Στο ύστατο αυτό σημείο έχει φτάσει η Αμερική; Να ξαναδεί τον «πόλεμο λάσπης» μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν; Ή θα μας εκπλήξει η υπερδύναμη;

epa10593485 US President Joe Biden (C-R) and First Lady Jill Biden (R) welcome South Korean President Yoon Suk Yeol (C-L) and his wife Kim Keon Hee (L) to the North Portico of the White House for their state dinner in Washington, DC, USA, 26 April 2023. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Ενώ είχε φροντίσει ο μηχανισμός του Λευκού Οίκου να δημοσιοποιήσει βήμα-βήμα την πρόθεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει ξανά την αμερικανική Προεδρία, τα αισθήματα της έκπληξης και της απογοήτευσης μπορούσε να τα διακρίνει κανείς διά γυμνού οφθαλμού.

Βέβαια, όχι όση απογοήτευση προκάλεσε η αναγγελία της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, έχει μεγάλη σημασία ότι οι μετρήσεις έδειξαν αυτή την αρνητικότητα προς τις δυο υποψηφιότητες.

Το βασικό ερώτημα είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι άνθρωποι; Ολόκληρη Αμερική μόνο αυτό έχει να δείξει;

Δύο ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι στο μυαλό των περισσότερων πολιτών δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο, πέραν της όποιας «σοφίας» τους απέμεινε για να την εκφράζουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, άντε και μέσω κάποιων μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), τα οποία είναι ένα ζήτημα αν θα προσφέρουν τον πολύτιμο χώρο τους στους κ. Μπάιντεν και Τραμπ.

  • Είναι πραγματικά τραγική η εικόνα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Δύο κόμματα παραλυμένα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό χωρίς ίχνος τρίτης δύναμης, η οποία θα μπορούσε να σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Είναι κόμματα αρτηριοσκληρωτικά, τα οποία έχουν στερέψει από ιδέες.

Έχουν πραγματικά μείνει στο παρελθόν σε μία χώρα διχασμένη στα δύο με το μίσος να αυξάνεται κάθε μέρα που μετρά. Και ας μην ξερχνάμε, ότι οι οπαδοί του ενός κόμματος, διαθέτουν εκατομμύρια οπλα, τα οποία αγόρασαν νόμιμα. Όλοι αυτοί γέννησαν τους εισβολείς στο Καπιτώλιο, στο ναό της αμερικανικής Δημοκρατίας, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Ούτε τα «καθώς πρέπει» ΜΜΕ κρύβουν το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η υπερδύναμη εάν οι κ. Μπάιντεν και Τραμπ, κερδίσουν τις προεδρικές υποψηφιότητες των κομμάτων τους.

Και το πρόβλημα αυτό αφορά την υγεία και των δύο, έστω και αν ο πρώην Πρόεδρος, δείχνει πιο ισχυρός από τον νυν πρόεδρο στην όψη. Διότι και ο κ. Τραμπ ταλαιπωρείται με θέματα υγείας, τα οποία βεβαίως κρύβει, όπως όλα τα υπόλοιπα θέματα που τον αφορούν.

Οι πολίτες αναρωτιούνται αν όποιος εκ των δύο εκλεγεί, στην περίπτωση πάντα που θα κερδίσουν τους υπόλοιπους υποψήφιους των κομμάτων τους, που σίγουρα θα εμφανιστούν. Στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήδη έχουν δηλώσει την πρόθεση τους μερικοί υποψήφιοι. Αλλά στο Δημοκρατικό προκάλεσε ένα μούδιασμα η αναγγελία του κ. Μπάιντεν.

Αρκετοί πιστεύουν ότι κάποιοι θα παρουσιαστούν και θα διεκδικήσουν το χρίσμα, όχι τόσο επειδή πιστεύουν πως θα νικήσουν τον κ. Μπάιντεν, αλλά για να δηλώσουν παρουσία για την άλλη τετραετία, που θα μπορούσε να αποδειχθεί περιπετειώδης.

Η νίκη του ενός εκ των δύο, στις προεδρικές εκλογές του 2024, του κ. Μπάιντεν ή του κ. Τραμπ, θα προκαλέσει αναταράξεις στην Αμερική, άρα και στον υπόλοιπο κόσμο. Η ανθρωπότητα απαιτεί ηγέτες οι οποίοι θα ηγηθούν της νέας εποχής, που περιλαμβάνει, ίσως, και μία παντοδυναμία της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, αν π.χ. εκλεγεί ο κ. Τραμπ, πως θα αντιμετωπίσει τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν; Μα όπως φαντάζεστε… Θα σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα προκαλέσει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του ΝΑΤΟ. Αν εκλεγεί ο κ. Μπάιντεν, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν θα έχει την ανθρώπινη δύναμη και την ισχύ για να επιβληθεί.

Σίγουρα η Αμερική μπορεί για το καλύτερο. Αλλά αποδεικνύεται πως καταφέρνει και το χειρότερο. Στις περιπτώσεις αυτές, οι αναλυτές κρίνουν την πορεία της χώρας από τα στελέχη που πλαισιώνουν τους προέδρους. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αυτή η έλλειψη “μυαλών” προκαλεί μεγάλη ανησυχία…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Έχει σχέσεις με τη Μόσχα; Ο Μυλωνάκης έχει δίκιο; Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν φλερτάρει (μόνο) με τους ψεκασμένους ναζί της Χ.Α.: Έτοιμος να τους αρραβωνιαστεί είναι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: