TCG Anadolu, από αεροπλανοφόρο- ναυαρχίδα, πίστα απογείωσης Μη Επανδρωμένων, πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων κι ένας στόχος…

Δυο τύποι Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών έχουν πάρει θέση στο κατάστρωμα του τουρκικού ελικοπτεροφόρου TCG Anadolu για να φανούν στην τελετή ένταξης που γίνεται τη Μεγάλη Δευτέρα. Πηγή εικόνας: Twitter τουρκικού υπουργείου άμυνας




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Η εικόνες που αποδεσμεύει το τουρκικό υπουργείο άμυνας με το TCG Anadolu να φέρει στο κατάστρωμα του τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Kizilelma και Bayraktar ΤΒ3, μπορεί να φανερώνουν τη σημαντική προσπάθεια που έχει κάνει η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σίγουρα όμως δεν είναι η εικόνα που θα ήθελαν να παρουσιάζουν οι Τούρκοι προς τη συμμαχία.

Το TCG Anadolu, των 231 μέτρων, πλάτους 32 και προσωπικό περίπου 1.300 ατόμων αντί των περίπου10 F-35B τώρα απαθανατίζεται με τα Μη Επανδρωμένα αεροσκάφη και με ορισμένα ελικόπτερα.

Το τουρκικό πλοίο, πιστό αντίγραφο του Ισπανικού Juan Carlos Ι, εντασσόμενο στον τουρκικό στόλο, δεν είναι αεροπλανοφόρο. Το TCG Anadolu είναι ένα ελικοπτεροφόρο- πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων.

Τη Μεγάλη Δευτέρα (για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς) ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελετή ένταξης του πλοίου στον τουρκικό στόλο ίσως βρει ξανά την ευκαιρία να επιτεθεί κατά της Δύσης, που αυτή τη στιγμή την έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ καθώς η προσπάθεια ανοικοδόμησης της νοτιοανατολικής Τουρκίας σίγουρα δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί μόνη της η Άγκυρα να διαχειριστεί.

Αλλά αυτή η επίθεση ίσως είναι το «ντέρτι» του Τούρκου προέδρου για τα F-35B τα οποία δεν θα παραλάβει αφού θέλησε να περάσει το δικό του γινάτι και να βαδίσει χέρι με χέρι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους ρωσικούς S-400.

Αν μείνουμε όμως στις εικόνες που αποδέσμευσε το τουρκικό υπουργείο άμυνας θα εστιάσουμε στο Μη Επανδρωμένο Kizilelma. Ένα UAV με το διπλό κάθετο ουραίο που είναι το μόνο που θυμίζει κάτι από F-35B.

Το Kizilelma μπορεί να έχει λάβει την θέση του για την τελετή ένταξης και την επιθεώρηση που θα κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, είναι όμως επιχειρησιακά αξιοποιήσιμο ή βρίσκεται στο deck του TCG Anadolu στην παρούσα στιγμή ως απλός «κομπάρσος»; Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ομιλούν για ένα Μη Επανδρωμένο με jet κινητήρα που βρίσκεται σε φάση δοκιμών κι όχι για ένα επιχειρησιακό UAV που είναι ικανό να επιχειρήσει είτε πάνω από ξηρά είτε στο θαλάσσιο, απαιτητικό περιβάλλον.

Αν κρίνουμε από μια άλλη εικόνα στο «τιτίβισμα» του τουρκικού υπουργείου ίσως το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Bayraktar να είναι του τύπου ΤΒ2 κι όχι το ΤΒ3 που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα φέρει αναδιπλούμενες πτέρυγες ώστε να εξοικονομείται χώρος στο «αερο-ελικοπτεροφόρο» TCG Anadolu. Άλλωστε ο Νο3 τύπος του γνωστού Bayraktar δεν έχει κάνει προς το παρόν επισήμως την εμφάνισή του.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι δυο τύπου των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών θα φέρουν κατευθυνόμενες βόμβες αλλά και πυραύλους.

Παράλληλα το TCG Anadolu είναι ικανό ως ελικοπτεροφόρο να μεταφέρει ελικόπτερα επιθετικά και μεταφορικά, γεγονός που δίνει δυνατότητα σε αεροκίνητες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε ενέργεια, υποστηριζόμενες από τα επιθετικά ελικόπτερα. Το ίδιο το πλοίο όμως απαιτεί μια σημαντική δύναμη δίπλα του για να το προστατεύει καθώς το ίδιο δεν έχει όλα εκείνα που θα «απαγόρευαν» σε μαχητικά να του επιτεθούν και μάλιστα από απόσταση.

Το προηγούμενο διάστημα είχε ξεκινήσει η ένταξη του ελικοπτεροφόρου στον τουρκικό στόλο, όμως αυτό έγινε σιωπηρά ελέω του σεισμού, χωρίς τις γνωστές νέο-οθωμανικές κορώνες από τον Τούρκο πρόεδρο ή μέλη της τουρκικής κυβέρνησης. Μένει να φανεί αν και τη Μεγάλη Δευτέρα θ’ ακολουθηθεί η ίδια πεπατημένη και δεν θα επιχειρηθεί η αναβίωση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Μόνο ο προγραμματισμός του «Ηνίοχου» που φέρνει στο FIR Αθηνών 9 χώρες φαίνεται ότι δεν αλλάζει μετά την προσπάθεια προσέγγισης Αθήνας- Άγκυρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: