Σπάνια συνάντηση στο Πεκίνο των ΥΠΕΞ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας: Υπέγραψαν κοινή δήλωση για αποκατάσταση των σχέσεών τους

A handout photo made available by Iranian foreign ministry office shows Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdoulahian (R) meeting with his Saudi counterpart Prince Faisal bin Farhan Al Saud (L) in Beijing, China, 06 April 2023. EPA, IRANIAN FOREIGN MINISTRY




Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, αντίστοιχα ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, διεξάγουν συνομιλίες σήμερα στο Πεκίνο, στο πλαίσιο σπάνιας συνάντησης αυτού του επιπέδου.

H συνάντηση γίνεται με φόντο την ιστορική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δυο μεγάλων αντιπάλων στη Μέση Ανατολή, μεταδίδουν επίσημα μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη και στο Ριάντ.

Τον Μάρτιο, η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, που είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2016,ανακοίνωσαν πως τις αποκαθιστούν, έπειτα από συνομιλίες στην Κίνα με τη μεσολάβηση του Πεκίνου.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία θα ξανανοίξουν τις πρεσβείες τους εντός της δίμηνης προθεσμίας που ορίζεται σε συμφωνία που διευκόλυνε η Κίνα τον Μάρτιο, αναφέρεται σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες σήμερα.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσουν τον συντονισμό για να εξετάσουν τρόπους επέκτασης της συνεργασίας τους, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης των πτήσεων και των διμερών επισκέψεων, επιπροσθέτως της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για πολίτες, προσθέτουν στην δήλωσή τους.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα / Τεχεράνη, Ιράν

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαγνώσθηκε με λευχαιμία: Εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: