδομένων Marine Traffic.

Το σκάφος του Λιμενικού σταμάτησε όταν πλησίασε στην άκρη των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Το βίντεο που τράβηξε ο κ. Mulla από την ακτή της Λέσβου είναι θολό λόγω της απόστασης, αλλά αργότερα μπορεί να δει κανείς ένα μαύρο αντικείμενο να επιπλέει δίπλα στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Σε συνεντεύξεις στο κέντρο κράτησης της Σμύρνης, όλοι οι μετανάστες διηγήθηκαν ότι τους έσπρωξαν σε μια μαύρη φουσκωτή σωσίβια λέμβο και βρέθηκαν στη θάλασσα. Η χρήση αυτών των λέμβων χωρίς κινητήρα έχει τεκμηριωθεί στο παρελθόν, αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν ότι άφησαν μετανάστες σε αυτές, επειδή είναι μη πλωτές και μπορούν να ανατραπούν.

Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν συχνά ένα μήνυμα μέσω φαξ για να πληροφορήσουν τους ομολόγους τους για την παρουσία εγκλωβισμένων μεταναστών στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, και περίπου μία ώρα μετά την εγκατάλειψη των μεταναστών, εμφανίστηκαν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η διάσωση της 11ης Απριλίου, όπως και πολλές άλλες, δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο που ενημερώνεται τακτικά από τις τουρκικές αρχές. Η ακτοφυλακή της είπε ότι διέσωσε «12 παράτυπους μετανάστες στη σωσίβια λέμβο που απωθήθηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα από ελληνικές δυνάμεις», στα ανοικτά των ακτών του Δικελί (τουρκικά: Dikili), απέναντι από τη Λέσβο, στις 14:30 τοπική ώρα.

  • Οι ΝΥΤ ανέλυσαν το βίντεο που παρείχε η τουρκική ακτοφυλακή και κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα άτομα που φαίνονται στο βίντεο του κ. Mulla σε ένα από τα πλάνα, τα οποία δείχνουν τους μετανάστες να φτάνουν στο λιμάνι του Δικελί στην Τουρκία. Οι ΝΥΤ μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι ήταν η ίδια ομάδα με βάση τη σύνθεσή της, τα φυσικά χαρακτηριστικά των μελών της και τα ρούχα τους.

 Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι τουρκικές αρχές, πρόθυμες να τονίσουν την κακή μεταχείριση των μεταναστών από την ελληνική κυβέρνηση, παραχώρησαν σπάνια πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, και πάνω από τρεις ώρες, στις 20 και 21 Απριλίου, οι δημοσιογράφοι των ΝΥΤ επισκέφτηκαν και πήραν συνέντευξη από την ομάδα, η οποία επιβεβαίωσε ότι ήταν οι άνθρωποι που βρέθηκαν σε ακυβέρνητο σκάφος.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αφού έφτασαν όλοι στην Ελλάδα, τους πλησίασαν άτομα με καλυμμένα πρόσωπα. «Είπαν ότι δούλευαν για τους M.S.F.», είπε η κα Abdullahi. Γρήγορα έγινε σαφές ότι δεν ήταν αλήθεια. Οι γυναίκες και μερικά από τα μεγαλύτερα παιδιά διηγήθηκαν δακρυσμένα ότι τους είχαν σκίσει τα χιτζάμπ και οι άνδρες έψαχναν τα σώματά τους για προσωπικά αντικείμενα. «Πήραν ό,τι είχαμε, μετρητά, τηλέφωνα, τα πάντα», είπε η κα Abdullahi.

Στη συνέχεια τους έκλεισαν στο λευκό φορτηγό και τους τριγύριζαν για αρκετές ώρες. «Δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα έξω, δεν είχαμε πού να καθίσουμε», είπε η μεγαλύτερη κόρη της, η Ladan, 17 ετών. «Ήμασταν όλοι ξαπλωμένοι».

Ο Ozge Oguz, δικηγόρος που εργάζεται με ανθρώπους στο κέντρο κράτησης, είπε ότι πολλοί μαραζώνουν εκεί για μήνες πριν ληφθεί απόφαση για το αν θα απελαθούν. «Όταν οι άνθρωποι οδηγούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις, επειδή τους άφησαν οι Έλληνες σε βάρκες στο Αιγαίο, είναι ήδη θύματα», είπε.

Σημειώνεται ότι η Matina Stevis-Gridneff έκανε ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα και ταξίδεψε στη Σμύρνη με τον Nimet Kirac, για να πάρει συνέντευξη από την ομάδα των μεταναστών. Η Sarah Kerr και η Kassie Bracken έκαναν ρεπορτάζ από τη Νέα Υόρκη. Επίσης, οι Riley Mellen και Christopher F. Schuetze συνεισέφεραν στο ρεπορτάζ, ενώ η Meg Felling συνέβαλε στην παραγωγή βίντεο.

ΠΗΓΗ: New York Times, Matina StevisGridneffSarah KerrKassie Bracken, Nimet Kirac – Τίτλος: Greece Says It Doesnt Ditch Migrants at SeaIt Was Caught in the Act

Στη Δύση προετοιμάζονται για μια πενταετία «άβολης συγκατοίκησης» με τον Ερντογάν: Οι αναταράξεις στις σχέσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: