Νέα αποκάλυψη της Guardian για τους Ρώσους: “Η σύνδεση με την Κύπρο της εταιρίας που βοήθησε να διατεθούν τα εκατομμύρια του Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι

File Photo: Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς στο δικαστήριο στην πόλη Fribourg, της Ελβετίας. EPA, ANTHONY ANEX




Η Anna Isaac σε νέο της άρθρο αποκαλύπτει στην εφημερίδα Guardian με ποιο τρόπο ένας λογιστής από τη Λεμεσό βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν τον πλούτο τους σε υπεράκτια εταιρεία η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, οι αποκαλύψεις αφορούν τον ορκωτό λογιστή Δημήτρη Ιωαννίδη που άνοιξε το δικό του γραφείο το 1988, και που ίδρυσε το υποκατάστημα Κύπρου του λογιστικού ομίλου Deloitte. Το 2005, ηγήθηκε μιας εξαγοράς, ιδρύοντας τη δική του εταιρεία, MeritServus.

Όμως ο Ιωαννίδης διατήρησε δεσμούς με τον όμιλο που εδρεύει στο Λονδίνο, ενώ στην ιστοσελίδα του ισχυρίστηκε ότι είναι επίτιμος πρόεδρος της Deloitte στην Κύπρο. Για τους πελάτες του, κοιτούσε προς τη Ρωσία και όχι μόνο.

«Μια κυπριακή εταιρεία παρέχει την τέλεια πύλη προς τηνΕυρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)», εξηγεί ο ιστότοπος MeritServus, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος έχει συμφωνίες διπλής φορολογίας με περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, Ουκρανίας, Ιράν και Κίνας».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Ιωαννίδης ήταν μέρος ενός κύκλου Κύπριων δικηγόρων, λογιστών και τραπεζών που επικεντρώθηκαν στο να μεταφέρουν μερικά από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία μακριά από τη Ρωσία, στην Ευρώπη και εκτός. Την περασμένη εβδομάδα, ένα χρόνο αφότου οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπέλυσαν μπαράζ οικονομικών εμπάργκο κατά της Ρωσίας ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, το παιχνίδι σταμάτησε.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε τον Ιωαννίδη και την εταιρεία του στη λίστα κυρώσεων της, μαζί με έναν σημαντικό Κύπριο δικηγόρο, σηματοδοτώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτό που το Foreign Office αποκαλεί «ολιγάρχες» που δραστηριοποιούνται στο νησιωτικό κράτος της Μεσογείου. Η Τράπεζα Κύπρου, υιοθετώντας τα μέτρα του ΗΒ, πάγωσε τους σχετικούς λογαριασμούς.

Οι κυρώσεις ήρθαν μετά την αναφορά της Guardian για τα αρχεία Oligarch, με περισσότερα από 300.000 έγγραφα από τα αρχεία της MeritServus και συνδεδεμένων εταιρειών. Το υλικό από τα αρχεία υποδηλώνει ότι η εταιρεία πέρυσι βοήθησε τον Αμπράμοβιτς να αναδιατάξει βιαστικά τα καταπιστεύματα που χρησιμοποιούσε για τη διαχείριση της περιουσίας του, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η αναδιοργάνωση σχεδιάστηκε για να αποφύγει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Οι δικηγόροι του Ιωαννίδη και της MeritServus είπαν: «Ο πελάτης μας δεν έχει καμία ανάμειξη σε κανένα καταπίστευμα της οικογένειας Αμπράμοβιτς».

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι κάποιοι το αποκαλούν Moscow on the Med. Το ρωσικό χρήμα αντιπροσώπευε πάνω από 1 δισ. ευρώ που διατηρούνταν στις κυπριακές τράπεζες το 2021 και η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος μεμονωμένος εταίρος για εισερχόμενες και εξωτερικές επενδύσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής της τράπεζας. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, η Λεμεσός, φιλοξενεί περίπου 50.000 Ρωσόφωνους.

Όταν η χώρα άνοιξε ένα πρόγραμμα «χρυσών διαβατηρίων» το 2013, για να πουλήσει την υπηκοότητα σε αντάλλαγμα για επενδύσεις, μεγάλο μέρος των 7 δις ευρώ που συγκεντρώθηκαν προήλθαν από ρωσικές οικογένειες…. Οι υπεύθυνοι για την επιβολή των κυρώσεων ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον ρόλο που έπαιξε η Κύπρος –και μπορεί να παίζει ακόμα– στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας ρωσικών κεφαλαίων.

Το άρθρο περιγράφει αναλυτικά το ρόλο της MeritServus, τις δράσεις της αλλά και τη σχέση της με τον Αμπράμοβιτς, ενώ αναλύει και τους δεσμούς Κύπρου – Ρωσίας που δεν είναι απλώς εμπορικοί, όπως υποστηρίζει το άρθρο, καθώς έχουν κοινό αλφάβητο και θρησκευτικούς δεσμούς που σφυρηλατούνται μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μετά την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1960, η ΕΣΣΔ έσπευσε να δημιουργήσει διπλωματικούς δεσμούς με τη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία. Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, οι δεσμοί έγιναν ακόμα πιο στενοί.

Η υποστήριξη από τη Ρωσία ήρθε με τη μορφή συμφωνιών όπλων που αύξησαν τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. Το 1998, μια συμφωνία διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών έθεσε τη σχέση σε νέο επίπεδο, ενώ άπειρες ήταν στο νησί οι καταθέσεις ρωσικής προέλευσης.

Με τους τραπεζικούς της λογαριασμούς να έχουν παγώσει και τις δραστηριότητές της υπό βρετανικές κυρώσεις, το μέλλον της MeritServus είναι αβέβαιο. Η ίδια η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή: να απομακρυνθεί από τη Ρωσία ή να περιμένει υπομονετικά την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Guardian, Anna Isaac

Το περιοδικό Forbes αποδομεί τον Ερντογάν, “αποκαλύπτει” τον Μπάιντεν: Αποδυναμώνει τις ΗΠΑ, αμφισβητεί τα συμφέροντα τους, αλλά δεν αντιμετωπίζει σκληρές συνέπειες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: