Παραμύθι του Κρεμλίνου η στράτευση του υιού Πεσκόφ στην Wagner: Ποιά Ουκρανία; Έτρεχε σαν τρελός στη Μόσχα με τo Tesla του …[videos]

Σκηνή από βίντεο που προβλήθηκε στην ρωσική τηλεόραση και υποτίθεται ότι δείχνει τον γιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου στην πρώτη γραμμή… Screenshot via YouTube/RussianMediaMonitor/




Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρουσιάσει τα παιδιά της ρωσικής ελίτ ως ισότιμους συμμετέχοντες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας δίπλα σε απλούς στρατιώτες έχουν αποτύχει, σύμφωνα με ειδικούς και πρώην αξιωματούχους που μίλησαν στους The Moscow Times. 

Αντίθετα, αυτές οι προσπάθειες έχουν πυροδοτήσει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις, υποστηρίζουν.

Το περασμένο Σάββατο, ο αρχηγός της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε ότι ο Νικολάι Πεσκόφ, ο γιος του μακροχρόνιου εκπροσώπου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, βρισκόταν «μέχρι τα γόνατα στη λάσπη και τα σκατά» στο πεδίο της μάχης μαζί με τους μισθοφόρους του για σχεδόν έξι μήνες.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αυτό που είπε ο Πριγκόζιν λίγες μέρες αργότερα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα κενά και οι αντιφάσεις στην ιστορία της υποτιθέμενης θητείας του Πεσκόφ Τζούνιορ στην μισθοφορική οργάνωση Wagner μετατρέπεται σε  μπούμερανγκ για το Κρεμλίνο καθώς προσπαθεί να παρακινήσει τους απλούς Ρώσους να στρατευτούν για να πολεμήσουν ενόψει της αναμενόμενης εαρινής ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας και πρώην λογογράφος του Πούτιν, είπε ότι η αποκάλυψη αυτή την εβδομάδα ότι ο γιος ενός ανώτερου αξιωματούχου του Κρεμλίνου έχει πολεμήσει στην Ουκρανία δεν ήταν τυχαία.

Ένα από τα κύρια παράπονα των Ρώσων εναντίον του καθεστώτος είναι η τάση του να μεταφέρει τις αρνητικές συνέπειες των αποφάσεών του στο κοινό, ενώ κρατάει για λογαριασμό του τα οφέλη, είπε ο Γκαλιάμοφ στους The Moscow Times.

«Σε κατάσταση πολέμου, αυτή η αδικία γίνεται αντιληπτή ιδιαίτερα έντονα, επειδή δεν αφορά τα οικονομικά έσοδα, αλλά την ίδια τη ζωή», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό το Κρεμλίνο ξεκίνησε ένα πρότζεκτ στο οποίο μέλη της ελίτ πηγαίνουν στο μέτωπο και εμφανίζονται εκεί ως «συμμετέχοντες » στον πόλεμο.

Δεκατέσσερις μήνες πολέμου έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις της Ρωσίας σε μεγάλο βαθμό, λένε οι ειδικοί, και η αναμενόμενη αντεπίθεση από το Κίεβο έχει κάνει  επιτακτική την ανάγκη της Μόσχας να ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων της.

Την ίδια στιγμή, το αφήγημα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο – και οι διαφημιστικές προσπάθειες – απέτυχαν να αναγκάσουν μάζες Ρώσων ανδρών να ενταχθούν στον στρατό.

  • Η είδηση ​​της στράτευσης του Πεσκόφ Τζούνιορ στην Ουκρανία ήταν προφανώς μέρος των προσπαθειών του Κρεμλίνου να ενισχύσει την επιστράτευση.

Καμιά όρεξη για πόλεμο… Η τηλεφωνική φάρσα

Αλλά ο 33χρονος Νικολάι Πεσκόφ, ο οποίος πέρασε αρκετά χρόνια στα νιάτα του  Λονδίνου και αργότερα εργάστηκε ως ανταποκριτής για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό – μηχανισμό προπαγάνδας του  Κρεμλίνου RT, είχε γίνει στόχος τηλεφωνικής φάρσας τον περασμένο Σεπτέμβριο στην διάρκεια της οποίας φαινόταν απρόθυμος να πάει στο στρατό.

  • Στην τηλεφωνική συνομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube, ένας συνεργάτης του φυλακισμένου ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι παρουσιάστηκε στον Νικολάι Πεσκόφ ως στρατολόγος.

Ο Πεσκόφ Τζούνιορ απέρριψε το αίτημα του καλούντος να εμφανιστεί στο γραφείο στρατολόγησης, υποσχόμενος ότι θα «λύσει το ζήτημα σε άλλο επίπεδο», πιθανώς υπαινισσόμενος τον έχοντα επιρροή πατέρα του.

 

  • Ο φαρσέρ τηλεφώνησε επίσης στον Αλεξέι Μισούστιν, τον γιο του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος είπε ότι σπούδαζε στο πανεπιστήμιο και «δεν είχε καμία επιθυμία να πολεμήσει ακόμα».

Μετά τη δήλωση του Πριγκόζιν αυτή την εβδομάδα, ο Πεσκόφ Τζούνιορ είπε στην ταμπλόιντ εφημερίδα – επίσης προπαγανδιστή του Κρεμλίνου –  Komsomolskaya Pravda,  ότι είχε ήδη σχεδιάσει να ενταχθεί στην Wagner την ημέρα της τηλεφωνικής φάρσας.

“Ένιωθα ότι ήταν καθήκον μου. Δεν μπορούσα να κάτσω στο περιθώριο και να παρακολουθώ φίλους και άλλους ανθρώπους να πηγαίνουν εκεί”, είπε, ισχυριζόμενος ότι “έκανε ένα κατόρθωμα” και μάλιστα κέρδισε ένα μετάλλιο για ανδρεία.

 

Tο στημένο σκηνικό προβάλλεται δεόντως στα media του Κρεμλίνου

Οι Ρώσοι κρατικοί προπαγανδιστές έσπευσαν να ασχοληθούν με την ιστορία της υποτιθέμενης στρατιωτικής θητείας του Πεσκόφ Τζούνιορ.

Η αρχισυντάκτρια του RT Μαργαρίτα Σιμονιάν είπε ότι γνώριζε για την θητεία του Πεσκόφ Τζούνιορ στην Wagner εδώ και πολύ καιρό, καθώς ο πατέρας του τής είχε μιλήσει προσωπικά γι’ αυτό κατά τη διάρκεια ενός φιλικού δείπνου, αλλά ζήτησε να μην δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες. Αλλά στη δήλωσή της, αναφέρθηκε στον Πεσκόφ Τζούνιορ ως «Σάσα», σημείωσε ένας Ρώσος δημοσιογράφος του BBC – υπενθυμίζοντας ότι ο γιός το Πεσκόφ λέγεται Νικολάι…

Και ο Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, παρουσιαστής του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Rossiya-1, δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Πεσκόφ Τζούνιορ στο μέτωπο του πολέμου η οποία φέρεται να κινηματογραφήθηκε κατά τη διάρκεια ενός χειμερινού ταξιδιού στην πρώτη γραμμή.

«Το όνομά του εμφανίστηκε πρόσφατα, πολεμά με την Wagner, έχει γίνει πολύ διάσημος. Αλλά τι άλλη επιλογή έχει; Είναι εγγονός ενός θρυλικού στρατάρχη, γιος ενός διάσημου ρωσικού κρατικού αξιωματούχου. Αυτός είναι ο Νικολάι Ντμίτριεβιτς Πεσκόφ», είπε ο Σολόβιοφ.

 

 

Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, ο Πεσκόφ Τζούνιορ πέρασε σχεδόν έξι μήνες πολεμώντας στην Ουκρανία ως μέλος πληρώματος εκτοξευτή ρουκετών, αλλά υπηρετούσε με άλλο όνομα, χρησιμοποιώντας «πλαστά έγγραφα» για να κρύψει την ταυτότητά του.

«Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ήρθε σε μένα λέγοντας, “Γιατί δεν τον παίρνεις, σαν απλό πυροβολητή”. Και ο τύπος υπηρέτησε όπως όλοι οι άλλοι. Απλώς ένας απλός πυροβολητής, μέχρι τα γόνατα στη λάσπη και τα σκατά, να επανδρώνει έναν Uragan [εκτοξευτή πυραύλων]», είπε ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι ο Πεσκόφ τζούνιοφ  «κάποτε φημιζόταν ότι ήταν εντελώς φιλελεύθερος».

  • Ωστόσο, ανεξάρτητοι ειδικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι ο γιος του Πεσκόφ έφτασε ποτέ στην πρώτη γραμμή. 

Ο ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής και ιδρυτής της Ομάδας Πληροφοριών Συγκρούσεων, Ρουσλάν Λεβίεφ, δήλωσε ότι τα συστήματα εκτοξευτών πυραύλων Uragan βρίσκονται συνήθως δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο της μάχης.

«Αυτά τα [συστήματα] βρίσκονται αρκετά μακριά από την πρώτη γραμμή (έχουν εμβέλεια βολής έως και 35 χιλιόμετρα), οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι και δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεται το «μέχρι το γόνατο στη λάσπη»», έγραψε ο Λεβίεφ στο  Twitter .

Επιπλέον, ο ισχυρισμός της παρατεταμένης παραμονής του Πεσκόφ Τζούνιορ στην πρώτη γραμμή  δεν συνάδει με το γεγονός ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2022-2023, το Tesla Model X που κατέχει πιάστηκε επανειλημμένα να παραβιάζει τα όρια ταχύτητας στη Μόσχα, αποσπώντας  πολλά πρόστιμα.. .

Και στις 28 Μαρτίου, ενώ ο Πεσκόφ Τζούνιορ φέρεται να υπηρετούσε στο μέτωπο, το αυτοκίνητό του πουλήθηκε σε έναν άνδρα εγγεγραμμένο στη βορειοδυτική περιοχή Τβερ της Ρωσίας,  ανέφερε το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sota .

«Έχει γίνει πολύ αδέξια. Είναι ξεκάθαρο ότι ήθελαν να δείξουν ότι στη [στρατιωτική] επιχείρηση συμμετέχουν και τα παιδιά της ελίτ. Αλλά υπάρχουν ερωτήματα για το πώς γίνεται, γιατί έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου. Και οι αντιδράσεις σε αυτό είναι ασαφείς», δήλωσε ένας πρώην υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στους The Moscow Times υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αν είχε εκτελεστεί καθαρά το σχέδιο, θα ήταν αποτελεσματικό. Αλλά επειδή υπήρξαν πολλές αποκαλύψεις για το γεγονός ότι αυτό ήταν ψεύτικο, και ο Πεσκόφ Τζούνιορ στην πραγματικότητα δεν είχε πάει ποτέ στην Ουκρανία, το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν αντίθετα αρνητικό», είπε ο Γκαλιάμοφ στους The Moscow Times.

«Ο ρωσικός λαός είναι συνηθισμένος στο γεγονός ότι οι αρχές χτίζουν συνεχώς χωριά Ποτέμκιν, οπότε μόλις εμφανιστούν εύλογες αντιρρήσεις, ο κόσμος τις πιστεύει εύκολα», είπε.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Τα δυτικά Βαλκάνια στους Δελφούς: Δεν αλλάζει η ιστορία κι η γεωγραφία, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον, λέει ο Άλμπιν Κούρτι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: