Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου συμφωνούν: Αντίστροφη μέτρηση για τον Ερντογάν – Καθαρή ήττα, δεύτερο κόμμα, τον τιμώρησαν ακόμη και οι ισλαμιστές

File Photo epa11254036 Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan gather in front of the AK Party headquarters after the polls closed in the local elections in Ankara, Turkey, 31 March 2024. EPA/NECATI SAVAS




Παγκόσμια απήχηση είχε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία καθώς η ήττα του προέδρου Ερντογάν ήταν ξεκάθαρη, όχι μόνον σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε συνολικό ποσοστό επικράτειας. Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια η δύναμη του κόμματός του υπολείπεται τουλάχιστον μια μονάδα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP.

Τα δημοσιεύματα μιλούν, στο σύνολό τους για μια βαριά ήττα που θα έχει συνέπειες και για τον ίδιο τον Ερντογάν στο άμεσο μέλλον.

Wall Street Journal

Η Wall Street Journal με τίτλο «Turkey’s Erdogan Suffers Setback in Nationwide Election» αναφέρει ότι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας διατήρησε τον έλεγχο των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας και κέρδισε σε άλλες, αφού πέτυχε μια αιφνιδιαστική νίκη στις τοπικές εκλογές που αντιπροσωπεύουν μια επίπληξη στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντανακλώντας τη δυσαρέσκεια για την ταραγμένη οικονομία της χώρας.

Οι δημαρχιακές εκλογές έχουν εκτεταμένες συνέπειες για την Τουρκία και για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τεράστια εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια ως κορυφαίος ηγέτης της χώρας.

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί στρατηγικό και συμβολικό έπαθλο και για τις δύο πλευρές καθώς με τα 16 εκατομμύρια κατοίκους είναι η πολιτιστική και οικονομική καρδιά της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας το 30% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Ο ίδιος ο Ερντογάν είναι πρώην δήμαρχος της πόλης και μεγάλωσε σε μια από τις εργατικές συνοικίες της.

Οι εκλογές αποτελούν ήττα για τον Ερντογάν, μια πολωτική προσωπικότητα στην Τουρκία που διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στις παγκόσμιες πολιτικές υποθέσεις. Τα τελευταία χρόνια ήταν διαπραγματευτής στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ φιλοδοξούσε να επαναφέρει την Τουρκία στο καθεστώς μιας παγκόσμιας δύναμης. Αρχηγός ενός συντηρητικού θρησκευτικού κόμματος, προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ηγέτης των μουσουλμανικών κοινοτήτων παγκοσμίως.

Αssociated Press

To Αssociated Press σε ανταπόκριση από την Άγκυρα που αναπαράγεται από το ABC News με τίτλο «In setback to Turkey’s Erdogan, opposition makes huge gains in local election» μεταδίδει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας διατήρησε τον έλεγχό του σε πόλεις-κλειδιά και σημείωσε τεράστια κέρδη αλλού στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε βάλει στόχο να ανακτήσει τον έλεγχο αυτών των αστικών περιοχών.

Συνολικά, το CHP κέρδισε 36 δήμους από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu, κάνοντας εισβολή σε πολλά προπύργια του κόμματος του Ερντογάν. Κέρδισε το 37% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με το 36% του κόμματος του προέδρου Ερντογάν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του CHP από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο δεκαετίες.

Ο Ερντογάν αναγνώρισε την εκλογική ήττα σε ομιλία του από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου, λέγοντας ότι το κόμμα του υπέστη απώλεια σε ολόκληρη την Τουρκία. Ο κόσμος έδωσε ένα «μήνυμα» που το κόμμα του θα «αναλύσει» κάνοντας «θαρραλέα» αυτοκριτική, είπε.

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε ως βαρόμετρο της δημοτικότητας του Ερντογάν, καθώς προσπαθούσε να ξανακερδίσει τον έλεγχο βασικών αστικών περιοχών που έχασε από την αντιπολίτευση στις εκλογές πριν από πέντε χρόνια. Η νίκη του CHP στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη το 2019 είχε συντρίψει την αύρα του αήττητου του Ερντογάν.

Ο Sinan Ulgen, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Edam με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε ότι «το εκπληκτικό αποτέλεσμα» οφείλεται στο ότι οι ψηφοφόροι ήθελαν να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα για την άσχημη οικονομική κατάσταση. Ο Ulgen είπε ότι το αποτέλεσμα έχει ωθήσει τον Imamoglu στο ρόλο του πιθανού ηγέτη της αντιπολίτευσης για να αμφισβητήσει τον Ερντογάν για την προεδρία το 2028. «Αυτό το αποτέλεσμα ήταν σίγουρα ένα ορόσημο για τον Imamoglu», είπε. «Θα αναδειχθεί φυσικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τον επόμενο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Reuters

Το Reuters σε ανταπόκριση με τίτλο «Turkey’s resurgent opposition thumps Erdogan in pivotal local elections» τονίζει ότι οι Τούρκοι έδωσαν στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του το μεγαλύτερο εκλογικό τους πλήγμα την Κυριακή στις τοπικές εκλογές, που επανέφεραν την αντιπολίτευση ως πολιτική δύναμη και ενίσχυσαν τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου ως τον κύριο αντίπαλο του Τούρκου προέδρου.

Το αποτέλεσμα σηματοδότησε τη χειρότερη ήττα για τον Ερντογάν και το Κόμμα του AKP (AKP) στις δύο και πλέον δεκαετίες της εξουσίας του και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της χώρας. Ο Ερντογάν το χαρακτήρισε «σημείο καμπής» σε μια μεταμεσονύκτια ομιλία.

Ο Ερντογάν και το AKP τα πήγαν χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, των δυσαρεστημένων ισλαμιστών ψηφοφόρων και της απήχησης του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη πέρα από την κοσμική βάση του CHP, ανέφεραν αναλυτές.

BBC

Για μεγάλες νίκες στις μεγάλες πόλεις της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας που κατήγαγε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας κάνει λόγο το BBC, με τίτλο «Turkish local elections: Opposition stuns Erdogan with historic victory».

Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα αποτελούν ένα σημαντικό πλήγμα για τον Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος ήλπιζε να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων λιγότερο από ένα χρόνο αφότου διεκδίκησε μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος.

Διηύθυνε την εκστρατεία για τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεγάλωσε και έγινε δήμαρχος, αλλά ο Ekrem Imamoglu, ο οποίος κέρδισε για πρώτη φορά την πόλη το 2019, σημείωσε μια δεύτερη νίκη για το κοσμικό αντιπολιτευόμενο CHP.

Ο Erdogan ευαγγελιζόταν μια «νέα εποχή» στη μεγαλούπολη της Τουρκίας των σχεδόν 16 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έμελλε να κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, εξασφαλίζοντας ένα προβάδισμα 10 μονάδων από τον υποψήφιο του προέδρου AK Party.

Αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά από τότε που ο Erdogan ανέλαβε την εξουσία πριν από 21 χρόνια που το κόμμα του ηττήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα στις κάλπες.

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης Mansur Yavas προηγήθηκε με τόσο μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του με ποσοστό 59% που κήρυξε τη νίκη του πολύ πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Οι υποστηρικτές του απέκλεισαν όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κυματίζοντας σημαίες και χτυπώντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους. Είναι επίσης σημαντικό ότι το CHP ήταν ένα βήμα πριν τη νίκη σε πολλές από τις άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, όπως τη Σμύρνη και την Προύσα, τα Άδανα και το θέρετρο της Αττάλειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Erdogan αναγνώρισε ότι οι εκλογές δεν πήγαν όπως ήλπιζε, αλλά είπε στους υποστηρικτές στην Άγκυρα ότι θα σηματοδοτήσουν «όχι ένα τέλος για εμάς, αλλά μάλλον ένα σημείο καμπής».Πάντα στηριζόταν στη «λαϊκή θέληση» για την εξουσία του και είπε στους υποστηρικτές του ότι θα σεβόταν και τώρα το εκλογικό σώμα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Erdogan διαβεβαίωνε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του, επειδή η προεδρική του θητεία λήγει το 2028, αλλά οι επικριτές του πίστευαν ότι η νίκη θα τον ενθάρρυνε να αναθεωρήσει το σύνταγμα για να μπορέσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Μετά από μια τόσο δραματική ήττα κάτι τέτοιο μοιάζει εντελώς απίθανο.

Αντίθετα, το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη επιτυχία για τον πρόεδρο του CHP Ozgur Ozel, ο οποίος επαίνεσε τους ψηφοφόρους που αποφάσισαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας σε μια ιστορική ψηφοφορία: «Θέλουν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», τόνισε.

The Guardian

Ένα απροσδόκητο πλήγμα στην εξουσία του Recep Tayyip Erdogan επέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας την Κυριακή με τη σαρωτική του νίκη στις τοπικές εκλογές της Τουρκίας, σχολιάζει από την πλευρά του ο Guardian, με τίτλο «Turkey’s opposition party sweeps to local elections victory in snub to Erdoğan».

Σημειώνεται ειδικότερα ότι το CHP διατήρησε τον έλεγχο μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ekrem Imamoğlu εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία ως δήμαρχος. Παράλληλα το CHP εξασφάλισε τον έλεγχο μιας ευρείας περιοχής της δυτικής Τουρκίας και σημείωσε νίκες σε πιο συντηρητικές περιοχές δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα και την κεντρική Ανατολία, περιοχές που παραδοσιακά θεωρούνται εχθρικές προς τις πολιτικές του.

Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα αποτύπωσαν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για τον Erdogan, ο οποίος άρχισε να καλεί τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές αμέσως μετά την κατάκτηση της προεδρίας πέρυσι.

Ο Erdogan ήταν στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του κόμματός του για την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις στην πόλη την εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία και προσερχόμενος στο τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για να προσευχηθεί το βράδυ πριν από την ψηφοφορία.

«Αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν μια νέα πολιτική στην Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής του CHP, Özgür Özel, απευθυνόμενος στο κοινό με δάκρυα στα μάτια.

Αντίθετα, ο Erdogan, σε μια βουβή ομιλία σε ένα συγκρατημένο πλήθος έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα, επαίνεσε την ίδια την ψηφοφορία και όχι το αποτέλεσμα. «Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, ο νικητής αυτών των εκλογών είναι πρωτίστως η δημοκρατία», είπε. «Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε στις τοπικές εκλογές… Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Θα ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη σε μέρη όπου το έθνος μας έχει επιλέξει κάποιον άλλο», διαβεβαίωσε.

«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα», δήλωσε ο Selim Sazak, επικεφαλής της Sanda Global, μιας εταιρείας συμβούλων με έδρα την Άγκυρα που συμβούλεψε πολλές εκστρατείες κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών. «Οι ψηφοφόροι λένε στην κυβέρνηση ότι η οικονομία τους βλάπτει πραγματικά». Το μήνυμά τους, πρόσθεσε, ήταν ότι είτε ο Imamoğlu είτε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Mansur Yavaş, θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει σε παρόμοια σαρωτική νίκη για την αντιπολίτευση, εάν το CHP τους είχε επιλέξει ως υποψήφιους για την προεδρία πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία μαστίζεται από μια οικονομική κρίση που συνδέεται με τις πολιτικές του Erdogan, μια κρίση που έχει πλήξει περισσότερο τους πληθυσμούς των μεγάλων πόλεων. Μετά την επανεκλογή του ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών και διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος εισήγαγε μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας που ορισμένοι παρατηρητές θεωρούσαν απαραίτητα, αλλά που άφησαν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος σε χειρότερη θέση καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να καλπάζει.

Financial Times

Με τη σειρά τους οι Financial Times («Turkey’s big cities deliver blow to Recep Tayyip Erdoğan with wins for opposition mayors») βλέπουν στο χτεσινό αποτέλεσμα των τουρκικών δημοτικών εκλογών και την «ηχηρή» ήττα του ΑΚΡ τη σοβαρότερη εκλογική αποτυχία του πανίσχυρου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan από την άνοδό του στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες, καθώς οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης θριάμβευσαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι η ισχυρή απόδοση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου Ekrem İmamoğlu για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Κωνσταντινούπολη σηματοδότησε ένα ιδιαίτερα οδυνηρό πλήγμα στον Erdoğan, ο οποίος είχε αγωνιστεί σθεναρά για τον υποψήφιο του AKP με την ελπίδα να νικήσει τον πιο αξιόπιστο αντίπαλό του. Ένας συμφιλιωτικός Erdoğan είπε στους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα Άγκυρα ότι με το πέρας των εκλογών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη διόρθωση της οικονομίας. Υποσχέθηκε ότι οι προσπάθειές του να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό θα αποδώσουν φέτος και ότι θα δώσει προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στον περιορισμό των φιλοδοξιών των Κούρδων για αυτοδιοίκηση πέρα από τα σύνορα στη Συρία.

Ωστόσο, πολλοί είδαν την ψήφο για χιλιάδες τοπικούς άρχοντες ως δημοψήφισμα για το αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του Erdoğan, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική, όρια στην ελευθερία του λόγου και πολιτική επιρροή στο δικαστικό σώμα. «Ήταν ένα «όχι» στον Erdoğan ειδικά στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλά άλλα μέρη επίσης», δήλωσε ο Selim Koru, αναλυτής στο think-tank Tepav με έδρα την Άγκυρα.

Με τη σειρά της η Aslı Aydıntaşbaş, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ο Erdoğan «δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει σε μια αντιπολίτευση που βρίσκεται σε διάλυση». «Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας κατάφερε να νικήσει την κυβερνώσα συμμαχία, επιφέροντας τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα στην καριέρα του Erdoğan», εκτίμησε, τέλος, ο Berk Esen, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Sabancı της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας ότι ήταν η καλύτερη εμφάνιση του CHP από τις γενικές εκλογές του 1977.

Liberation

Στην Τουρκία, η αντιπολίτευση κατά του Erdogan κερδίζει ιστορική νίκη στις δημοτικές εκλογές σημειώνει η Liberation.

Η καταμέτρηση σχεδόν του 99% των ψηφοδελτίων σε εθνικό επίπεδο επιβεβαιώνει ότι η τουρκική αντιπολίτευση επέφερε στο ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP του Recep Tayyip Erdogan τη χειρότερη εκλογική ήττα των τελευταίων δύο δεκαετιών σημειώνει το δημοσίευμα με τον ως άνω τίτλο.

O Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε την ιστορική νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές, την οποία χαρακτήρισε “σημείο καμπής” για το στρατόπεδό του, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, κατέκτησε τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και σάρωσε σε πολλές άλλες πόλεις, όπως η Προύσα, μια μεγάλη βιομηχανική πόλη στα βορειοδυτικά, η οποία ήταν υπέρ του ΑΚΡ από το 2004.

Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), που αναμένεται αργότερα σήμερα, θα επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τα κύρια ενδιαφερόμενα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του τουρκικού κράτους. Μιλώντας από την έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα σε ένα καταβεβλημένο και ασυνήθιστα σιωπηλό πλήθος, ο Τούρκος Πρόεδρος υποσχέθηκε να “σεβαστεί την απόφαση του έθνους”.

Λίγο νωρίτερα, ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu, ένας έμπειρος στα μέσα ενημέρωσης πενηντάρης, ανακοίνωσε την επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, την οποία κέρδισε το 2019, χωρίς καν να περιμένει την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. “Απόψε, η δημοκρατία θα σαρώσει […] τις πλατείες, τους δρόμους, τα πανεπιστήμια, τα καφέ και τα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης”, είπε σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του που ζητωκραύγαζαν και είχαν συρρεύσει στην έδρα της πόλης κάτω από ένα κύμα κόκκινων τουρκικών σημαιών και καπνογόνων.

Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος του CHP Mansur Yavas, ο οποίος προηγούνταν αρκετά, είχε επίσης ήδη διεκδικήσει τη νίκη, λέγοντας σε ένα πανηγυρίζον πλήθος ότι “όσοι αγνοήθηκαν έστειλαν ένα σαφές μήνυμα σε αυτούς που διοικούν αυτή τη χώρα”. “Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας”, δήλωσε ο ηγέτης του CHP Ozgur Ozel.

Εκτός από τη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και προπύργιο του CHP, και την Αττάλεια, όπου οι οπαδοί της αντιπολίτευσης άρχισαν να πανηγυρίζουν τη νίκη στους δρόμους, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) σημείωσε θεαματική πρόοδο στην Ανατολία: προηγείται σε επαρχιακές πρωτεύουσες που επί μακρόν κατείχε το ΑΚΡ, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που αιφνιδίασαν τους παρατηρητές.

Ο πρόεδρος Erdogan, 70 ετών, εκ των οποίων τα 21 στην εξουσία, έριξε όλο του το βάρος στην προεκλογική εκστρατεία, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, την οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσά του, όπου ήταν δήμαρχος τη δεκαετία του 1990 και η οποία πέρασε στην αντιπολίτευση το 2019, σημειώνεται, ακολούθως. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πραγματοποιούσε τη μία καθημερινή συγκέντρωση μετά την άλλη, απολαμβάνοντας απεριόριστο τηλεοπτικό χρόνο στη δημόσια τηλεόραση, ενώ οι αντίπαλοί του το στερούνταν. Αλλά η δέσμευση του αρχηγού του κράτους, ο οποίος ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι αυτές οι εκλογές ήταν “οι τελευταίες του”, δεν ήταν αρκετή, σχολιάζεται.

Οι υποψήφιοι του ΑΚΡ διατήρησαν παρ’ όλα αυτά το προβάδισμά σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Ανατολίας (Konya, Kayseri, Erzurum) και της Μαύρης Θάλασσας (Rize, Trabzon), προπύργια του προέδρου Erdogan, ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα DEM εξασφάλισε άνετο προβάδισμα σε αρκετές μεγάλες πόλεις του “κυρίως κουρδικού νοτιοανατολικού τμήματος”, συμπεριλαμβανομένου του Diyarbakir, της “άτυπης πρωτεύουσας των Κούρδων της Τουρκίας”.

Η ήττα του AKP, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για τον Erdogan, σχολιάζεται. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα αγαπημένα πολιτικά πρόσωπα της Τουρκίας, δεν έπαψε ποτέ να εμφανίζεται ως άμεσος αντίπαλος του αρχηγού του κράτους, ο οποίος ωστόσο τον παρουσιάζει ως “δήμαρχο μερικής απασχόλησης” που αναλώνεται από τις εθνικές του φιλοδοξίες. Για πολλούς παρατηρητές, μόλις εκλεγεί, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα έχει σαφή πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2028, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Le Figaro

Τη «σημαντική πτώση» του AKP στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και την διατήρηση του ελέγχου από την αντιπολίτευση CHP των δύο «ναυαρχίδων» πόλεων, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, επισημαίνει η ανταποκρίτρια της Le Figaro, παρόλο, που ο Erdogan είχε ρίξει όλο το βάρος στην εκστρατεία για την ανάκτησή τους, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφέρεται στα πολυάριθμα ταξίδια του σε όλη τη χώρα και την ανοιχτή εκστρατεία στο πλευρό του Murat Kurum, γνωστού, κατά την ίδια, «για την έλλειψη χαρίσματος», σημειώνοντας, ότι το Σάββατο, «τον είδαμε να κάνει τρεις συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη, πριν πάει να προσευχηθεί στο τζαμί της Αγίας Σοφίας… όπως την παραμονή των τελευταίων εκλογών.»

Από την πλευρά του, ο Ekrem Imamoglu έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές του να προσεγγίσει το λαό, να ξεπεράσει τις διαιρέσεις εντός της αντιπολίτευσης, που μπορεί να απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους, να υπενθυμίσει στα πλήθη, λιγότερο ενθουσιώδη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, τα επιτεύγματά του, σε ένα πλαίσιο, όπου ο έλεγχος της εξουσίας στα Μέσα Ενημέρωσης του άφηνε λίγα περιθώρια να εκφραστεί στις μάζες.

Κατά τη γνώμη των ειδικών, η επανεκλογή του σημερινού δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, της οικονομικής καρδιάς της χώρας, θα τον εκτόξευε ήδη στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Αναφέρει, ότι και άλλες στρατηγικές πόλεις είναι δεδομένες στην αντιπολίτευση, όπως η Σμύρνη, παραδοσιακό προπύργιο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ότι το φιλοκουρδικό κόμμα DEM, από την πλευρά του, είναι ο νικητής στις μεγάλες πόλεις της νοτιοανατολικής με κουρδική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Ντιγιαρμπακίρ, της άτυπης πρωτεύουσας των Κούρδων της Τουρκίας, προσθέτοντας, ότι στην υπόλοιπη χώρα, οι υποψήφιοι του AKP παραμένουν στο προβάδισμα, όπως αναμενόταν, σε πολλές μεγάλες πόλεις στην Ανατολία (Κονιά, Καϊσέρι, Ερζερούμ) και στη Μαύρη Θάλασσα (Ρίζε, Τραπεζούντα), προπύργια του Προέδρου Erdogan.

Από την άλλη πλευρά, και αυτό θα ήταν για πρώτη φορά, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει άλλες πόλεις σε αυτές τις παραδοσιακά φιλο-AKP περιοχές, όπως η Giresun ή η Amasya και η Kastamonu στη Μαύρη Θάλασσα, σημειώνει η δ/φος, υπογραμμίζοντας, ότι εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, θα ήταν μια πραγματική καμπή στις επιλογές των ψηφοφόρων.

Παρά την πολιτική κούραση (είναι στις ένατες εκλογές σε δέκα χρόνια) και την έλλειψη ενθουσιασμού, σε ένα πλαίσιο αυταρχικής ολίσθησης και οικονομικής ύφεσης, η σημαντική συμμετοχή (76%) των ψηφοφόρων απέδειξε τελικά την επιθυμία των Τούρκων να εκφράσουν την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους, επισημαίνει η Delphine Minoui , με τον πολιτικό επιστήμονα Selin Senoçak να υποστηρίζει, ότι «ο τουρκικός λαός θεώρησε αυτές τις εκλογές ως εκδίκηση».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, τα καλά ποσοστά του νέου ισλαμικού κόμματος Yeniden Refah απεικονίζουν μια ψήφο κύρωσης, που εκφράζεται από τους συνήθεις ψηφοφόρους του κόμματος του Erdogan.

«Το AKP δεν μπόρεσε να πλησιάσει τη νέα γενιά, που μεγάλωσε σε μεγάλες πόλεις και είχε ανώτερη εκπαίδευση», παρατηρεί ο αναλυτής Ibrahim Uslu στην τηλεόραση Sözcu, για να εξηγήσει αυτές τις αλλαγές. Επιπλέον, πιστεύει, ότι «ένα μέρος των ψηφοφόρων του δεν βρίσκεται πλέον στην αυταρχική και υπερεθνικιστική στροφή του κόμματος, αρχικά επικεντρωμένη στις νεοφιλελεύθερες αξίες», αναφέρει καταλήγοντας η ανταποκρίτρια.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ανταπόκριση από την Άγκυρα, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι οι πρώτες ενδείξεις για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία δείχνουν σημαντική υποχώρηση για το κόμμα του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) να προηγείται σε εθνικό επίπεδο με 39% των ψήφων, ξεπερνώντας το AKP του Erdoğan μετά την καταμέτρηση του 30% των ψηφοδελτίων.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο εν ενεργεία δήμαρχος Ekrem İmamoğlu του CHP εμφανίστηκε έτοιμος για επανεκλογή, σηματοδοτώντας μια πιθανή ήττα για τον Erdoğan, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο.

Επισημαίνεται ότι η εκστρατεία του ΑΚΡ επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον Erdoğan, με στόχο να ανακτήσει το συμβολικό προπύργιο της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, η πιθανή νίκη του İmamoğlu υπογραμμίζει τη δυσαρέσκεια του κοινού, ιδίως εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού που φτάνει περίπου το 67%, καθιστώντας δύσκολο για πολλούς να μπορούν καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CHP δεν κερδίζει μόνο στις παράκτιες επαρχίες και τις μεγάλες πόλεις, αλλά και στις συντηρητικές περιοχές της Κεντρικής Ανατολίας, που προηγουμένως θεωρούνταν προπύργια του Erdoğan. Επιπλέον, η επιτυχία του Κόμματος Νέας Ευημερίας, του οποίου ηγείται ο Fatih Erbakan, γιος του σημαίνοντος ισλαμιστή Necmettin Erbakan, αποτελεί πρόκληση για το ΑΚΡ, ιδίως στις παραδοσιακά υποστηρικτικές περιοχές.

Ωστόσο, οι εκλογές αμαυρώθηκαν από ισχυρισμούς για χειραγώγηση, με το κουρδικό κόμμα DEM να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετέφερε χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς από το εξωτερικό για να ψηφίσουν στις κυρίως κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά. Η κυβέρνηση διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, δηλώνοντας ότι το προσωπικό ασφαλείας είχε καταγραφεί στις αντίστοιχες περιοχές για λόγους ασφαλείας.

Συνολικά, οι δημοτικές εκλογές έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, με την αντιπολίτευση να κερδίζει έδαφος και νέα κόμματα να αμφισβητούν την κυριαρχία του ΑΚΡ.

Der Spiegel

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη αναρτάται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel κάνοντας λόγο για ιστορική ήττα του Recep Tayyip Erdoğan και του ΑΚΡ του υφίστανται απώλειες στις δημοτικές εκλογές.

Η περιοχή Kasımpaşa της Κωνσταντινούπολης θεωρείτο επί μακρόν προπύργιο του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και του κόμματός του. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές απώλειες για το ΑΚΡ, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Αυτές οι δημοτικές εκλογές, που έρχονται λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές, λειτουργούν ως μια δοκιμασία για τη δημοτικότητα του Erdoğan, η οποία φαίνεται να φθίνει.

Η Κωνσταντινούπολη, ειδικότερα, έχει τεράστια σημασία, καθώς η πολιτική καριέρα του Recep Tayyip Erdoğan ξεκίνησε εδώ από τη δημαρχία. Η νίκη στην Κωνσταντινούπολη θεωρείται συχνά ως εφαλτήριο για την προεδρία και ήταν ζωτικής σημασίας να ανακτήσει το AKP την πρωτοκαθεδρία του εκεί. Ωστόσο τα αποτελέσματα για το κόμμα του Προέδρου Erdoğan ήταν απογοητευτικά και ο νυν δήμαρχος Imamoğlu ανακήρυξε τη νίκη του αφού εξασφάλισε σημαντικό προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι οικονομικές ανησυχίες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων σε αυτές τις εκλογές, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται από υψηλό πληθωρισμό και αυξανόμενη φτώχεια. Η αντιπολίτευση, ιδίως το CHP, αξιοποίησε αυτά τα ζητήματα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν τοπικό χαρακτήρα.

Ο Imamoğlu, ο οποίος θεωρείται φάρος ελπίδας για την αντιπολίτευση, είχε προηγουμένως κερδίσει την Κωνσταντινούπολη το 2019, αν και εν μέσω διαμάχης. Η επικράτησή του εκ νέου στο αξίωμα σηματοδοτεί πλέον την τρίτη σημαντική νίκη του κατά του Erdoğan, τοποθετώντας τον ως έναν φιλόδοξο διεκδικητή της προεδρίας το 2028.

Η διαφαινόμενη νίκη του CHP σε αυτές τις εκλογές είναι ιστορική, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά -εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες- που ξεπέρασε το ΑΚΡ σε εθνικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά την επιθυμία των ψηφοφόρων να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας.

Η επιβεβαίωση της νίκης της αντιπολίτευσης οδήγησε στο ξέσπασμα πανηγυρισμών στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Τα αποτελέσματα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στον Recep Tayyip Erdoğan ότι πολλοί πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την ηγεσία του, γεγονός που τον ωθεί να δεσμευτεί για αυτοκριτική και διορθωτικά μέτρα τα επόμενα χρόνια.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Έτερη ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη αναφέρεται στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, όπου το κόμμα του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan υπέστη σημαντική ήττα, με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) να προηγείται με μεγάλη διαφορά στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις και να κερδίζει ακόμη και σε ορισμένα θρησκευτικά συντηρητικά προπύργια του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ο νυν δήμαρχος Ekrem Imamoğlu από το CHP εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Κωνσταντινούπολη, τοποθετώντας τον εαυτό του ως πιθανό υποψήφιο πρόεδρο σε τέσσερα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο, οι εκλογές θεωρήθηκαν πλήγμα για τον Erdoğan, ο οποίος είχε κάνει έντονη προεκλογική εκστρατεία για τον υποψήφιο του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Erdoğan αναγνώρισε την ήττα, αλλά υποβάθμισε τη σημασία της. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και την οικονομική δυσπραγία, οδηγώντας σε νίκες των υποψηφίων της αντιπολίτευσης σε πολλές πόλεις-κλειδιά. Επιπλέον, η εμφάνιση του Κόμματος της «Νέας Ευημερίας», με επικεφαλής τον Fatih Erbakan, γιο του μέντορα του Erdoğan, αποτέλεσε πρόκληση για το ΑΚΡ, ιδίως στα προπύργιά του.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι εκλογές επισκιάστηκαν από καταγγελίες για χειραγώγηση, ιδιαίτερα σε περιοχές με κουρδική πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση επέκρινε τις πρακτικές αυτές ως αντιδημοκρατικές, γεγονός που υπονόμευσε επιβάρυνε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία.

Politico

Σύμφωνα με το Politico ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan υπέστη μεγάλο πλήγμα την Κυριακή, με τα αρχικά αποτελέσματα να δείχνουν το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας να σημειώνει νίκες στις περιφερειακές εκλογές σε όλη τη χώρα.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κράτησε ή κέρδισε τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στις εκλογές που ήταν σημαντικές μετά τη νίκη Erdogan στις προεδρικές εκλογές τον Μάιο 2023.

Επισημαίνεται η μεγάλη νίκη του CHP στην Κωνσταντινούπολη με την επανεκλογή του Ekrem Imamoğlu, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της Τουρκίας και το ένα τρίτο της οικονομίας της. Στη νικητήρια ομιλία του που εκφώνησε αργά την Κυριακή, ο Imamoğlu είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ο Imamoğlu θεωρείται μελλοντικός αμφισβητίας του Erdogan και η κατάκτηση της πόλης που εκτόξευσε τον σημερινό πρόεδρο στην εθνική προβολή, όταν κέρδισε τη δημαρχία πριν από 30 χρόνια είναι ένα συμβολικό επίτευγμα. Ο Erdogan παραδέχτηκε την ήττα και υποσχέθηκε να ακούσει το μήνυμα που έστειλαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι. «Η 31η Μαρτίου δεν είναι τέλος για εμάς, αλλά σημείο καμπής», είπε. O Erdogan είχε ορκιστεί να ανακαταλάβει την πόλη και έστειλε τουλάχιστον 17 υπουργούς της κυβέρνησης για προεκλογική εκστρατεία στην Κωνσταντινούπολη.

Το CHP κέρδισε επίσης στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, καθώς και τη Σμύρνη, την Προύσα και τα Άδανα, ωθώντας την υποστήριξή του στο 37,4% σε εθνικό επίπεδο με περισσότερο από το 90% των ψήφων καταμετρημένες.

Το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν με βάση τους ισλαμιστές έπεσε στο 35,7%, χάνοντας προπύργια των συντηρητικών όπως το Adıyaman, το Afyonkarahisar και το Zonguldak.

Ο Selin Nasi επισκέπτης συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics, είπε ότι οι εκλογές υποδηλώνουν ότι οι οικονομικοί παράγοντες είχαν κερδίσει την πολιτικής ταυτοτήτων του Erdogan. Η Τουρκία παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό εδώ και αρκετά χρόνια και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 67% ετησίως. «Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το ΑΚΡ στην κάλπη για την κρίση κόστους ζωής», είπε ο Nasi, προσθέτοντας ότι το CHP είχε επεκταθεί πέρα από τα παράκτια προπύργια του, αυξάνοντας την ψήφο του στην καρδιά της Ανατολίας. Πρόσθεσε ότι οι εκλογές όχι μόνο θα «δώσουν νέα πνοή στο CHP», αλλά και θα εδραιώσουν τη θέση του Imamoğlu. «Είναι ο μόνος πολιτικός που κατάφερε να νικήσει τον Erdogan τρεις φορές», είπε ο Nasi.

Μια νίκη στην Κωνσταντινούπολη – που ευρέως θεωρείται μικρόκοσμος της Τουρκίας – θα μπορούσε να δώσει στον Erdogan την πολιτική ώθηση και τους οικονομικούς πόρους για να προχωρήσει με τον στόχο του να τροποποιήσει το σύνταγμα για να παρατείνει τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Utku Çakırözer, βουλευτής του CHP, χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως προειδοποίηση από τους ψηφοφόρους προς το AKP του Erdogan. «Οι ψηφοφόροι έδωσαν κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση», είπε στο POLITICO, υποστηρίζοντας ότι με τεράστια υποστήριξη πίσω από την αντιπολίτευση βλέπει πλέον τις πρόωρες εκλογές ως πιο πιθανές.

Το πρώτο δημοσίευμα από την WSJ για αποχώρηση του γηραιού και «λαβωμένου» Ερντογάν από το προσκήνιο: Θέλει να ορίσει ως διάδοχο τον γαμπρό του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: