Ιδιώτες επενδυτές σχεδιάζουν πέντε νέους τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή LNG σε ελληνικά λιμάνια: Δαπανούν εκατομμύτια…

FILE PHOTO: Σημαίες στις εγκαταστάσεις του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Αρχικά ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η Ελλάδα εξελίσσεται σε ολοένα και πιο σημαντικό κόμβο για τον ενεργειακό εφοδιασμό των γειτονικών της χωρών, που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μάλιστα το περασμένο έτος στη Ρεβυθούσα, όπου υπάρχει ο μοναδικός μέχρι στιγμής τερματικός LNG, ελλιμενίστηκαν 78 δεξαμενόπλοια, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2021.

Ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι ιδιώτες επενδυτές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν άλλους πέντε τερματικούς σε ελληνικά λιμάνια, οι οποίοι αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο από τα τέλη του 2023 και μέχρι το 2025.

Τα παραπάνω αναφέρει ανταπόκριση του Gerd Höhler, από την Αθήνα, στην εφημερίδα Handelsblatt. Σημειώνει τα εξής:

Εφόσον υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, η Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια θα έχει αυξήσει τον όγκο του διακινούμενου LNG στα 25 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, όγκο τετραπλάσιο από τις τρέχουσες εγχώριες ανάγκες.

Ειδικοί του αμερικανικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Οικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) προειδοποιούν για υπερβολική αύξηση των δυνατοτήτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2030 περισσότερο από το ήμισυ του εισαγόμενου όγκου LNG θα μπορούσε να είναι περιττό.

Ειδικότερα η Ελλάδα, όπως αναφέρει η ανταπόκριση, μείωσε το 2022 κατά 19% την κατανάλωση φυσικού αερίου, συγχρόνως όμως αυξάνονται οι εξαγωγές αερίου από την Ελλάδα σε βαλκανικές χώρες, οι οποίες μάλιστα έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2022.

Στα τέλη του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει και ο πλωτός τερματικός της Αλεξανδρούπολης, παρατηρεί ο ανταποκριτής, που αναφέρεται επίσης στον υπό κατασκευή τερματικό στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στον σχεδιαζόμενο τερματικό στον Βόλο και αυτόν στην Κόρινθο, για τον οποίο όμως υπήρξε αναβολή της επενδυτικής απόφασης.

Ο επικεφαλής της Motor Oil, Πέτρο Τζαννετάκη, αιτιολογεί την αναβολή παραπέμποντας στη «μεταβολή του περιβάλλοντος», καθώς έχει αυξηθεί το κόστος των πλοίων που χρησιμεύουν ως πλωτοί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και είναι πλέον και πιο δυσεύρετα.

Η διστακτικότητα αυτή, κατά τον ανταποκριτή, καταδεικνύει μια αυξανόμενη ανασφάλεια στην αγορά, λόγω της έλλειψης FSRU, αλλά και της αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο και οι τιμές.

Το ΙEEFA προβλέπει, πάντως, ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υποχωρήσει μετά το 2024 εξαιτίας της πολιτικής για το κλίμα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Γερμανία προτίθεται να αυξήσει μέχρι το 2027 τον όγκο του εισαγόμενου LNG στα 54 δισ. κυβικά μέτρα, με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Robert Habeck, να υπογραμμίζει ότι οι τερματικοί σταθμοί LNG θα μπορούν αργότερα να αναδιαμορφωθούν για τη διακίνηση του ουδέτερου προς το κλίμα υδρογόνου.

Με αυτό το επιχείρημα δικαιολογούν και οι Έλληνες επενδυτές τα σχέδιά τους για τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φ.α., αν και η Ana Maria Jaller-Makarewicz από το IEEFA εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το κόστος της αλλαγής χρήσης των τερματικών και την κερδοφορία της αγοράς υδρογόνου στην Ευρώπη.

Τίτλος: «Η Ελλάδα ενισχύει σημαντικά τις υποδομές LNG – ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν για υπερβολή»
Υπότιτλος: «Ιδιώτες επενδυτές σχεδιάζουν πέντε νέους τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή LNG σε ελληνικά λιμάνια. Ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν ήδη για περιττές δαπάνες εκατομμυρίων»

ΠΗΓΗ: Gerd Höhler, από την Αθήνα, στην εφημερίδα Handelsblatt

Η Chevron αναζητεί φυσικό αέριο στις ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου: Ψάχνει γεωτρύπανο για έρευνες και στο τεμάχιο “Αφροδίτη”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: