«Αν το κάναμε εμείς θα μας είχαν βυθίσει», λένε οι ψαράδες των Κυθήρων: Τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα και σηκώνουν τουρκική σημαία κοντά στην ακτή [video]

Στιγμιότυπο από το βίντεο με το τουρκικό αλιευτικό κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Screenshot via Glomex@Open




Oχι μόνον προκαλούν ρίχνοντας τα δίχτυα τους κοντά στα Κύθηρα, αλλά και υπερβάλλουν σε προκλητικότητα σηκώνοντας την τουρκική σημαία κοντά στις ακτές του Τσιρίγου.

Πρόκειται για περιστατικό με Τούρκους ψαράδες που κατήγγειλε στον Open ο Γιώργος Κοντολέων, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Κυθήρων.

Ο ψαράς παρείχε στο Open και φωτογραφίες – ντοκουμέντο που τραβήχτηκαν πριν από περίπου 10 μέρες.

«Τα τουρκικά αλιεύτηκα περνάνε πολύ κοντά στη στεριά. Εάν εμείς περνούσαμε τόσο κοντά στην Τουρκία σίγουρα θα μας είχαν βυθίσει… Και δεν θα πηγαίναμε και εκεί», λέει ο ψαράς. «Πάντα υπάρχει ένας φόβος, γιατί περνάνε;», σημειώνει ενώ αναφέρει πως έριξαν και δίκτυα έξω από το νησί.

Στην ίδια εκπομπή μιλώντας ο Ν. Σπανός, υποναύαρχος ε.α., περιγράφοντας τις φωτογραφίες λέει πως οι Τούρκοι ρίχνουν ιχθυοκλωβούς, κάτι το οποίο είναι παράνομο εάν δεν έχουν λάβει άδεια για τη ρυμούλκησή τους.

  • «Εάν ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα θα έπρεπε να συλληφθούν ανέφερε».

Από το ρεπορτάζ δεν έχει γίνει γνωστό, όπως μεταφέρθηκε στο OPEN, εάν τα τουρκικά αλιευτικά έχουν ελεγχθεί από το Λιμενικό Σώμα.

Σχόλιο από το υπουργείο Ναυτιλίας

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που απεικονίζεται και σε βίντεο, δεν αλιεύει σε εθνικά χωρικά ύδατα αλλά πρόκειται για ρυμουλκό που σέρνει κενούς ιχθυοκλωβούς προκειμένου να τους μεταφέρει στην κεντρική Μεσόγειο ή στα ανοιχτά της Μάλτας, όπου εκεί θα μεταβιβάσουν από άλλα μεγάλα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη, ερυθρό τόνο.

Στη συνέχεια, τα ρυμουλκά αυτά θα μεταφέρουν τους κλωβούς με τον τόνο σε φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας.

  • Πρόκειται για μία συγκεκριμένη διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο και τέλη Ιουνίου, τα ίδια σκάφη με τους κλωβούς γεμάτους αλιεύματα θα επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο, στη χώρα τους.

Τονίζεται επίσης, ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές μπορεί ένα τέτοιο αλιευτικό να ζητήσει κατόπιν άδειας την αγκυροβόλησή του σε ασφαλές σημείο.

Τα συγκεκριμένα σκάφη όπως και τα αλιευτικά, ελέγχονται καθημερινά από ευρωπαϊκά και ελληνικά δορυφορικά συστήματα, ενώ ελικόπτερα του λιμενικού έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν ελέγχους από αέρος.




Με πληροφορίες από Open

Πανελλήνιες 2023: Αντίστροφη μέτρηση για 90.000 υποψηφίους * Η μάχη για 68.574 θέσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: