Αν νικήσει ο Ερντογάν: Δραματική καθίζηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου προεξοφλούν οι αναλυτές ενώ ήδη εκτοξεύτηκαν τα CDS χρεοκοπίας

Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan gather after early election results were announced in Istanbul, Turkey, 14 May 2023, as the country holds simultaneous parliamentary and presidential elections. EPA/TOLGA BOZOGLU




Το κόστος αγοράς ασφάλειας έναντι πιθανής χρεοκοπίας των τουρκικών ομολόγων εκτινάχθηκε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερη πίεση από τις αγορές καθώς ο Ερντογάν φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του, σημειώνουν οι Financial Times σε δημοσίευμα με τίτλο Turkish default protection costs soar as Erdoğan leads presidential vote

Συγκεκριμένα το «spread» των πενταετών συμβάσεων πιστωτικής αθέτησης εκτινάχθηκε πάνω από 100 μονάδες βάσης φθάνοντας τις 607 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια διακύμανση από τον Μάρτιο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλιση 100 εκατ. χρέους έναντι χρεοκοπίας κοστίζει κάτι περισσότερο από 6 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά οι επενδυτές προειδοποιούν και για μεγαλύτερες διακυμάνσεις που θα ακολουθήσουν. «Μέχρι στιγμής όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει η αγορά», δήλωσε ο Cagri Kutman, ειδικός τουρκικών αγορών της KNG Securities.

«Εάν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, πιθανότατα θα δούμε τα CDS να διαπραγματεύονται στiς 750 μονάδες βάσης ή περισσότερο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πριν από την ψηφοφορία, όλοι οι δείκτες που σχτίζονται με τις τουρκικές αγορές κινούντο ανοδικά καθώς ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαινόταν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είχε δεσμευτεί να αναλάβει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει ξένο κεφάλαιο.

Όμως, καθώς οι τουρκικές αγορές άνοιξαν τη Δευτέρα, ο Ερντογάν ήταν πολύ μπροστά και τώρα πια θεωρείται το ξεκάθαρο φαβορί.

Στο μεταξύ, ποι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Τουρκίας σε δολάρια, εκτινάχθηκαν στο 9,25 τοις εκατό τη Δευτέρα, σημειώνοντας απότομη αύξηση 0,97 ποσοστιαίας μονάδας από την Παρασκευή, και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν η εμπιστοσύνη για ένα κρατικό ομόλογο (δηλαδή, υπαραπλουστεύοντας, η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία) αποκτά στοιχεία αβεβαιότητας ή κλονίζεται.

Οι κινήσεις στο νόμισμα ήταν πιο υποτονικές αφού οι τουρκικές κρατικές τράπεζες πούλησαν δολάρια για να υποστηρίξουν τη λίρα πριν από τα εκλογικά αποτελέσματα. Ετσι η λίρα υποχώρησε μόνο 0,2 τοις εκατό έναντι του δολαρίου στις 19,66 τουρκικές λίρες.

Ωστόσο, ο Τίμοθυ Ας (Timothy Ash), της BlueBay Asset Management και έμπειρος παρατηρητής των οικονομικών της Τουρκίας, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα αγωνιστεί για να διατηρήσει τη λίρα σταθερή μέχρι τον δεύτερο γύρο, αλλά θα δυσκολευτεί να το κάνει για πολύ περισσότερο. «Το πεδίο της μάχης θα είναι η λίρα», λέει ο ίδιος.

Εάν ο Ερντογάν κέρδιζε τον δεύτερο γύρο, πρόσθεσε, «θα επιστρέψουμε στην πολυετή κρίση του ισοζυγίου πληρωμών και εκεί γνωρίζουμε τι θα γίνει: Ο Ερντογάν δεν θέλει να αυξήσει τα επιτόκια.

Το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και η έλλειψη αποθεματικών αναγκάζουν τους εισαγωγείς να δυσκολεύονται να αποκτήσουν δολάρια. Ενώ οι πολίτες που προσπαθούν να αγοράσουν ξένο νόμισμα ως προστασία από την υποτίμηση και τον πληθωρισμό ενισχύουν τις πτωτικές πιέσεις στη λίρα.

Ο Ας εκτιμά ότι με μια νίκη Κιλιτσντάρογλου, η λίρα θα εξακολουθούσε να πέφτει σε επίπεδα έως και 25 λίρες έναντι του δολαρίου. Με μια νίκη του Ερντογάν, όμως, αναμένει ότι θα πέσει γρήγορα μεταξύ 25 και 30 τουρκικών λιρών μετά δολάριο μετά τον δεύτερο γύρο.

Υποθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει τη λίρα μετεκλογικά, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του έτους για να αποτρέψει μια «μεγάλη δολαριοποίηση των καταθέσεων», εκτιμούν αναλυτές της UBS.

Οι επενδυτές, καταλήγει το δημοσίευμα των FT, αναζητούν τώρα σημάδια αλλαγής της οικονομικής πολιτικής από την επόμενη κυβέρνηση Ερντογάν. Αλλά καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει δώσει τέτοια, η πιθανότητα στροφής προς την οικονομική ορθοδοξία είναι μικρή.

Ξεκάθαρα η λέξη – κλειδί αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα. Και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το έρχεται στο άμεσο μέλλον.

Με πληροφορίες από Financial Times

«Δεν ήταν και αποθέωση της Δημοκρατίας»: Μουδιασμένοι στη Γερμανία από την εκλογική επιβίωση Ερντογάν, «σοκαρισμένες» οι αγορές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: