Βρέθηκε στην Αραβική Θάλασσα η χαμένη Ατλαντίδα της Ινδίας: Η μυθική πόλη Dwarka πρωτεύουσα του Λόρδου Κρίσνα [videos]

Στιγμιότυπο από καταδύσεις για την εξερεύνηση της Dwarka στην Ινδία Screen Shot via YouTube BBC Reel




Η Dwarka, μια πόλη με μυθική και ιστορική σημασία, κατέχει μια μοναδική θέση ανάμεσα στα επτά ιερά προσκυνηματικά κέντρα της Ινδίας.

Η εξέχουσα θέση του έγκειται στη συσχέτισή του με το αρχαίο βασίλειο του Κρίσνα, όπως περιγράφεται στο έπος Mahabharata.

Σύμφωνα με τους θρύλους, η Dwarka ήταν η πρωτεύουσα που κυβερνούσε ο Λόρδος Κρίσνα κατά τη διάρκεια της επίγειας βασιλείας του. Ωστόσο, με τον θάνατό του, η πόλη είχε μια αξιοσημείωτη μοίρα, καθώς λέγεται ότι βυθίστηκε κάτω από την Αραβική Θάλασσα.

Oι σύγχρονοι αρχαιολόγοι έχουν ξεκινήσει μια αναζήτηση για να ξετυλίξουν τα μυστήρια γύρω από την ύπαρξη του Dwarka. Οι προσπάθειές τους τους οδήγησαν στην ακτή της σημερινής Dwarka, όπου ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν συναρπαστικά στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη του χαμένου βασιλείου.

Μέσα από υποβρύχιες ανασκαφές και εξερευνήσεις, οι ερευνητές εργάζονται ένθερμα για να κατανοήσουν τα γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον βυθισμό αυτής της κάποτε ένδοξης πόλης.

Καθώς οι μελετητές εμβαθύνουν στο αινιγματικό παρελθόν της Dwarka, ελπίζουν να ρίξουν φως στις συνθήκες που οδήγησαν αυτή τη θρυλική πόλη στα βάθη της Αραβικής Θάλασσας, παρέχοντάς μας ανεκτίμητες γνώσεις για μια περασμένη εποχή και την πλούσια πολιτιστική ταπετσαρία της Ινδίας.

Οι ιερές γραφές αποκαλύπτουν

Σύμφωνα με την ιερή γραφή του Srimad Bhagavatam, η πόλη Dwaraka χτίστηκε ως απάντηση στον Jarasandha, τον άρχοντα της Magadha, ο οποίος επιτέθηκε συνεχώς στον Mathura. Για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις στη φυλή του, ο Λόρδος Κρίσνα αποφάσισε να ιδρύσει μια ξεχωριστή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας. Ο μεγάλος αρχιτέκτονας Vishwakarma έδωσε ζωή σε αυτή την ιδέα.

Η Dwarka χτίστηκε από τον Krishna κοντά σε ένα μέρος που ονομάζεται Kushasthali, σύμφωνα με αρχαία κείμενα. Η πόλη αναδείχθηκε γρήγορα και έγινε ο ασταμάτητος άξονας της αποστολής του Λόρδου Κρίσνα, στεγάζοντας χιλιάδες σε περίπου 900 παλάτια. Η πόλη ήταν πολύ οχυρωμένη και μπορούσε να φτάσει κανείς μόνο με πλοίο. Η χαμένη πόλη Dwarka έγινε γρήγορα σημείο συζήτησης σε όλο τον κόσμο, εμπνέοντας δέος και θαύμα.

Σύμφωνα με την 23η και την 34η στροφή του Μαχαμπαράτα, η πόλη πλημμύρισε και βυθίστηκε από την Αραβική Θάλασσα την ίδια μέρα που ο Κρίσνα έφυγε από τη Γη για να ενταχθεί στον πνευματικό κόσμο μετά από 125 χρόνια, και αυτό είναι όταν ξεκίνησε η εποχή του Κάλι. Η θεότητα του ωκεανού ανέκτησε τη γη, βυθίζοντας τη χαμένη πόλη Dwarka, αλλά γλιτώνοντας το παλάτι του Λόρδου Κρίσνα.

Λέγεται επίσης ότι η χαμένη πόλη Dwarka δέχτηκε επίθεση από Vimana, μια ιπτάμενη μηχανή. Η περιγραφή του αγώνα κεντρίζει το ενδιαφέρον των αρχαίων εξωγήινων θεωριών, καθώς φαίνεται να υπονοεί ότι πολεμήθηκε με εξελιγμένη τεχνολογία και ισχυρά όπλα, πιθανώς ακόμη και από τροχιά. Το διαστημόπλοιο εξαπέλυσε μια επίθεση στην πόλη χρησιμοποιώντας ενεργειακά όπλα, τα οποία έμοιαζαν με κεραυνό στους θεατές, και ήταν τόσο καταστροφικό που μεγάλο μέρος της πόλης ήταν ερείπια μετά την επίθεση.

Μέχρι πρόσφατα, η παρουσία του Dwarka ήταν μόνο θέμα φολκλόρ. Μήπως ο Λόρδος Κρίσνα και ο εναέριος αγώνας του ήταν κάτι περισσότερο από ένας θρύλος τώρα που τα λείψανα ανακαλύφθηκαν υποβρύχια και με πολλά σημάδια που δείχνουν ότι πρόκειται για τον περίφημο Dwarka, τον τόπο κατοικίας του Λόρδου Κρίσνα;

Η αναζήτηση για το βυθισμένο βασίλειο

Οι αρχικές ανασκαφές ξεκίνησαν πριν από περίπου 100 χρόνια, τη δεκαετία του 1930, γύρω από το νησί Bet Dwarka, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της σύγχρονης Dwarka στην περιοχή Jamnagar του Γκουτζαράτ. Περισσότερες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960, αλλά δεν προέκυψαν οριστικά αποτελέσματα. Το 1979, η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ινδίας διεξήγαγε άλλη μια ανασκαφή, κατά την οποία ο ανασκαφέας ανακάλυψε κεραμική που χρονολογείται από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κτίριο που φαινόταν να είναι ένα οχυρωμένο θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να χτίστηκαν τα τείχη της αρχαίας πόλης κατά μήκος των όχθες του ποταμού μεταξύ 1983 και 1990. Από το σημείο ανακαλύφθηκαν περισσότερες από 500 αντίκες. Ορισμένα δείγματα και στοιχεία ημερομηνίας καθιερώνουν έντονα την πολιτιστική διαδοχή του 2000. Ανακαλύφθηκαν λίθοι, πυλώνες και συστήματα άρδευσης, αν και η πραγματική ημερομηνία αυτών των ανακαλύψεων εξακολουθεί να αμφισβητείται.

Σύμφωνα με τον Δρ Rajiv Nigam, πρώην επικεφαλής επιστήμονα-CSIR-NIO, η διαδικασία της υποβρύχιας εξερεύνησης ξεκίνησε με ανασκαφές κοντά στον σημερινό ναό Dwarkadhish (Συμβούλιο Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας- Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας). Ο ναός χτίστηκε κατά τον 13ο και 15ο αιώνα π.Χ. Ο Δρ SR Rao, ένας γνωστός Ινδός αρχαιολόγος, διεξήγαγε μια υπεράκτια έρευνα για να αναζητήσει σημάδια της βυθισμένης μητρόπολης και διενεργήθηκε πλήρης ανασκαφή το 2007. Εξήγησε ότι η θέση του Dwarka στο δυτικότερο άκρο της Ινδίας, στη σύγχρονη -ημέρα Γκουτζαράτ, αντιστοιχεί σε ένα που δίνεται στη γραπτή βιβλιογραφία.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα

Σύμφωνα με μια θεωρία, η χαμένη πόλη Dwarka χτίστηκε σε ανακτημένη γη πριν από περίπου 3500 χρόνια και πνίγηκε στο νερό όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή έχει ανέβει και μειωθεί πολλές φορές πριν φτάσει στα σημερινά της επίπεδα το 1000 μ.Χ. Αυτές οι μεταβαλλόμενες στάθμες της θάλασσας θα μπορούσαν να προκληθούν από οτιδήποτε, από γεωλογικές διαταραχές έως διάβρωση των ακτών.

Ένας μεγάλος αριθμός άγκυρων ανακαλύφθηκε σε αυτήν την τοποθεσία, υποδεικνύοντας ότι η Dwarka ήταν ένα ιστορικό λιμάνι και πρέπει να έπαιξε ρόλο στις εμπορικές επαφές μεταξύ ινδικών και αραβικών περιοχών από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, και η περιοχή του λιμανιού χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για αγκυροβόληση σκαφών. 

Η λέξη «Dwarka» σημαίνει «πύλη» ή «πόρτα» στα σανσκριτικά, υπονοώντας ότι αυτή η αρχαία πόλη-λιμάνι μπορεί να χρησίμευε ως σημείο πρόσβασης για ξένους ναυτικούς που έρχονταν στην Ινδία. Οι αρχαιολόγοι ετοιμάζουν τώρα μια υποβρύχια ανασκαφή για να κυνηγήσουν τα θεμέλια των τειχών της αρχαίας πόλης.

Με πληροφορίες από ancient-origins και savaari.com

SOS Μεσόγειος: Πυρκαγιές, πλημμύρες, παραλίες που τις τρώει η θάλασσα- Ο αγαπημένος τόπος διακοπών βογγάει από την κλιματική κρίση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: