Τα δυτικά Βαλκάνια στους Δελφούς: Δεν αλλάζει η ιστορία κι η γεωγραφία, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον, λέει ο Άλμπιν Κούρτι

Ο πρωθυπουργός Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και ο πρώην προέδρος της Βουλγαρίας Ρόμπεν Πλεβνέλιεφ, στην συζήτηση για τα δυτικά Βαλκάνια με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλiμίτζο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Φωτογραφία: Hellas Journal




Δελφοί, αποστολή Hellas Journal

Την κατάσταση που επικρατεί στα δυτικά Βαλκάνια εξέτασε ειδικό πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας Ρόμπεν Πλεβνέλιεφ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Παπαχλιμίντζου οι δύο συνομιλητές του ανάπτυξαν διαφορετικά επιχειρήματα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, 20 χρόνια μετά από τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κούρτι σημείωσε μεταξύ άλλων:

Τον Ιούνιο του 2003 υπήρχαν πολύ μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες και δυστυχώς 20 χρόνια μετά ως Κόσοβο πολλά προβλήματα.

Σήμερα 117 χώρες μας έχουν αναγνωρίσει σε καλό δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρόοδο στην οικονομία και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις το Κόσοβο νο1 στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ευθυγραμμιστήκαμε με ευρωπαϊκούς εταίρους και φίλους κατά του δεσποτικού Πούτιν για την αδικαιολόγητη εισβολή του στην Ουκρανία.

Σε ότι αφορά δε τις σχέσεις του Κοσόβου με τη Σερβία σημείωσε: Οι σχέσεις μας με τη Σερβία πρέπει να εξομαλυνθούν. Δεν μπορεί να αλλάξει η ιστορία και η γεωγραφία αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον.

Στην Πρίστινα έχουμε δεχθεί 13 δημοσιογράφους από την Ουκρανία

Από τη δική του πλευρά ο κ. Πλεβνέλιεφ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος:

Η χώρα 20 χρόνια μετά η χώρα μας είναι περήφανο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουμε ανάπτυξη και προοπτική.

Το μήνυμα μου προς όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι να μάθετε από τους άλλους που έχουν ξεκινήσει πριν από εσάς.

 

Με επιστολή στον Πούτιν: Γαβράς, Μπαρίσνικοφ, Ράσντι και 125 ακόμη προσωπικότητες του πολιτισμού ζητούν απελευθέρωση του Ναβάλνι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: