«Success job» στην εμπόλεμη ζώνη του Χαρτούμ: Πολεμική Αεροπορία και Διοίκηση Ειδικού Πολέμου διέπρεψαν σε μια πολύ ζόρικη κατάσταση




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

«Success job» για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ λένε με νόημα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν εστιάσει εδώ και χρόνια στους τρόπους που θα γίνει το λεγόμενο «Βήμα Πρόσθες» για τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.

Ειδικά μετά τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από την επίθεση που δέχτηκε το τουρκικό μεταφορικό αεροσκάφος, φάνηκε πως η αεροπορική βάση, 22 χλμ από το κέντρο του Χαρτούμ, δεν ήταν τόσο φιλική. Το τουρκικό αεροσκάφος έχει καθηλωθεί έξω από το Χαρτούμ κι αυτό ίσως είναι μια απάντηση σ’ όσους έσπευσαν να σχολιάσουν, την επιτυχημένη ελληνική επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων και ξένων πολιτών.

Εκείνο που γίνεται γνωστό μέσα από στρατιωτικές πηγές είναι ότι η ελληνική ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, αεροπόροι και μηχανικοί της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, λειτούργησαν υποδειγματικά σε πλήρη επαφή με το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων, ιδίως με το τμήμα πληροφοριών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η εκμετάλλευση του παράθυρου ευκαιρίας είχε να κάνει με την συγκέντρωση των Ελλήνων στην αεροπορική βάση, την άμεση ενημέρωση του υπουργείου εξωτερικών και του υπουργείου εθνικής άμυνας και το πράσινο φως από το ΓΕΕΘΑ για την απογείωση του μεταφορικού αεροσκάφους.

Από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας που βρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, για την ελληνική επιχείρηση στο Σουδάν μεταξύ άλλων δήλωσε υπερήφανος για την υποδειγματική διαχείριση της δύσκολης αυτής κατάστασης από τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων. Παράλληλα σημείωσε ότι αποδείχτηκε πως τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι λειτουργικά.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ κι εκείνος με τη σειρά του επισήμανε ότι κάθε επιχείρηση απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό. Όλοι όσοι εργάστηκαν το έκαναν με επιμονή, σημασία στη λεπτομέρεια και σε πλήρη συνεργασία με τις σύμμαχες χώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ελληνικό σχέδιο να εκτελεστεί με απόλυτη ακρίβεια ακόμα και στους χρόνους που είχαν τεθεί. Και αυτό το αποτέλεσμα τους τιμά όλους.

Ωστόσο παρά την επιτυχία, τόσο το Γενικό Επιτελείο, όσο και το αεροπορικό γνωρίζουν πολύ καλά τις παθογένειες που υπάρχουν στο μεταφορικό στόλο.

Τα C-130H των ΗΠΑ

Η σχετικά πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για την μετέπειτα υποστήριξη των μεταφορικών C-27J Spartan είναι αυτή που προσπαθεί ν’ απογειώσει ουσιαστικά τον συγκεκριμένο στόλο.

Από την άλλη πλευρά ο «Ηρακλής» ψυχορραγεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα C-130B & C-130H και το θέμα της υποστήριξής τους δείχνουν ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Η είδηση που φτάνει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κι έχει να κάνει με την παραχώρηση δυο αμερικανικών C-130H, μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα μπορεί να χαρακτηριστεί. Και βεβαίως αυτό σύμφωνα με ασφαλείς πηγές δεν είναι μια κίνηση- «δέλεαρ» από τις ΗΠΑ για να προχωρήσει η Αθήνα στην αγορά επιπλέον μεταφορικών αεροσκαφών C-130J.

Αυτό όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές αποτελεί μια σχεδόν ειλημμένη απόφαση για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Εθνικό και Συμμαχικό επίπεδο με σύγχρονα μεταφορικά αεροσκάφη.

Το θέμα των μεταχειρισμένων C-130H λέγεται ότι πρόκειται να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και τα δυο μεταφορικά αεροσκάφη μπορεί να πετάξουν από τη μια μέρα στην άλλη προς την Ελλάδα.

Και επειδή η Ελλάδα που κάνει καιρό σχετική έρευνα αγοράς για μεταχειρισμένα C-130J έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε η αμερικανική πολεμική αεροπορία μπορεί να διαθέσει μεταχειρισμένα «Super Hercules» καθώς τα χρειάζεται ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες που έχει η ίδια ως ηγέτιδα δύναμη της Συμμαχίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Τι κρίνει την ελληνική επιχείρηση με το C-130 και τη ΔΕΠ στο Χαρτούμ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: