Αυτό είναι το μείζον ερώτημα: Υπεράνω το εθνικό ή το προσωπικό συμφέρον; Αν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός θα εκτεθούν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Αννίτα Δημητρίου

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε μέρος στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Διακρίνεται με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία μέσω του ΓΤΠ, PIO, ΠτΔ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο .




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Προέχει το κομματικό, το προσωπικό ή το εθνικό και δημόσιο συμφέρον; Αυτή την άσκηση καλούνται να κάνουν όσο το δυνατό πιο σύντομα οι δύο πρώτοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που κινούνται στο χώρο της δεξιάς παράταξης, της κεντροδεξιάς ή όπως αλλιώς θέλουν να την ονομάζουν.

Χρειάζεται να βρουν συνισταμένες συνεννόησης γιατί είναι «καταδικασμένοι» να συνεργαστούν από την ώρα που αποφάσισαν και ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε δεχτός στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος.

Είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε αυτή εκπροσωπούνται οι περισσότεροι ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών μελών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Αννίτα Δημητρίου έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν φιλοδοξίες. Να έχουν ατζέντες και σχεδιασμούς για το μέλλον. Είναι πολιτικοί που ανήκουν στη νέα γενιά.

Ας δείξουν τουλάχιστον ότι λειτουργούν κατά τρόπο διαφορετικό από όσους ο κόσμος, η κοινή γνώμη , οι ψηφοφόροι αποκήρυξαν ως κατεστημένο, ως πολιτικό προσωπικό που ανήκει σε άλλες εποχές.

  • Έχουν χρόνο και οι δύο για την επόμενη κορυφαία αναμέτρηση, που είναι οι προεδρικές εκλογές του 2028, να ξεδιπλώσουν τις πολιτικές τους και να είναι σίγουροι ότι θα κριθούν από τα έργα τους, από τα στέρεα αποτυπώματα που θα αφήσουν πίσω τους, και όχι από τον άτυπο «πόλεμο» που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ποιος θα είναι από τώρα ο εκλεκτός του λαού μετά από πέντε χρόνια!

Νομιμοποιούνται δύο άφθαρτοι πολιτικοί με εξαιρετικά ψηλή δημοφιλία να «οχυρώνονται» σε αντίπαλα μετερίζια έχοντας κατά νου τον θώκο για το 2028 και να μην επιτρέπουν στους εαυτούς του να καθίσουν κάτω και να βρουν κοινούς βηματισμούς εκεί και όπου χρειάζεται για την Κυπριακή Δημοκρατία, για ένα καλύτερο αύριο;

Όταν η Πινδάρου αποφάσιζε να γίνει αποδεχτός ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είχε ξεκαθαρίσει τι σημαίνει αυτή η παρουσία; Τι θα αποφέρει στην Κυπριακή Πολιτεία; Τι χρειάζεται να γίνει και από τις δύο πλευρές για πιο αποτελεσματική και παραγωγική παρουσία στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια;

Σίγουρα απαιτείται ένας συμβιβασμός των δύο. Και όχι πόλεμος επιβολής της μιας πλευράς πάνω στην άλλη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει τι σημαίνει για τον ίδιο και την κυβέρνησή του η συμμετοχή στο ΕΛΚ; Είναι μια κυβέρνηση πολυσυλλεκτική. Υπουργοί και Υφυπουργοί είναι μέλη ή ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Κάποιοι Υπουργοί του είναι μέλη του ΔΗΚΟ άλλοι πατούν και στη βάρκα του ΔΗΚΟ και στη βάρκα της ΔΗΠΑ, άλλος παρουσιάζεται από την ΕΔΕΚ να φλερτάρει μαζί της ανκαι ανήκει στη δεξιά… Σίγουρα είναι άκρως χρήσιμες οι παρουσίες Υπουργών στις άτυπες συνεδρίες Υπουργών και τεχνοκρατών του ΕΛΚ.

Εκεί γίνεται όλη η διαβούλευση. Εκεί είναι το «μαγειρείο» των πολιτικών που προωθούνται στις συνόδους κορυφής. Είναι και οι προσωπικές επαφές που «οικοδομούνται» σε τέτοιες συνεδρίες που κάνουν πιο εύκολες τις επαφές, και την προώθηση των όποιων συνεργασιών.

Όσοι δεν ξέρουν ας ρωτήσουν τον Χάρη Γεωργιάδη πως όντας «πολιτικό ψάρι» έπεσε στα βαθιά και επιβίωσε ως Υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά την κρίση του 2013. Για να προωθηθούν παρουσίες Υπουργών θα πρέπει πρωτίστως ο Πρόεδρος να ξεκαθαρίσει τα της κυβέρνησής του ποιοι Υπουργοί θα παρίστανται στις άτυπες συνόδους του ΕΛΚ, μόνο οι συναγερμικοί ή όλοι; Σε ποιόν θα αναφέρονται; Στον ίδιο ή και στην πρόεδρο του ΔΗΣΥ;

Από τις Βρυξέλλες μαθαίνουμε ότι διαμηνύθηκε στη Λευκωσία να τα βρουν οι δύο. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει κανένα λόγο να αναμιχθεί το ΕΛΚ και αναμένει από τους δύο να αποφασίσουν πως θα λειτουργήσει αυτή η συνεργασία.

  • Η παρουσία Υπουργών περνά από την Πινδάρου, που με την απόφασή της στο πρόσφατο συνέδριο ότι το κόμμα ανήκει στην αντιπολίτευση, δεν διευκολύνει τα πράγματα.

Όμως ούτε και ο Πρόεδρος έκανε βήματα προσέγγισης ανκαι όπως πληροφορούμαστε από καλά ενημερωμένες πηγές είχε ενημερωθεί για την επιστολή της Αννίτας Δημητρίου προς το ΕΛΚ με την οποία τοποθετούσε το κόμμα της στην αντιπολίτευση, κλείνοντας κατά τον τρόπο αυτό την πόρτα στους Υπουργούς Χριστοδουλίδη να είναι παρόντες σε σημαντικές συνόδους στις οποίες συζητούνται ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο.

Η περιρρέουσα που δημιουργήθηκε από διαρροές ένθεν και ένθεν δεν αφήνει σε αυτό το στάδιο πολλά περιθώρια ελιγμών για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός αφήνοντας και τους δύο εκτεθειμένους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα όνειρα κοστίζουν ακριβά ή άρμεγε και κούρευε που λέει ο λαός: Ούτε καταστροφή έγινε, ούτε η Δευτέρα Παρουσία θα έρθει τη Δευτέρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: