Πολιτική αντιπαράθεση εξ’ αντανακλάσεως για τα 850 κιλά κοκαΐνης σε πλοίο της Laskaridis Shipping: Η δήθεν εμπλοκή της Μαρέβα Γκραμπόφσκι και η εκ των υστέρων συγγνώμη

Φωτογραφία από βίντεο της ιταλικής ακτοφυλακής.




Δημοσιεύματα που πυροδοτούν ήδη πολιτική αντιπαράθεση ακολούθησαν την γνωστοποίηση της είδησης ότι οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν στη Βενετία κοκαΐνη συνολικού βάρους 850 κιλών και αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ κρυμμένη σε πλοίο της Laskaridis Shipping.

Την είδηση δημοσίευσε η έγκυρη περι τα ναυτιλιακά ιστοσελία TradeWinds. Και σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, πλάνα από ελικόπτερο έδειξαν έναν αριθμό πλοίων του ιταλικού τελωνείου (Guardia di Finanza) να περιβάλλουν το ελληνόκτητο Atlas (κατασκευής 2012).

Στη συνέχεια αξιωματούχοι μελέτησαν τα σχέδια του πλοίου που φέρει σημαία Λιβερίας και εν τέλει εστάλησαν δύτες για να επιθεωρήσουν το κύτος του.

Εκεί εντοπίστηκαν σε δεσμίδες τυλιγμένες με μαύρο πλαστικό οι ποσότητες των ναρκωτικών οι οποίες ανακτήθηκαν και απομακρύνθηκαν με ταχύπλοο. Οι ιταλικές αρχές (Guardia di Finanza) ανέφεραν ότι βρέθηκαν συνολικά 570 δέματα, βάρους 850 κιλών. Χρειάστηκαν αρκετές έρευνες για την εύρεση των ναρκωτικών, οι οποίες ξεκίνησαν από την Τρίτη ενώ το σκάφος υποβλήθηκε χθες Πέμπτη σε περαιτέρω ελέγχους.

Κανένας από τους ναυτικούς που επέβαιναν στο πλοίο δεν έχει μέχρι στιγμής συλληφθεί.

Συνεργαζόμαστε με τις ιταλικές αρχές, λέει η πλοιοκτήτρια

Στις έρευνες των αρχών θα συμβάλλει η εταιρεία Laskaridis Shipping μετά τον εντοπισμό ύποπτου προιόντος λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) σε πλοίο της εταιρείας στην Ιταλία.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

«Η εταιρεία Laskaridis Shipping, εμπορικός διαχειριστής του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ATLAS (IMO: 9642368), συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ιταλία, μετά την ανακάλυψη ύποπτου λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή.

 

FILE PHOTO: Ο Πάνος Λασκαρίδης σε ομιλία του στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες. Το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023. Το λαθρεμπόριο εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Βενετίας. Έκτοτε το πλοίο προχώρησε στον ελλιμενισμό, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι εμπορικές εργασίες για την εκφόρτωση εξελίσσονται ομαλά».

Η «εμπλοκή» της Μαρέβας Μητσοτάκη

Με τη γνωστοποίηση της είδησης, δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο (Documento) αποπειράθηκαν να συνδέσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πάνου Λασκαρίδη με την πρώην εταιρία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη,  Zeus + Dione προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίωση της οποίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η σύζυγος του πρωυυπουργού θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η ανακοίνωση της ΝΔ: «Οι γνωστοί λασπολόγοι και ψεύτες, δίνουν «ρέστα» ενόψει εκλογών κι επιχειρούν για άλλη μια φορά να εμπλέξουν τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, με πρόσωπα και υποθέσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μαζί τους. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη έχουν ή είχαν κάποια σχέση, επαγγελματική ή άλλη, τώρα ή στο παρελθόν, με τον κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται κάποια στιγμή να μιλά με υβριστικά λόγια για τον Πρωθυπουργό. Για όσα ψευδή γράφονται η κα Γκραμπόφκσι- Μητσοτάκη θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών».

Mετά την ανακοίνωση της ΝΔ, στον ιστότοπο του Documento σημοσιεύθηκε η εξής διατύπωση εν είδει επανόρθωσης: Από παραδρομή αναγράφηκε στην πρώτη ανάρτηση ότι ο Πάνος Λασκαρίδης «είναι συνέταιρος της Μαρέβα Γκραμπόφσκι». ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ είναι ότι εταιρεία Velvet Success που ανήκει στην οικογένεια Λασκαρίδη και φαίνεται να δραστηριοποιείται από τον Θανάση και όχι από τον Παναγιώτη Λασκαρίδη χρηματοδότησε την εταιρεία Zeus & Dione η οποία τότε ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι.

Με πληροφορίες από TradesWinds, Ναυτικά Χρονικά, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η περίπτωση του Γιάγκου Πεσμαζόγλου: Οι διώξεις της προδοτικής Χούντας εναντίον των Ελλήνων πανεπιστημιακών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: