Τι σημαίνει ο εκσυγχρονισμός των Apache και οι πύραυλοι Spike NLOS: Μικρό κόστος, τεράστιο επιχειρησιακό αποτέλεσμα με 19 «νυχτερίδες» για την Αεροπορία Στρατού

Η επιλογή μιας λύσης εκσυγχρονισμού από το Ισραήλ ήταν η μόνη επιλογή για την Αεροπορία Στρατού ώστε να μην φτάσουν τα AH-64+ Apache στην πλήρη απαξίωση. Πηγη: Hellasjournal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Το μεγάλο στοίχημα της αναβάθμισης των επιθετικών δυνατοτήτων της αεροπορίας στρατού περνά από τα AH-64+ Apache, ο εκσυγχρονισμός των οποίων «κλείδωσε» μαζί με τους πυραύλους Spike NLOS.

Είναι ο τύπος ελικοπτέρου με το οποίο εξοπλίστηκε ο στρατός ξηράς από το 1996 και που οδήγησε σε πλήρη αναβάθμιση του δόγματος αεροεδαφικής μάχης (σ.σ.Air Land Battle Doctrine).

Με δεδομένο ότι εν έτει 2023 η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού εξακολουθεί να διαθέτει στις τάξεις της 19 ελικόπτερα του προαναφερθέντος τύπου, παρά την έλευση των νεότερων και ικανότερων ΑΗ-64 D Longbow Apache, προκύπτει το πιεστικό ζήτημα του εκσυγχρονισμού τους καθώς, ενώ διατηρούν όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά του πλέον προηγμένου επιθετικού ελικοπτέρου στον κόσμο (σ.σ. σχεδίαση, κινητήρες, θωράκιση, κύριο οπλικό σύστημα Hellfire, πυροβόλο 30 χιλ) υφίσταται η απόλυτη ανάγκη αντικατάστασης του κύριου αισθητήρα του, καθώς βασίζεται σε τεχνολογία οπτικών του 1980.

Πρόκειται για το ηλεκτροπτικό σύστημα TADS που περιλαμβάνει θερμικό αισθητήρα εντοπισμού στόχων σε συνδυασμό με τηλεοπτική κάμερα ημέρας, αποστασιόμετρο και καταδείκτη λέιζερ.

Χάρις στο συνδυασμό αυτό το ελικόπτερο μπορεί να εντοπίζει, να καταδεικνύει και να προσβάλει τους στόχους του στο έδαφος, όπως άρματα μάχης, οχήματα και εγκαταστάσεις, αλλά και στην επιφάνεια της θάλασσας, πλοία, ελαφρά σκάφη, κ.ο.κ.

Με δεδομένες τις καταβολές του συστήματος αυτού που προέρχεται από την δεκαετία του 1980 προκύπτουν περιορισμοί τόσο στις επιδόσεις του, σε ότι αφορά αποστάσεις αποκάλυψης και διάκρισης στόχων στο πεδίο της μάχης κατά τη νύχτα ή κακές καιρικές συνθήκες (σ.σ. ομίχλη- βροχή- καπνός) που υπολείπονται σημαντικά των συστημάτων νεότερης γενιάς, όσο και στη δυνατότητα υποστήριξης και εξεύρεσης ανταλλακτικών καθότι πλέον είναι δυσεύρετα και πολύ ακριβά, ενώ η γραμμή παραγωγής έχει κλείσει.

Το AH-64+ Apache έχει πάψει προ πολλού να χρησιμοποιείται από τον κύριο χρήστη του, που είναι ο Αμερικανικός Στρατός ενώ όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς χρήστες είχαν προχωρήσει στην αναβάθμισή των ελικοπτέρων στην έκδοση Delta.

Όταν η Ελλάδα δεν ακούει…

  • Η Ελλάδα δυστυχώς δεν είχε ακολουθήσει αυτή την ενδεδειγμένη οδό παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του κατασκευαστή, με αποτέλεσμα να είναι η μοναδική χώρα – χρήστης αυτού του τύπου με ότι αυτό συνεπάγεται για την υποστήριξή του, ιδίως σ’ ότι έχει να κάνει με τα ηλεκτρονικά- ηλεκτροπτικά που αναφέραμε πιο πάνω.

Μοναδική εξαίρεση διεθνώς ήταν η περίπτωση του Ισραήλ το οποίο λόγω της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης αμυντικής βιομηχανίας που διαθέτει προχώρησε αυτόνομα στην αναβάθμιση των AH-64+ Apache της Ισραηλινής αεροπορίας. Οι Ισραηλινοί που είναι γνωστό ότι διακατέχονται από ευελιξία και ευρηματικότητα στην ανάπτυξη εγχώριων αμυντικών συστημάτων δημιούργησαν ένα «πακέτο» δυνατοτήτων γύρω από το AH-64+ Apache το οποίο εξελίχθηκε στην έκδοση Peten.

Πυρήνας αναβάθμισης ήταν η ενσωμάτωση προηγμένου ηλεκτροπτικού σκοπευτικού 3ης γενιάς, εφάμιλλο με αυτό των AH-64 D Apache το οποίο έλυσε την κύρια αδυναμία των ελικοπτέρων της αρχικής έκδοσης, αναβαθμίζοντας έτσι κατακόρυφα την μαχητική του ικανότητα, καθώς πλέον μπορεί να εντοπίζει στόχους σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, σε συνδυασμό βεβαίως με δορυφορικές επικοινωνίες, μετάδοση εικόνας και δεδομένων από UAV καθώς και ένα εντελώς νέο σύστημα αυτοπροστασίας ισραηλινής κατασκευής.

Οι Ισραηλινοί, που είναι γνωστό ότι διέπονται από ευελιξία και ευρηματικότητα στην ανάπτυξη εγχώριων αμυντικών συστημάτων, δημιούργησαν ένα «πακέτο» δυνατοτήτων γύρω από το AH-64+ Apache το οποίο εξελίχθηκε στην έκδοση Peten. Πηγη: Rafael

19 Σάρισες σε Έβρο και νησιά

Με βάση όλα τα παραπάνω η επιλογή μιας λύσης εκσυγχρονισμού από το Ισραήλ ήταν η μόνη επιλογή για την Αεροπορία Στρατού ώστε να μην φτάσουν τα AH-64+ Apache στην πλήρη απαξίωση, κάτι που πρέπει ν’ αποφευχθεί πάση θυσία καθώς έχουν όλες τις προϋποθέσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αξιώσεις στον Στρατό Ξηράς, για τουλάχιστον μλια επιπλέον 15ετία.

Ελληνική επιδίωξη είναι τα AH-64+ Apache να αναβαθμιστούν με το ισραηλινό ηλεκτροπτικό σύστημα το οποίο σε συνδυασμό με την προσθήκη των πυραύλων Spike NLOS που έχει παραγγείλει η Ελλάδα να τα καταστήσει αιχμή του δόρατος.

Χάρη στους Spike NLOS, τα ελληνικά AH-64+ Apache θα είναι τα μοναδικά στον κόσμο, εκτός φυσικά από τα ισραηλινά, τα οποία θα μπορούν να προσβάλουν στόχους στην ιδιαίτερα εντυπωσιακή απόσταση των 32 χλμ.

Με λίγα λόγια τα AH-64+ Apache της 1ης ΤΑΞΑΣ θα μπορούν να πλήξουν με θανάσιμη ακρίβεια ένα ευρύ φάσμα στόχων υψηλής αξίας στα οποία συμπεριλαμβάνονται συστήματα αεράμυνας, αποβατικές δυνάμεις, ακόμη και μονάδες επιφανείας υπό προϋποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες δυνατότητες αναζητούν εδώ και αρκετό καιρό και οι αμερικανικές δυνάμεις για τον στόλο των AH-64D Apache, με το όλο πρόγραμμα να βρίσκεται σε εξέλιξη. Και κεντρικό σημείο αναφοράς φυσικά είναι οι Spike NLOS.

Άρα το πρόγραμμα αναβάθμισης των AH-64+ Apache σε συνδυασμό με την προμήθεια των Spike NLOS όχι μόνο είναι το κατάλληλο αλλά είναι αυτό που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Στρατού Ξηράς.

Η φύση των επιχειρήσεων των επιθετικών ελικοπτέρων όπου κατά κανόνα δρουν στο σκοτάδι, λειτουργεί ως κύριος αποτρεπτικός παράγοντας για τον αντίπαλο, ενώ παρέχει ευρύ φάσμα επιθετικών και αμυντικών δυνατοτήτων στα κέντρα λήψης των επιχειρησιακών αποφάσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

TCG Anadolu, από αεροπλανοφόρο- ναυαρχίδα, πίστα απογείωσης Μη Επανδρωμένων, πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων κι ένας στόχος…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: