Πώς ο Ταγίπ Ερντογάν διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία: Αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με το παρελθόν, ποντάρει στους μετανάστες

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά τον τουρκικό όχλο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Reiner Burger με τίτλο «Υπόγεια, αλλά εντατικά» και υπότιτλο «Πώς ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία» αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Στις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία το αποτέλεσμα μπορεί να είναι οριακό για τον Ταγίπ Ερντογάν, Recep Tayyip Erdogan και το ισλαμικό-συντηρητικό κόμμα του ΑΚΡ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο αντίπαλός του, Kemal Kilicdaroglu, από το σοσιαλδημοκρατικό CHP, συγκεντρώνει ποσοστά αντίστοιχα με αυτά του Erdogan, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, πρώτα ως Πρωθυπουργός και από το 2014 ως Πρόεδρος.

Όσο πιο μεγάλη θα είναι η μάχη, τόσο πιο σημαντικές θα αποδειχθούν οι ψήφοι των Τούρκων του εξωτερικού. Στη Γερμανία ζει μια πολύ μεγάλη τουρκική κοινότητα 1,4 εκ. ανθρώπων με δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες εκλογές.

Κατά το παρελθόν, ο Erdogan απέδιδε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την ομάδα ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οργανώνοντας μαζικού χαρακτήρα εκδηλώσεις στη Γερμανία (…)

Στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, ο Erdogan δεν γεμίζει αίθουσες στη Γερμανία. Ακόμα κι αν θα το ήθελε, δεν θα μπορούσε πλέον να το κάνει.

Γιατί στο μεταξύ δεν επιτρέπονται στη Γερμανία χωρίς ρητή άδεια οι εμφανίσεις πολιτικών από το εξωτερικό τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από εκλογές ή ψηφοφορίες στις χώρες τους -διάταξη που θεσπίστηκε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μετά την επιθετική προεκλογική εκστρατεία πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία το 2017.

Παρ’ όλα αυτά, η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία για τις τουρκικές εκλογές θα είναι και πάλι έντονη. «Εξαιτίας των περιορισμών, το ΑΚΡ αναγκάστηκε να μεταβάλει τη στρατηγική του», δηλώνει ο ερευνητής θεμάτων Τουρκίας Burak Copur, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης στην πόλη Essen.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται πλέον μακριά από την προσοχή της γερμανικής κοινής γνώμης. Ο πολιτικός επιστήμονας Copur λέει ότι λαμβάνει συχνά χώρα σε τζαμιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ραμαζάνι, αλλά και των εκδηλώσεων που οργανώνονται από τους λομπίστες του AKP, όπως η UID. «Εκεί προωθείται αθόρυβα η συνέχιση του δικτατορικού καθεστώτος στην Τουρκία» (…)

Το ΑΚΡ διεξάγει προεκλογική εκστρατεία και στη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία. Στα μέσα Μαρτίου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Cavusoglu) συμμετείχε σε δείπνο Ιφτάρ στη Βιέννη.

Ο Cavusoglu επιφύλαξε μια ιδιαίτερη έκπληξη στους περίπου 1.000 προσκεκλημένους: Έκανε βιντεοκλήση στον Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος ζήτησε σε πραγματικό χρόνο τη στήριξή τους στις επικείμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Reiner Burger

Το περιοδικό Economist «παρεμβαίνει» στις εκλογές: «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story»… Αλλά ο πρωθυπουργός μπορεί να μην λάβει πολλά εύσημα για αυτό, γράφει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: