Λαμπρός εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 1ης Απριλίου 1955, στη Λάρισα: “Η  Ε.Ο.Κ.Α. δίδαξε στον κόσμο πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι”

ο πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου. Φωτογραφία Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας




Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή 2 Απρίλιου στη Λάρισα η Επέτειος έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.).

Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων της αγχόνης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου ο οποίος άρχισε την ομιλία του με αναφορά στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών για το οποίο πενθεί ολόκληρος ο Ελληνισμός μαζί και η Κύπρος.

Στη συνέχεια έκαμε εκτενή αναφορά στο πνεύμα αυτοθυσίας όλων εκείνων που αγωνίσθηκαν κατά τον επικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τους άλλους μεγάλους αγώνες του Έθνους στην πορεία των αιώνων.

«Τα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας και όλοι οι τόποι θυσίας των πεσόντων Ηρώων», είπε, «συνιστούν λαμπρό μνημείο δόξας και χώρο εθνικής αναβάπτισης και εκεί κτυπά η καρδιά του Ελληνισμού… Κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στους τάφους των ηρώων αποτίωντας φόρο τιμής… Σήμερα ας δώσουμε μια υπόσχεση ότι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, θα φανεί αντάξιος συνεχιστής της Ιστορίας που μας κληροδότησαν, αντάξιος των μελλοντικών γενεών..» και συνέχισε

«Ο αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού το 1955-59 κατάφερε εκείνο που φαινόταν αδύνατον. Οδήγησε σε υποχώρηση και σε ένα τέλος τη βρετανική κατάκτηση κι αποικιοκρατία από την οποία τότε, δεν διαφαινόταν άλλος -ειρηνικός-, τρόπος απαλλαγής . Δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι ο αέρας της αποικιοποίησης θα φυσούσε και στην Κύπρο όπως σε άλλες χώρες. Και βεβαίως, είναι άλλο θέμα αν οι πολιτικές στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το σκοπό του αγώνα, την αυτοδιάθεση-Ένωση. Έφερε όμως ελευθερία στην Κύπρο μετά από αιώνες και για πρώτη φορά ένα ανεξάρτητο Κράτος…..»

Και κατέληξε: «Αυτό το ίδιος Κράτος είναι που καλούμαστε να υπερασπιστούμε σήμερα με έργα ειρήνης και δημιουργίας απέναντι στην επιθετικότητα και τη βουλιμία της επεκτατικής και αυταρχικής Τουρκίας. Την Ελευθερία διεκδικούμε ακόμα και σήμερα για τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και σε αυτή την προσπάθεια έχει αποδοθεί η νέα Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα σε στενή συνεργασία και με την ενεργό υποστήριξη της Ελλαδικής Κυβέρνησης.

Ζητούμε και εργαζόμαστε για τα ίδια ιδεώδη και τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους. Όπως και για όλους  τους ευρωπαίους μέσα από μια πραγματική λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή, αλλά και την αιχμαλωσία της Κύπρου από την Τουρκία.

Ζήτω το έπος της 1ης Απριλίου 1955. Ζήτω το Έθνος. Ζήτω η Κύπρος».

Στιγμιοτυπο από την κατάθεση στεφάνων στην εκδήλωση για την 1η Απριλίου 1955. Φωτογραφία Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας
  • ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε τρισάγιο στο χώρο του μνημείου των Ηρώων της αγχόνης. Στεφάνια κατέθεσαν:

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας η πρόεδρος του Π.Σ. η Δόκου Τάνια, εκ μέρους του Δημάρχου ο Αντιδήμαρχος ο Παν. Νταής, εκπρόσωπος του Ανωτάτου Διευθυντή Φρουράς Λάρισας αντ/ρχου «Ι» Γεώργιου Φασούλα, εκ μέρους των Βετεράνων Πολεμιστών Κύπρου 1974 ο  Ευάγ. Διβράμης.

ΑΚΟΜΑ: εκ μέρους του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών ο Αν/γος ε.α. Βασ. Καραπιπέρης, εκ μέρους του Συλλόγου Εφέδρων αξιωματικών Λάρισας ο Δ. Καρατάσιος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας Χρ. Τοπαλούδης, εκ μέρους της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων ο Ηρακλής Γερογιώκας.  εκ μέρους των “AHEPA” Λάρισας, ο Βασ. Καραβασίλης, εκ μέρους της Ιστορικής Λαογραφικής Ένωσης «Αλησμόνητες Πατρίδες», η Ζωή Βλάχου και για το Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας η Χριστ. Τσιάκαλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη:

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντ/ρχης κ. Αθαν. Παιδής Ανώτατοι Αξιωματικοί της 1ης Στρατιάς του Α.Τ.Α. και της Αστυνομίας, εκ μέρους του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας ο Ταξίαρχος Βασιλ. Καραϊσκος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθαν. Μαμάρας, ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Δημήτρης Κατσαρός, κ.ά. Αθρόα όπως πάντα η συμμετοχή των κατοίκων της ενορίας Αγίου Αθανασίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

Η Φιλαδέλφεια στα γαλανόλευκα για τα 202 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας-Τελετάρχης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: