Παραιτήθηκε η κεντρική τραπεζίτρια της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν: Καταγγέλλει εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα

File Photo A handout photo made available by the Turkish Central Bank Press Office shows Turkish Central Bank Governor Hafize Gaye Erkan speaks at a press conference as she makes a presentation and answers questions during the information meeting organized to introduce the Inflation Report 2023-III, in Ankara, Turkey, 27 July 2023. EPA/Turkish Central Bank Press Office / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η Ερκάν είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από μερίδα του Τύπου για νεποτισμό, καθώς μία υπάλληλος της τράπεζας κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την τράπεζα κατόπιν απαιτήσεως του πατέρα της προέδρου. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο, από την πλευρά της, για εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα εις βάρος της.

Η πολλά υποσχόμενη τραπεζίτρια είχε κληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να εφαρμόσει νομισματική πολιτική περιορισμού της ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του πληθωρισμού που προκάλεσε η εμμονή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία με ποσοστό κοντά στο 65%, ωστόσο το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολογίζει την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση γύρω στο 130%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα, «με επικεφαλής τον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και αποφασιστικά».

Ο κ. Σιμσέκ υποστηρίζει ότι η απόφαση που έλαβε η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είναι εντελώς προσωπική και τονίζει ότι η νέα διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θα οριστεί κατόπιν εισηγήσεως του ιδίου.

Μετά από την παραίτησή της, η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν έγραψε στο X (πρώην Twitter): «Για να υπηρετήσω το κράτος και το έθνος μας, ήμουν ακούραστα στο καθήκον μου μέρα και νύχτα. Στο σημείο αυτό το οικονομικό μας πρόγραμμα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η αύξηση των αποθεματικών μας, τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες της κύριας τάσης του πληθωρισμού αποτελούν απόδειξη αυτής της επιτυχίας. Παρά όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, πρόσφατα, οργανώθηκε μια μεγάλη εκστρατεία δολοφονίας της φήμης μου. Για να μην επηρεαστεί περαιτέρω η οικογένειά μου και το αθώο παιδί μου, που δεν είναι ούτε δύο ετών, από αυτή τη διαδικασία, ζήτησα από τον Πρόεδρό μας να μου δοθεί χάρη για το καθήκον μου, το οποίο εκτελώ με τιμή από την πρώτη μέρα», είπε.

«Οφείλω ευγνωμοσύνη στον Υπουργό Οικονομικών, που με έκανε περήφανη που είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και στους συναδέλφους μου, με τους οποίους υπηρετώ στη θέση αυτή για περίπου 9 μήνες. Ο καθένας τους εργάζεται με μεγάλη αφοσίωση μέρα και νύχτα. Θερμούς χαιρετισμούς» κατέληξε.

Με πληροφορίες από Bloomberg, AΠΕ-ΜΠΕ

Ετοιμοθάνατος είπε στην αστυνομία πως ήταν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων της Ιαπωνίας επί μισό αιώνα: Ακροαριστερός διαβόητος βομβιστής της δεκαετίας του ΄70 [photos, videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: