Το CNBC στη Ρεβυθούσα: Το ελληνικό νησί – ήρωας που στηρίζει ενεργειακά όλη την Ευρώπη [video]

Φωτογραφία που εικονίζει τις εγκαταστάσεις του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στο μικρό νησί του Σαρωνικού Κόλπου, τη Ρεβυθούσα, βρέθηκε η δημοσιογράφος του  αμερικανικού δικτύου CNBC Τζουλιάνα Τάτελμπο προκειμένου να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Ο σταθμός της Ρεβυθούσας είναι μία από τις τρεις πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας και ως εκ τούτου μία από τις σημαντικότερες υποδομές ενέργειας της χώρας. Η χωρητικότητα των τριών δεξαμενών του σταθμού είναι συνολικά 225.000 κμ φυσικού αερίου και ο αριθμός αεριοποίησης είναι 1400 κμ LNG την ώρα.

Το αμερικανικό δίκτυο παρομοιάζει τη Ρεβυθούσα ως «το μικρό νησί – ήρωας που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να λαμβάνει τα εύσημα που της αξίζουν».

«Η εισαγωγή LNG θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη για μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια τόσο για αυτόν όσο και τον επόμενο χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή, όσο και στον βιομηχανικό τομέα για λιπάσματα και στην πετροχημική βιομηχανία», γράφει.

Η Αμερικανή δημοσιογράφος  συνάντησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο οποίος μίλησε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ τόνισε πως η Ελλάδα μεταμορφώνεται στη βασική πύλη εισόδου εισαγωγής LNG στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για την επεξεργασία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και στο μέλλον, πιθανότατα ως υποδομές υδρογόνου», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Με τη σειρά του ο Αριστοτέλης Νάστος, διευθυντής της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, τόνισε πως συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Βουλγαρίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα προστίθεται στην υφιστάμενη εγκατάσταση επιπλέον 70% δυνατότητα αποθήκευσης. Όπως εξήγησε ο κ. Νάστος ενώ ο τερματικός συνήθιζε να λαμβάνει τέσσερα με πέντε δοχεία τον μήνα, σήμερα με την ενεργειακή κρίση ο τερματικός λαμβάνει δέκα δοχεία τον μήνα. Αυτό συνεπάγεται πως τα ποσοστά επαναεριοποίησης στον τερματικό έχουν διπλασιαστεί και πιο συγκεκριμένα από τα 500 – 800 κυβικά μέτρα την ώρα έχουν αυξηθεί στα 1400 κυβικά μέτρα την ώρα.

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG είναι η Αυστραλία, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από την στιγμή της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει τις εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη. Όπως σημειώνεται, «πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη εξαρτιόταν σε τεράστιο βαθμό από τη Ρωσία. Μετά τον πόλεμο η Ευρώπη κλήθηκε να λάβει γρήγορες αποφάσεις για να λήξει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και να στραφεί στο LNG».

ΠΗΓΗ: CNBC

Σε εξέλιξη το δεκαετές πλάνο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις φωτιές του 2021: Σχεδόν 30 από τα 71 έργα ξεκίνησαν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: