Τα δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο δείχνουν προορισμό και την Καλαμάτα: Το μεταφέρουν από το ένα πλοίο στο άλλο, στη Μεσόγειο

FILE PHOTO: Fuel tankers stand at a parking lot of the Gazprom Neft MNPZ Moscow Petroleum Refinery JSC in Moscow, Russia. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Το πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει άρθρο του Julian Lee στο οποίο αναφέρεται ότι οι δια θαλάσσης μεταφορές αργού πετρελαίου της Ρωσίας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, χωρίς καμία ένδειξη ότι η επαπειλούμενη μείωση της παραγωγής του Κρεμλίνου έχει οποιαδήποτε επίδραση στη διαθέσιμη ποσότητα στη διεθνή αγορά.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων γίνεται σε τιμές κάτω του πλαφόν των 60 δολαρίων /βαρέλι.

Τίτλος: Russia’s Oil Flows Surge to New High Despite Planned Output Cut – Οι ροές πετρελαίου της Ρωσίας εκτινάσσονται σε νέο υψηλό παρά την προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής

Οι εξαγωγές της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας στο νέο υψηλό των 4,13 εκ βαρελιών την ημέρα, κατά την εβδομάδα έως τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαίου που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Ο λιγότερο ασταθής μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων εκτινάχθηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον περασμένο μήνα έως τον Ιούνιο ως απάντηση στην επιβολή από τις χώρες της G7 ανώτατου ορίου τιμής πώλησης αργού για τις εξαγωγές. Την Κυριακή, η Ρωσία ανακοίνωσε την παράταση της περικοπής μέχρι το τέλος του έτους ως μέρος μιας ευρύτερης κίνησης της ομάδας παραγωγών του ΟPEC.

Αναφέρεται επίσης ότι το ανώτατο όριο τιμής που επιβάλλεται στις πωλήσεις αργού στο εξωτερικό της Μόσχας θα παραμείνει στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο η Ρωσία εξακολουθεί να βασίζεται σε δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για να καλύψει περισσότερο από το ήμισυ του στόλου δεξαμενόπλοιων που εξάγει το πετρέλαιο της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, υποδηλώνοντας ότι μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων ρωσικού αργού, γίνεται κάτω από το πλαφόν των 60 δολ/βαρέλι.

Οι μέσες αποστολές τεσσάρων εβδομάδων προς τους Ασιάτες πελάτες της Ρωσίας συν εκείνων σε πλοία που δεν δείχνουν τελικό προορισμό, ανέκαμψαν- μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας- σε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα. Οι αποστολές αυξήθηκαν στα 3,16 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, την περίοδο έως τις 31 Μαρτίου, σε σύγκριση με 2,99 εκατομμύρια βαρέλια το προηγούμενο διάστημα.

Επισημαίνεται ότι ενώ οι όγκοι ρωσικού πετρελαίου που κατευθύνονται προς την Κίνα και την Ινδία φαίνεται να έχουν μειωθεί, η καταγραφή δείχνει ότι τα περισσότερα από τα φορτία σε πλοία χωρίς αρχικό προορισμό καταλήγουν τελικά σε αυτές τις χώρες.

Το ισοδύναμο των 555.000 βαρελιών/ημέρα ήταν σε πλοία που έδειχναν προορισμούς είτε ως Πορτ Σάιντ ή το Σουέζ στην Αίγυπτο, τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί ή αναμένεται να μεταφερθούν από το ένα πλοίο στο άλλο στα ανοιχτά του λιμανιού Yeosu της Νότιας Κορέας. Αυτά τα ταξίδια συνήθως καταλήγουν σε λιμάνια της Ινδίας ή της Κίνας.

Οι «άλλοι άγνωστοι» όγκοι, που ανέρχονται στα 634.000 βαρέλια την ημέρα, κατά τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 31 Μαρτίου, είναι εκείνοι στα δεξαμενόπλοια που δείχνουν προορισμό την Θέουτα, την Καλαμάτα ή κανέναν προορισμό.

Τα περισσότερα από αυτά τα φορτία διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ, αλλά μερικά θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Τουρκία. Ένας αυξανόμενος αριθμός μεταφέρεται από το ένα πλοίο στο άλλο στη Μεσόγειο για μετέπειτα ταξίδια στην Ασία.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας σε ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν στα 104.000 βαρέλια την ημέρα, σε ένα διάστημα 28 ημερών έως τις 31 Μαρτίου, με μοναδικό προορισμό τη Βουλγαρία.

Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν αποστολές προς την Τουρκία. Οι εξαγωγές προς την Τουρκία, τον μοναδικό εναπομείναντα πελάτη της Ρωσίας στη Μεσόγειο, αυξήθηκαν σε υψηλό πέντε εβδομάδων, κατά μέσο όρο σε 162.000 βαρέλια την ημέρα, κατά τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 31 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg – Άρθρο του Julian Lee

Η Goldman Sachs επενδύει σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα! Έχουν θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και βρίσκονται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: