Στο βυθό της Νάπολης χιώτικα μάρμαρα χιλιετιών: Νέες ανακαλύψεις στη Μπάια, το βυθισμένο “Λας Βέγκας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας” [videos]

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από βίντεο που δείχνει δύτες αρχαιολόγους δίπλα σε εντυπωσιακό άγαλμα της βυθισμένης Μπάια. S creenshot via YouTube/60Minutes/https://www.youtube.com/watch?v=1rUS687L8KI




Οι αρχαιολόγοι έκαναν νέες ανακαλύψεις στις πολυτελείς βίλεςτης βυθισμένης αρχαίας πόλης της αμαρτίας και της φαυλότητας, αιώνες μετά την παρακμή και την πτώση της κάτω από τα νερά της θάλασσας.

  •  Η ρωμαϊκή πόλη Μπάια χτισμένη πάνω σε ηφαιστειακό έδαφος ήταν το μεγάλο πολυτελές θέρετρο του αρχαίου κόσμου και έχει ονομαστεί  ως το « Λας Βέγκας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Τώρα, το κάποτε κέντρο αναψυχής, σκανδάλου και παρακμής δεν είναι παρά ένας σωρός ερειπίων βυθισμένος κάτω από τον Κόλπο της Νάπολης.

Ποιο είναι το πολυτελές ρωμαϊκό θέρετρο Baia και τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι;

Κυρίως εχοντας αποκτήσει φήμη στην αρχαιότητα λόγω των ιαματικών θερμών νερών και του ήπιου κλίματος., η Μπάια θεωρήθηκε ένα από τα κορυφαία, αν όχι το αδιαμφισβήτητο θέρετρο επιλογής για τα ανώτερα κλιμάκια της ρωμαϊκής κοινωνίας. Τότε ήταν γνωστό ως Φλεγραϊκά Πεδία, παίρνοντας την ονομασία από τις καλντέρες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ήκμασε κατά τους μεταγενέστερους χρόνους  της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, αλλά παρέμεινε δημοφιλές θέρετρο σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και πέραν αυτής.

Πολλές εξέχουσες ρωμαϊκές προσωπικότητες σύχναζαν εκεί, όπως ο Πομπήιος ο Μέγας, ο Γάιος Μάριος, ο Μάρκος Τούλλιος Κικέρωνας και ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Σεπτίμος Σεβήρος.

  • Άλλοι επιφανείς Ρωμαίοι είχαν βίλες εδώ, όπως ο Ιούλιος Καίσαρος και οι αυτοκράτορες Νέρωνας και Αδριανός.

Η πόλη ήταν επίσης πλούσια σε σκάνδαλα, με τους επισκέπτες να λέγεται ότι επιδίδονταν σε ηδονιστική ακολασία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Baia, με τον Λατίνο ποιητή Sextus Propertius να την χρίζει ως «άντρο της ασέβειας και της φαυλότητς» και τον Σενέκα τον νεότερο να την αποκαλεί «δίνη πολυτέλειας» και «λιμάνι της φαυλότητας».

Ωστόσο, η πόλη θα βιώσει την παρακμή και τελικά την πτώση της. Πρώτα, λεηλατήθηκε από γερμανικές φυλές και μετά πάλι τον 8ο αιώνα μ.Χ. από τους Μουσουλμάνους.

Αλλά η τελική πτώση της πόλης αποδείχθηκε κυριολεκτική – με την έννοια ότι έπεσε κάτω από το νερό. Αυτό οφειλόταν στις κοντινές καλντέρες και τη συνολική ηφαιστειακή περιοχή , που είδε τη γη της να πέφτει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας λόγω της βραδυσεισμικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων υπήρξε σημαντική υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην πόλη.

 Η τελευταία έρευνα, που διεξήχθη από το προσωπικό του Αρχαιολογικού Πάρκου Campi Flegrei στα Λουτρά του Lacus, κατάφερε να ανακαλύψει μαρμάρινα δάπεδα σε βυθισμένη βίλα, καθώς και μια μαρμάρινη στήλη.

  •  Η στήλη είναι ξεχωριστή καθώς πιστεύεται ότι ήταν από μάρμαρο Πορτασάντα. Αυτό το πολύχρωμο υλικό, γνωστό στους Ρωμαίους ως marmor chium , εξορύσσονταν αποκλειστικά στο ελληνικό νησί της Χίου και ήταν ευρέως περιζήτητο ως ένα από τα πιο επιθυμητά και ακριβά μάρμαρα στον αρχαίο κόσμο.

Το μάρμαρο Portasanta χρησιμοποιήθηκε επίσης για ορισμένα από τα δάπεδα και χρησιμοποιήθηκε για να δώσει χρώμα στις πλάκες που βοήθησαν στη διαμόρφωση του δαπέδου αυτού του κάποτε πολυτελούς σπιτιού θέρετρου.

Σήμερα τα αρχαία ερείπια της Μπάια μπορεί να τα επισκεφθεί κανείς σε ένα από τα λίγα υποβρύχια αρχαιολογικά πάρκα του κόσμου.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν γκρεμισμένα κτίρια και εκπληκτικά διατηρημένα αγάλματα μέσα από βάρκες με γυάλινους πυθμένες ή να κάνουν καταδύσεις.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: